Свіжі новини
ГоловнаПодіїСтаровинні підземні ходи ледь не завадили реконструкції площі в центрі Бердичева

Старовинні підземні ходи ледь не завадили реконструкції площі в центрі Бердичева

Бердичів здавна славився розповідями про підземні ходи, які будувались поблизу кляштора та в інших місцях центральних вулиць.

Ще в минулому столітті була організована їх перевірка, яка визнала, що частина розповідей є легендами, а більшість підвальних приміщень виконували утилітарну задачу зберігання товарів. Адже холодильників раніше не було, і лише глибокі підвали та річковий лід давали змогу довго зберігати продукти.

Такою ж легендою вже стала історія, що при будівництві універмагу «Ювілейний» під землю провалився екскаватор. Та навіть за останні десятиліття не раз і не два відкривались підземні пустоти на вулиці Шевченка, які просто засипали та бетонували чи асфальтували.

Та й на вулиці Вінницькій теж знаходили сліди чималих підземель. Так, коли розкопали котлован під будівництво фотоцентру, побачили арки та замуровані підземні ходи, які ніким далі не досліджувались.

Так і сьогодні, зовсім поруч з фотоцентром, після зняття трьох шарів асфальту, важкий навантажувач кілька разів провалювався колесом в пустоти, глибину яких було важко визначити. Але пустоти засипали, втрамбували, і вони ніяк не будуть заважати благоустрою території, яка проводиться зараз поряд з Меморіалом «Слава Героям!».

Згідно з проектом тут буде облаштована кишеня для стоянки автомобілів, проїзд до житлового будинку та вимощений плиткою широкий тротуар з високим бордюром. Раніше на цій ділянці автівки під’їжджали чи не до дверей магазину «Світанок» і було незрозумілим, чи це територія для людей, чи для машин.

Роботи проводять працівники «ШБУ-35», які в цьому році на дуже багатьох вулицях і дворах поклали асфальт в межах поточного ремонту вулиць чи міжбудинкових проїздів.

Зараз в суспільстві неоднозначне відношення до робіт з благоустрою площ і вулиць тилових міст, але до цієї площі, поруч з фотографіями загиблих Героїв, думаю, ні в кого претензій бути не може.

Старовинні підземні ходи ледь не завадили реконструкції площі в центрі Бердичева
Олександр Доманський
Залиште свій коментар
Ваша стаття
Читайте також
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img