Свіжі новини
ГоловнаУкраїна"Хвороба Х" - як світ готується до можливої нової пандемії

\”Хвороба Х\” – як світ готується до можливої нової пандемії

Однією з тем Всесвітнього економічного форуму в Давосі стане “хвороба X”, здатна нібито у 20 разів перевершити COVID-19 за кількістю жертв. Згадка про потенційну нову загрозу людству викликала бурю в соцмережах.

Що таке “хвороба Х” і чи варто побоюватися нової пандемії?

Хвороба Х

Це гіпотетична поки неіснуюча загроза, здатна викликати масове захворювання людей. Визначення прийнято вченими для превентивної розробки контрзаходів (тестів, вакцин, обмежень) на випадок спалаху.

За словами голови Національного інституту алергії та інфекційних захворювань США Ентоні Фаучі, “Х” означає “несподіванка”.

Історія “хвороби”

Ще 2015 року члени ВООЗ запропонували створити єдину стратегію, щоб скоротити час між виявленням спалахів вірусу і розробкою методів лікування та вакцин. Мета – не дати спалаху розростися до загрозливих масштабів.

Після початку пандемії коронавірусу, експерти припустили, що штам SARS-CoV-2 може бути тією самою “хворобою Х”. Це спонукало до ще більш активних дій.

У 2022 році ВООЗ скликала групу з понад 300 фахівців “для вивчення поки що невідомого патогена, здатного спричинити в майбутньому серйозну міжнародну епідемію”, у 20 разів сильнішу за рівнем смертності, ніж COVID-19.

Можливі ризики

Як повідомила голова британської робочої групи з вакцин Кейт Бінгхем, учені всього світу відстежують 25 сімейств вірусів, що складаються з 1000 окремих вірусів.

Також триває постійний моніторинг кількох патогенів високого ризику, як-от пташиний грип, мавпяча віспа і хантавірус.

Серед пріоритетних вірусів експерти також називають Covid-19, геморагічну лихоманку Крим-Конго, Ебола, Марбург, лихоманку Ласса, вірус Ніпах тощо.

За словами вчених, зміна клімату та міграції населення роблять нову пандемію більш імовірною. І якщо її не уникнути, то краще заздалегідь підготуватися до всіх ризиків.

Залиште свій коментар
Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img