Свіжі новини
ГоловнаПодіїДе в Житомирі купити гарне сало?

Де в Житомирі купити гарне сало?

Всі знають, що в Україні сало – не просто культовий продукт, а національна страва. Давайте згадаємо, що про нього загалом відомо.

Де в Житомирі купити гарне сало?

Слово САЛО походить від праслов’янського sadlo. Корінь sad — той же, що і в слові «сідати», садло — це те, що посаджено на м’ясо. З часом буква «d» випала з давньослов’янської мови і вийшло слово – САЛО.

Проте у словацькій мові воно дотепер так і називається – sadlo.

У давнину для того, щоб спустити на воду нове судно, його днище змащували салом для кращого ковзання.

Вважається, що найсмачніше сало виходить, якщо свиню годувати жолудями.

Сало добре виводить токсини і радіонукліди з організму, а також допомагає запобігти похміллю — з’їжте маленький шматочок, вирушаючи на вечірку. Якщо під час застілля є можливість закушувати салом — обов’язково скористайтеся цим.

Дієтологи рекомендують для кращої засвоюваності їсти сало з часником.

У добре засвоюваному вигляді в салі міститься селен. Більшість населення страждає від нестачі цього елемента в організмі.

Всім кому за 40, слід їсти сало, адже це – жовчогінний засіб. Достатньо вживати 50 грамів сала на день. Якщо більше – то є загроза для талії.

Коли ви підете купувати сало, візьміть з собою сірники. При виборі проткніть сало сірником: якщо ж дерево без проблем увійшло в продукт, значить, сало свіже та його сміливо можна купувати.

А де в Житомирі можна купити смачне, натуральне сало? Взявши в руки фотоаппарат, я відправився на пошуки.

Як це не дивно, але якогось спеціалізованого магазину типу «Імперія сала», де б продавали виключно сало найрізноманітніших сортів, в обласному центрі не існує. Подекуди його продають у мясних відділах, поруч із мясними виробами, а окремо – ні. Зовсім на прилавках немає сала і в крупних супермаркетах: «Форі» та «АТБ». Єдиний маркет, де вдалося зафіксувати декілька шматочків тонкого, невиразного сала – це «Сільпо», що на території колишнього заводу «Електровимірювач». Однак, його ціна (більше 200 гривень за кілограм) просто зашкальна.

Традиційно житомиряни купляють свіже й гарне сало на Житньому ринку, тут його багато і воно різне: від 70 до 200 гривень, в залежності від сорту і якості. Житній – поза конкуренцією, був і є монополістом гарного сала.

Проте й тут купити якісний салопродукт не просто. Бо раніше на Житньому ринку продавали переважно місцеве сало, вирощене в обійстях селян Любарського та Чуднівського районів. Зараз, на жаль, на ринки надходить чимало «заморської» свинини, можна запросто придбати польське сало. Підміну важко помітити, а продавці правду не завжди скажуть.

Досвідчені гурмани радять мати на ринку «своїх» продавців, яким можна довіряти, отож «помилок» буде менше. Інша справа – якість сала, його органічність, бо чим годували свиней, чи добавляли спеціальні добавки і корми, що стимулюють ріст, чи підсипали антибіотики, ніхто сьогодні не скаже. Та й це вже тема іншої розмови.

Як би там не було, купити якісне сало в Житомирі – проблематично і зовсім не дешево. Але вихід як завжди є – виростити і вигодувати свинок або кабанчиків самим, тоді ви будете точно впевнені, що їсте смачне, якісне органічне сало.

Володимир Суботенко

Ваша стаття
Читайте також
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img