Свіжі новини
ГоловнаПодіїУ житомирському парку дозріли французькі делікатеси. ФОТО

У житомирському парку дозріли французькі делікатеси. ФОТО

У Житомирі достигають каштани. Зокрема і рідкісні для України – їстівні.

Фотографіями колючих плодів діляться житомиряни, гуляючи в Шодуарівському парку.

У житомирському парку дозріли французькі делікатеси. ФОТО

Їстівні відрізняються від «звичних» гіркокаштанів листям і, зрозуміло ж плодами. Це досить популярна «вулична» їжа, яку можна купити уже й в Україні. При чому «вітчизняну» — із Закарпаття. Хоча, рідкісне дерево каштану їстівного є серед числа парку в Житомирі.

Хлібне” дерево та національна страва Франції

На смак горіх каштана нагадує солодкувату розсипчасту картоплю чи кукурудзу. Каштанові горіхи їдять свіжими, варять, смажать та зацукровують, застосовують для виготовлення десертів і багатьох кавових напоїв. Іноді готують каштани, тушковані з яблуками. Якщо запікати горіхи в духовці, то обов\’язково треба зробити на плодах надрізи, щоб каштанчики не «вибухали».

А у Франції — це національна страва, каштани смажать та продають з лотків на вулиці, як у нас насіння соняшника чи гарбуза, або у Америці — попкорн.

Секрет універсальності цього плоду в тому, що каштани добре поєднуються як з цукром так і з сіллю. Недарма місцеві гурмани купують на ринку каштани кілограмами, варять їх, як картоплю, запікають на гарнір ба навіть наповнюють каштановою масою профіртолі.

Рецептів приготування надзвичайно багато

Смажені каштани — смакують як до м\’яса, так й до шоколаду.

Здавна плоди каштанів вважали їжею бідняків, нині з них готують справжні кулінарні шедеври, які коштують сотні гривень. Та у світі їстівний каштан ще називають — хлібне дерево. Бо з сушених плодів роблять високоякісне борошно, що не поступається пшеничному, а відрізняється лише відсутністю клейковини.

Так, у Франції господині смажать каштанові млинці і варять неперевершені вареники з начинкою з каштанів. Причому, вони бувають не лише солодкими, а й соленими. Вегетаріанці готують навіть каштанові котлети. Та якщо ви ніколи не куштували каштани — нині на них — сезон, тож є слушна нагода спробувати.

Їстівні каштани не лише поживні, а ще й цілющі. За вмістом білків їх прирівнюють до м’ясних продуктів. Та мало хто знає, що каштан їстівний — з сімейства букових. Його плоди містять чимало клітковини та глюкози. А до декоративного каштана — кінського, він не має жодного відношення. Бо їстівний каштан це — горіх і навіть за смаком та вмістом схожий на нього, стверджують науковці. Зелені каштани — джерело аскорбінової кислоти, їх використовують як сировину для виробництва вітамінів. Квітне дерево навесні, а достигають їстівні каштани — у листопаді.

У житомирському парку дозріли французькі делікатеси. ФОТО
Ваша стаття
Читайте також
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img