Свіжі новини

ГоловнаУкраїнаВ Бердичеві засекретили прізвища власників кіосків

В Бердичеві засекретили прізвища власників кіосків

На останньому засіданні виконавчого комітету серед інших розглядалось питання про продовження строку дії паспортів прив’язки тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності. Фактично, вони є головними документами, які дають право встановлювати кіоски та торгувати чи надавати послуги з них.

Доповідав з цього питання головний архітектор міста Олег Савицький, який розповів, що на засіданні спеціальної комісії, до якої входять і працівники виконкому, і депутати міської ради розглянули 17 заяв на продовження термінів, з яких 16 заяв підтримали, а на одну вирішили дати відмову.

З адресою вул. Чуднівська, 156 було оформлено паспорт прив’язки ще в 2021 році, але кіоск так і не було встановлено. Тобто, заявник порушив умови, вказані у виданому документі, тож строк його дії вирішили не продовжувати.

11 кіосків, про які йшла мова у рішенні виконкому, належать хлібозаводу, а ще п’ять — різним підприємцям.

Щоб не забирати час у членів виконкому, я не ставив питань керівнику управління, хто саме ті інші підприємці, адже думав після засідання подивитись їхні прізвища в проєкті рішення на офіційному сайті, так само і прізвище того, хто все-таки не встановив кіоск по Чуднівській.

Але яким же було здивування, коли виявилось, що в документі, який опубліковано на офіційному сайті, цих прізвищ теж не виявилось. Назва ТОВ «Бердичівський хлібзавод» була, а прізвища підприємців зашифровані літерами початку їхніх прізвищ та імен.

З яких причин працівники виконкому засекретили прізвища незрозуміло, адже є пряма норма Закону, згідно з пунктом 5 статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації»:

«…не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно».

Раніше таким «засекречуванням» займались представники інших управлінь та відділів Бердичівського виконкому, але потім, вивчивши питання, виправились.

А те, що питання власності на кіоски має іноді суттєве значення, можна було переконатись навіть на останньому засіданні адмінкомісії, коли штраф дали не власнику, а орендарю. І такі випадки зустрічаються не вперше.

Часто їхні власники навіть не зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності і, звичайно ж, не сплачують податки за отримані кошти від здавання в оренду тимчасової споруди. Саме тому і потрібно знати прізвища, щоб як мінімум перевірити їхню наявність в реєстрі підприємців.

Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img