Свіжі новини

ГоловнаЖитомирські аграрії просять дощу

Житомирські аграрії просять дощу

Помітно, що клімат нині міняється швидше і радикальніше, ніж прогнозували вчені. Кліматичні проблеми вже завдають відчутних збитків нашій економіці. Скільки коштуватимуть пересохлі річки і поля – експерти поки лише починають прогнозувати.

У нас вже були довгі хвилі спеки, у травні – знову дощів бракувало, за місяць було всього декілька.

Рівень води у річках цьогоріч теж різко знизився, у Дністрі, наприклад, впав до найнижчих показників.

На Житомирщині травнева спека трохи дошкуляла посівам зернових, але першу хвилю бездощівя вони витримали. Проте ризики залишаються високими.

“Ми переживаємо за зернові культури, соняшник і кукурудзу. Зокрема,остання – це основна частина раціону наших корів і ВРХ. Передчуваємо, що виробництво кукурудзи у нас може знизитися цього літа, врожай картоплі теж під великим знаком запитання і це нас дуже непокоїть», – каже місцевий фермер із Житомирського району.

Неврожай може бути не лише на кукурудзу й картоплю, а й на деякі овочеві культури та фрукти. Відтак, потерпатимуть власники садків та овочевих плантацій.

Все це може завдати удару по економіці, яка лише почала оговтуватися від наслідків пандемії коронавірусу та адаптуватися до війни. На додачу до всього – спровокована російськими бомбами енергетична криза, часті відключення електроенергії.

А між тим, за останні роки Житомирщина стала лідером у вирощуванні зернових та деяких технічних культур. Попри виклики війни, аграрії області вдало адаптувалися до нових умов, забезпечивши вагомий збір врожаю минулого року та цьогорічну посівну. Зокрема, торік на полях області було зібрано 2,5 мільйонів тон зернових та зернобобових культур. Наша область також зайняла провідні позиції серед інших регіонів України по кількості посівних площ гречки, вівса та картоплі. Без достатньоі кількості опадів ці позиції важко буде утримати.

Отож, сільгоспвиробникам в області цьогоріч буде нелегко, однак короткочасні дощі в кінці травня трохи розрядили кліматичну напругу. Якщо опади продовжаться і в червні, то загроза неврожаю стане мінімальною.

Володимир Суботенко
Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img