Свіжі новини
ГоловнаУкраїнаУкраїна розпочинає офіційні переговори щодо відновлення пасажирських польотів

Україна розпочинає офіційні переговори щодо відновлення пасажирських польотів

Україна розпочинає офіційні переговори про відкриття пасажирських аеропортів, незважаючи на повномасштабну війну. Переговори вестимуться з авіаційними регуляторами США та Європейського Союзу (ЄС), також українська сторона консультується з адміністрацією цивільної авіації Ізраїлю, щоб перейняти досвід забезпечення безпеки польотів.

При цьому поки що не можна говорити про будь-які конкретні терміни відновлення пасажирського авіасполучення. Про це розповів віцепрем\’єр-міністр, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

“Неможливо здійснювати міжнародні авіаперельоти без узгодження двох регуляторів – європейського та американського… Українська сторона вже передає регуляторам своє бачення, як ринок працюватиме в умовах військового стану, свою оцінку ризиків, підходи, алгоритми… Не хочу жодних термінів промовляти, але зараз ми вже передаватимемо офіційно наше бачення регуляторам, і ми вступаємо з ними в офіційні переговори”, – заявив Кубраков.

За його словами, наразі розробляється кілька планів відновлення пасажирських польотів, вони стосуються різної кількості аеропортів. Основний план може бути обраний лише після отримання перших коментарів від авіаційних регуляторів.

У січні-2024 заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма заявляв, що розглядаються 2 аеропорти – “Бориспіль” та Львівський аеропорт. Однак, пріоритетним, за словами Шурми, є саме перший.

“Прикладів, де працюють аеропорти, куди будь-якої миті можуть прилітати дрони чи ракети, у світі не так багато. Ізраїль – це найуспішніший приклад. Ми багато часу проводили та проводимо консультації з адміністрацією цивільної авіації Ізраїлю”, – розповів Кубраков.

Він уточнив, що кілька європейських авіакомпаній вже виявили бажання здійснювати польоти з України. Також бажання літати в країні підтверджують три українські авіаперевізники.

Варто враховувати, що спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Гнат раніше чітко означав: єдиною умовою для відновлення польотів стане наявність у військових усіх необхідних засобів для захисту неба. Він пояснив: наразі всі українські аеродроми – “оперативні”. І всі вони перебувають у підпорядкуванні військових.

“Треба розуміти, яка існує безпека чи небезпека… Якщо противник розуміє, що в Україні є аеропорт, що функціонує, то в ньому бачитиме потенційну мету”
, – констатував Ігнат.

За словами експертів, перш ніж відновлювати цивільне авіасполучення, Україні потрібно радикально вирішити питання безпеки. Адже війна триває, і саме аеропорти можуть стати бажаними цілями для ворога. Але це не єдина складність із відновленням польотів – також є серйозні проблеми зі страхуванням та відсутністю регламентів для воєнного часу.

Залиште свій коментар
Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img