Свіжі новини
ГоловнаПодіїНа території Бердичівської громади домашній пес покусав господарів: тварина була хвора на...

На території Бердичівської громади домашній пес покусав господарів: тварина була хвора на сказ

У Гришковецькій громаді Бердичівського району на подвір\’ї приватного будинку домашній пес покусав господарів — двох братів. Згодом виявили, що тварина була хвора на сказ — родину вакцинували, у громаді здійснили низку протиепідемічних заходів.

Про це 12 вересня розповіла фахівчиня з інтерв’ювання Головного управління Держпродспоживслужби в області Галина Заріцька.

За її словами, такий випадок стався третього вересня на території домогосподарства місцевої жительки села Старий Солотвин.

“Собака власниці заплуталася у ланцюгах, якими була прив\’язана, а двоє її синів — 1997 та 2000 років народження — намагалися звільнити тварину. У цей момент пес їх покусав. Тварину ізолювали в окреме приміщення і почали стежити за нею. Вранці сьомого вересня собака загинула. Спеціалісти ветеринарної лікарні взяли біологічні проби й передали їх на дослідження до регіональної лабораторії Держпродспоживслужби. Звідти через декілька днів надійшло офіційне підтвердження на наявність вірусу сказу у тварини”, — розповіла Галина Заріцька.

Також посадовиця повідомила, що всі мешканці будинку отримали щеплення проти сказу. Вакцинували й інших тварин, які живуть на території садиби, та дезінфікували приміщення, де тимчасово утримували хвору на сказ тварину. Інформації щодо інших осіб, які могли контактувати із цією родиною та їхнім собакою, до Головного управління Держпродспоживслужби не надходило.

Зі слів Галини Заріцької, собака, яка покусала господарів, могла заразитися на сказ від контакту із лисом. Ці дикі тварини найчастіше є носіями вірусу сказу. Окрім того, в області цього року спостерігається зростання кількості випадків захворювання на цю хворобу серед тварин.

“Із початку 2023 року на території області зареєстрували 38 випадків сказу серед тварин проти 21 у минулому за аналогічний період. Лідерами у цьому переліку є собаки (15). Одинадцять — це червоні лисиці, вісім — коти”, — сказала фахівчиня Головного управління Держпродспоживслужби.

Зокрема, у селі Старий Солотвин за цей період спеціалісти вакцинували проти сказу 110 собак, 58 котів та 49 голів великої рогатої худоби.

Ваша стаття
Читайте також
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img