Свіжі новини
ГоловнаУкраїнаНа Житньому ринку в Житомирі зросла ціна на картоплю

На Житньому ринку в Житомирі зросла ціна на картоплю

Кореспонденти побували на Житньому ринку Житомира, де розпитали продавців про причини зростання ціни на картоплю.

23 січня на Житньому ринку ціна за кілограм картоплі досягла 20 гривень. Продавці розповідають, що це підвищення пов\’язане з низькою врожайністю.

“Так, ціна піднялася. Раніше вона коливалась від 8 до 10 гривень, а зараз вже 20. Погана врожайність, суха погода, суша — ось чому така ціна”, — пояснила продавчиня Анастасія.

“Фермери і люди зменшили площі посіву. Польща та Білорусь не везе, ціни піднялися. Щодо подальших підвищень цін, я не можу точно сказати. По телевізору говорять, що може досягти 30 гривень”, — сказав продавець Михайло.

За словами продавця Леоніда, урожай нехороший був і через це попит впав.

Директор економічного дискусійного клубу Олег Пендзин розповів, що порівнюючи з січнем минулого року, ціни на картоплю зросли на 30-40%. На це зростання вплинули морозна зима та скорочення площ, призначених для вирощування картоплі.

“Ми спостерігаємо досить стабільне постачання картоплі від фермерських господарств. Але під час снігопадів та морозів значно зменшилася кількість постачань. Це перший фактор, який призвів до зростання цін. Другий фактор в тому, що у минулому році зібрали менше картоплі порівняно з 2022 роком. Це пов\’язано з різними моментами. Зокрема, цінова пропозиція картоплі завжди була меншою, і люди віддавали перевагу вирощуванню цибулі та моркви, бо вони реально були дорожчі. Тому ми бачимо по фермерських господарствах, що кількість продукції зменшилася. У зв\’язку із зростанням цін, ситуація стає такою, що вигідно буде везти трохи імпорту з Польщі, Словаччини. Ймовірно, ми це побачимо і трохи імпорту буде”,
— пояснив Олег Пендзин.

Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img