Свіжі новини
ГоловнаПодіїУ Коростені мітингували "чорнобильці"

У Коростені мітингували \”чорнобильці\”

Зранку 22 січня у Коростені кількасот пенсіонерів-чорнобильців зібралися на мітинг — виступали проти зменшення чорнобильських виплат.

Про це розповіла заступниця Коростенського міського голови Наталія Чижевська.

За її словами, зранку у Коростені проходило засідання робочої групи з чорнобильських питань, після чого учасники групи вийшли до мітингувальників, які о десятій ранку зібралися біля приміщення виконкому міськради.

“Засідання проходило за участі народного депутата Володимира Арешонкова. Після засідання він вийшов і запитав, хто організатор мітингу, щоб разом, можливо, якісь напрацювання по цій темі зробити, але ніхто не вийшов. Люди зібралися, але чого — якщо вже зібралися, то давайте якийсь запит. Бо так, виходить, що ну зібралися, а далі що?” — говорить Наталія Чижевська.

У коментарі нардеп від Житомирщини Володимир Арешонков сказав, що під час засідання робочої групи вони обговорювали ситуацію щодо чорнобильських виплат із заступником голови обласної виконавчої служби.

“Йдеться про норму, якою розмір мінімальної зарплати на чорнобильські виплати за рішеннями суду призначають у сумі лише 1600 гривень. Оскільки доплачують дві мінімальні зарплати, то йдеться про суму у 3200 гривень. З моєї точки зору, ця норма абсолютно незаконна. На жаль, Верховна Рада підтримала її, коли приймала держбюджет. Оскільки мінімальну зарплату раз на рік піднімають, громадяни вимагали після цього підвищення одразу їм переглянути, перерахувати і додати цю різницю до чорнобильських виплат. Заступник голови обласної виконавчої служби сьогодні на цій нараді переконував в тому, що вони зараз розглядають такі звернення громадян, які були подані упродовж грудня 2023 року січня 2024 року. І ті, хто звертався і вимагав або збільшення, або кому за рішенням судів було присуджено дві мінімальні зарплати, вони вже з точки зору виконавчої служби підпадають під виплату оцих 3200 гривень, як чорнобильської доплати”, — розповів Володимир Арешонков.

За його словами, розмір доплат в бік зменшення не переглядатимуть пенсіонерам-чорнобильцям, яким рівень доплат був призначений раніше грудня 2023 року і січня 2024 року, а також тим, кому ці доплати призначені на рівні двох прожиткових мінімумів.

“Ми зараз будемо розбиратися з цим питанням, бо ходять чутки, що мова йде не лише про тих, хто за грудень-січень подавав звернення, а й про тих, хто трохи раніше їх подавав. А ті, кому було присуджено раніше, у них залишається на тому ж рівні. І залишається у тих, кому було присуджено два прожиткові мінімуми. Ми будемо працювати з Міністерством юстиції і разом з колегами-нардепами думатимемо над тим, щоб звернутися до Конституційного суду, аби він дав оцінку цій нормі. Хоча ми й так знаємо, що вона незаконна, бо на це вказують різні експертні інституції”, — говорить нардеп.

Що стосується мітингувальників у Коростені, то їм, зі слів Володимира Арешонкова, роз\’яснили на мітингу ситуацію.

“В соцмережах пустили чутку, що у всіх чорнобильців будуть зменшуватися ці доплати, люди прийшли без розуміння ситуації. Багато хто казав, мовляв, що це — у мене все забирають? Коли ми почали розмовляти з людьми і пояснили, що це стосується лише окремих категорій громадян, всі погодилися і розійшлися. Люди просто не до кінця розібралися. До мене підходили ті, хто робив подання на виконавчу службу у грудні — ці подання робили їхні адвокати. І я їм кажу, що їхні адвокати — негідники. Вони вже знали, що прийнятий бюджет, в якому є ця норма, і тим не менше вони подали ці звернення, тим самим підставивши людей. Бо вийшло, що люди хотіли отримати на 200-300 гривень більше, а потрапили під те, що будуть набагато менше отримувати. Адже ця норма буде діяти упродовж 2024 року”, — поінформував нардеп.

У Коростені мітингували "чорнобильці"
Ваша стаття
Читайте також
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img