Свіжі новини

ГоловнаУкраїна"Гарантії безпеки". Що це таке та навіщо вони потрібні Україні

\”Гарантії безпеки\”. Що це таке та навіщо вони потрібні Україні

Сьогодні Україна отримає нові “зобов\’язання забезпечення безпеки” від західних партнерів. Першу подібну угоду було підписано у січні з Великобританією, а саму ідею наша країна обговорювала з 2022 року.

"Гарантії безпеки". Що це таке та навіщо вони потрібні Україні
“Гарантії безпеки”. Чого хотіла Україна та до чого дійшли партнери

Питання гарантій безпеки наша країна порушувала майже з самого початку повномасштабного вторгнення Росії в 2022 році. Головна мета цього полягає в тому, щоб запобігти іншим можливим нападам у майбутньому, до тих пір, поки країна не стане членом НАТО та не отримає захист згідно статті 5 про колективну оборону. В якості прикладу часто згадують Швецію та Фінляндію, які після подачі заявки отримали гарантії від Великобританії на випадок агресії третьої сторони.

Україна мала намір використати розроблений осінню 2022 року проект Kyiv Security Compact, який був створений робочою групою під керівництвом глави Офісу президента Андрія Єрмака та колишнього генсека НАТО Андерса Фога Расмуссена, як основу. Загалом, це концепція, що містить перелік рекомендацій, серед яких зобов\’язання західних партнерів стосовно підтримки Збройних сил, довгострокових інвестицій у сферу оборони, передачі озброєнь, розвідувальної інформації та інше.

Передбачалося, що гарантії можуть включати додаткові компоненти, такі як угоди про протиракетну оборону (ПРО) або регіональну безпеку. У числі потенційних гарантів Київ бачив, як мінімум, США, Великобританію, Канаду, Австралію, Польщу, Італію, Німеччину, Францію, Туреччину, країни Балтії, Північної, Центральної та Східної Європи. Пропозиції включали превентивні та термінові заходи, такі як консультації протягом 24 годин та конкретні заходи підтримки протягом 72 годин з моменту можливого нападу. Партнери час від часу робили оптимістичні заяви, але без прив\’язки до Kyiv Security Compact. У 2023 році стало зрозуміло, що на Заході під тим, що в Україні називають гарантіями, скоріше розуміють багаторічні пакети допомоги.

Реальною точкою відліку стала декларація “Великої сімки” (G7), оголошена на полях саміту НАТО у Вільнюсі, що відбувся 11-12 липня 2023 року. Саме вона фактично запустила процес формалізації угод через двосторонні зобов\’язання. Заява передбачала, що партнери працюватимуть над забезпеченням стійких сил, здатних захищати Україну прямо зараз і стримувати російську агресію у майбутньому. Зокрема, йшлося про:

– допомогу у сфері безпеки та постачання сучасної військової техніки
– підтримку оборонно-промислової бази
– тренування та навчання українських Збройних сил
– обмін розвідданими

Очікується, що партнери візьмуть на себе зобов\’язання щодо економічної, фінансової та технічної підтримки, а у випадку нового нападу Росії нададуть всю необхідну допомогу. У свою чергу, Україна зобов\’яжеться провести реформи, щоб підкреслити свою відданість демократії, верховенству закону, повазі прав людини та свободи ЗМІ, а також поставити економіку на стійкий шлях. Декларація є відкритою, і до неї приєдналася низка європейських країн, крім учасників G7.

Зазначимо, термін “гарантії безпеки” переважно використовують в Україні. Західні партнери називають їх угодами про безпеку.

Перша угода. Які зобов\’язання взяла Великобританія

Як і у багатьох питаннях підтримки України, першопрохідником виступила Велика Британія. Угода була підписана під час візиту прем\’єра Ріші Сунака до Києва 12 січня 2024 року. Новий договір спрямований на посилення співпраці між країнами та містить кілька блоків.

Військова співпраця

Великобританія взяла на себе зобов\’язання щодо посилення оборонних можливостей України, включаючи постачання сучасного військового обладнання на суші, у повітрі, на морі, у космосі та в кіберсфері. Основний акцент робиться на протиракетній обороні (ППО), артилерії, далекобійних засобах ураження, бронетехніці, бойовій авіації, а також допомозі у переході на оперативну сумісність з НАТО. Тільки на цей рік було анонсовано додаткову підтримку у розмірі 2,5 млрд фунтів стерлінгів (майже 3,2 млрд доларів).

Морська безпека

Великобританія очолила Коаліцію можливостей морської безпеки та зобов\’язалася внести значний внесок у розвиток морського флоту України. Метою цієї коаліції є зробити Україну повноцінним учасником морської безпеки в Чорному та Азовському морях до 2035 року.

Оборонна промисловість

Британська сторона має намір сприяти інвестиціям своєї оборонної галузі в Україну, а також до розвитку локалізації виробництва, ремонту та обслуговування військової техніки у нашій країні. Для досягнення цих цілей передадуть відповідні технології, а Київ та Лондон будуть обмінюватися даними про дослідження та військові розробки.

Безпека та кібербезпека

Сторони будуть співпрацювати у галузі розвідки та безпеки. Це дозволить Україні виявляти, стримувати та протистояти російській агресії, шпигунству та гібридній війні. Учасники угоди запустять спільний протокол стримування та реагування на кібератаки з боку РФ, її сателітів та проросійських хакерських угруповань.

Політичне та економічне співробітництво

Великобританія підтримує “формулу миру” – українське уявлення про те, чим має завершитися конфлікт з Росією, та готова взяти провідну роль у мирних ініціативах. Поки триває агресія, Лондон зобов\’язався посилювати санкції проти російської економіки та пов\’язаних із війною осіб. Також заявлено про прихильність до притягнення РФ до відповідальності за воєнні злочини та відшкодування збитків.

Британія обіцяла допомогти з побудовою сучасної та стабільної економіки України, яка буде невразливою до російського впливу, а також розвиватиме партнерство у сфері гуманітарного розмінування.

Зобов\’язання України

Українська сторона зобов\’язалася виконати повний набір політичних вимог, викладених у програмі МВФ. Це включає інституційну реформу управління, реформу судової системи, боротьбу з корупцією як у державному, так і у приватному секторах. У секторі безпеки Україна має посилити контроль над Збройними силами (це є важливою умовою для членства в НАТО), а також удосконалити процеси закупівель.

Якщо Росія знову нападе на майбутнє

Угода передбачає, що будь-який майбутній напад Росії серйозно підірве безпеку Великобританії. У такому випадку гарантується, що сторони договору протягом 24 годин проведуть консультації для визначення заходів, необхідних для стримування агресії. У таких обставинах Лондон зобов\’язується негайно надати сучасну військову техніку (конкретний перелік не вказано) та економічну допомогу.

Угода набула чинності 12 січня 2024 року і передбачає дію протягом 10 років або до моменту вступу України до НАТО. Якщо шлях євроатлантичної інтеграції буде завершено раніше, сторони ухвалять окреме рішення щодо статусу договору. Угода з Британією також має додатки з обмеженим доступом.

“Дуже серйозна та сучасна угода… Це те, що надає нам впевненості зараз, поки ми захищаємось від російської агресії, і фіксуємо наші сильні позиції безпеки на весь період до вступу України до НАТО”, – говорив президент Володимир Зеленський.

З ким ще Україна найближчим часом підпише договір

Нові угоди щодо безпеки підписали вже сьогодні.

Україна та Німеччина підписали угоду про “гарантії безпеки”. Таким чином, німецька сторона стала другою після Великобританії, яка взяла довгострокові зобов\’язання щодо підтримки нашої країни.

"Гарантії безпеки". Що це таке та навіщо вони потрібні Україні

Угода про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку України була підписана у рамках візиту Володимира Зеленського до Німеччини. Німецький канцлер Олаф Шольц назвав це історичним кроком.

“Президент Зеленський і я уклали угоду про двосторонні відносини, про гарантії безпеки. Цей документ важко переоцінити. Він встановлює, що Німеччина й надалі підтримуватиме незалежну Україну, яка обороняється проти російської агресії”, – заявив він.

За його словами, такі гарантії мають стримати Росію від агресії у майбутньому. Він також зазначив, що приклад Британії та Німеччини наслідуватимуть інші країни. Зазначимо, сьогодні такі угоди буде підписано і з Францією. Також Шольц наголосив, що Україна зобов\’язується продовжити реформи, а Берлін зі свого боку гарантує військову, фінансову, економічну та гуманітарну допомогу.

Україна і Франція на 10 років підписали угоду про гарантії безпеки.

"Гарантії безпеки". Що це таке та навіщо вони потрібні Україні

“Я хочу запевнити, що Франція готова до довгострокової підтримки. Ми підписали угоду на 10 років, яка буде діяти, доки Україна не вступить до НАТО”, – зазначив Макрон.

За його словами, Франція зобов\’язалася внести 6 млрд євро додатково на військові потреби. Така допомога має посилити можливості України захищати себе.

Макрон також запевнив, що Франція продовжить підтримку України у сферах постачання техніки, навчання військових та допомоги цивільним.

Президент додав, що його країна готова посилити оборонно-промислову базу на користь європейської оборони.

Зеленський у свою чергу зазначив, що ще понад 20 країн підтримують ідею подібних угод. За його словами, відповідні проекти напрацьовуються. Щодо німецьких гарантій, то він додав, що Україна не мала настільки потужних документів.

Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img