Свіжі новини
ГоловнаПодіїЧому Борис Тен написав вірш про Чуднів?

Чому Борис Тен написав вірш про Чуднів?

На часи революції припав початок трудової діяльності Бориса Тена. У ті непрості часи доводилося думати, як заробити копійку. З 12 липня по кінець 1917 р. Борис Тен працював інструктором по сільськогосподарському та поземельному перепису в Чуднівській волості Житомирського повіту Волинської губернії, який проводив Тимчасовий уряд . Зокрема, в посвідченні, яке було йому видане, говорилося наступне: «Волосні та Сільські Виконавчі Комітети мають без найменшої затримки по заяві п. Хомичевського скликати на сходи належне до опитування населення, сприяти пошуку коней для проїзду за встановлену плату, а також надавати потрібні для роботи по перепису приміщення».

Така робота давала змогу познайомитися із життям волинських селян, дізнатися про їхні настрої. Бував Борис Тен і в місті Чуднів, якому пізніше присвятив один вірш. Скажемо так – вірш далеко не найкращий, де викладаються міфологізовані уявлення про місто. Зокрема, починається він такими словами:

«Давно колись цією стороною
З боями йшли Богданові полки,
Тут на панів виходили війною
Із косами й серпами кріпаки».

Ймовірно, Борис Тен міг чути від жителів Чуднова, що колись, ніби за часів Богдана Хмельницького, тут велися бої.

Насправді, 27 вересня – 2 листопада 1660 р. під цим містом відбулася битва між польськими військами, до яких приєдналися українські козаки під проводом Юрія Хмельницького, та військами московськими, якими командував воєвода Василь Шеремєтєв. Московіти зазнали поразки й капітулювали перед польським військом. А козаки Богдана Хмельницького уклали угоду з Річчю Посполитою.

Чи знав Борис Тен про Чуднівську битву 1660 р., не беремося судити. Однак, зрозуміло, що, публікуючи за радянські часи вірш про «Чуднів», він не міг озвучувати такі небажані факти – навіть якщо їх знав. Тому й підлаштовував вірш під «правильну історію», інтерпретовану в радянському дусі. Відповідно, у вірші Чуднів постає як такий, що начебто пов’язаний не лише з козаками Богдана Хмельницького, а й з «орлами славетного Петрового гнізда», і що звідси втікала «фашистська лихопам’ятна орда».

Однак якщо вивести за дужки цю історичну міфологію, постає питання чому в зрілі роки Борис Тен звертається до теми Чуднова й пише про це місто вірш. До того ж вірш, де немає якихось «чуднівських замальовок». Очевидно, далися взнаки спогади молодості, коли Борис Тен працював інструктором по сільськогосподарському та поземельному перепису в Чуднівській волості і йому довелося чимало побувати і в самому місті, і в його околицях.

Петро Кралюк

Чому Борис Тен написав вірш про Чуднів?

Ваша стаття
Читайте також
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img