Свіжі новини
ГоловнаПодіїУ Житомирі парк Гагаріна перейменують

У Житомирі парк Гагаріна перейменують

Парк культури та відпочинку імені Юрія Гагаріна у Житомирі обрали назвати Шодуарівським під час громадських обговорень. Тепер депутати Житомирської міської ради мають проголосувати за рішення щодо перейменування парку.

Про це розповіла головна архітекторка Житомира Ольга Бронштейн.

За її словами, проєкт рішення вже готовий.

“Також сподіваємося, що на центральній колонаді в парку демонтують літери і встановлять напис “Шодуарівський парк”. Крім того, я думаю, що буде розроблятися архітектурна концепція колонади. На сьогоднішній день я знаю, спілкувалася з директором парку, що коштів всіх не вистачає і тому перша задача була перейменувати парк”, — сказала Ольга Бронштейн.

Краєзнавець Генадій Махорін розповів, що радянська влада намагалася створити топонімічну карту міста з космічною тематикою, саме тому парк назвали іменем Юрія Гагаріна, хоча Гагарін не мав жодного стосунку до Житомира. За словами краєзнавця, ім\’я Івана де Шодуара, яким пропонують назвати парк, пов\’язане з історією Житомира, оскільки сам Шодуар жив у місті та працював у канцелярії Волинського губернатора.

“Він обирався кілька разів почесним мировим суддею, що свідчить про високий рівень довіри до нього. Також він був почесним попечителем другої чоловічої гімназії та почесним членом товариства опіки над дитячими притулками. Шодуар самостійно заснував притулок і утримував його на доходи одного з прибуткових будинків, яких він мав вісім у Житомирі”, — розказав Генадій Махорін.

Зі слів членкині “Всеукраїнської асоціації гідів” Таїсії Чернишової, на території парку Гагаріна раніше знаходився маєток та дендропарк Івана де Шодуара.

“Ця підпірна стінка розділяла верхню частину маєтку від нижньої: там розташовувався сам маєток, а далі починався дендропарк, створений за ініціативою барона де Шодуара. Практично вся територія аж до Тетерева, до схилів, була використана для дендропарку, на території якого були екзотичні дерева з різних куточків світу”, — пояснила Таїсія Чернишова.

Ваша стаття
Читайте також
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img