Свіжі новини

ГоловнаІнформаціяТеплоізоляція: види і призначення

Теплоізоляція: види і призначення

Теплоізоляцією називають групу матеріалів, що застосовуються для утеплення різних  об’єктів для мінімізації теплообміну із середовищем зовні. Якісно проведене утеплення допомагає підвищити енергоефективність житлових і комерційних приміщень.

Теплоізолюючі матеріали зберігають внутрішню температуру, що забезпечує комфортний мікроклімат в холодний сезон, перешкоджають проникненню вологи, утворення конденсату і промерзання, чим захищають споруду від плісняви і грибка, а також дозволяють заощадити на опаленні.

Теплоізоляцію застосовують у багатьох сферах людської діяльності: будівництво, автомобільна та навіть медична галузь. Крім утеплення будинків, теплоізоляція затребувана для зовнішньої ізоляції покрівель і стін, резервуарів, бойлерів, трубопроводів, а також створення взуття та одягу.

Які матеріали застосовують для теплоізоляції

Серед теплоізолюючих елементів розрізняють відбиваючі, що перешкоджають витокам тепла за допомогою ІЧ-променів, і ті, що попереджають витрати теплопровідності. Таким чином, можна виділити наступні.

Мінеральні: скловолокно, вата базальтова, мінвата, піноскло, комірчастий бетон. Однозначні переваги – стійкість до високих температур і загоряння, екологічність і шумоізоляція. При цьому такі матеріали неміцні й дуже паропроникні, тому необхідно проводити додаткову гідроізоляцію та зміцнювати шар утеплення.

Полімерні: пінофол, пінополістирол та ін. Дуже теплоємні, мало важать і коштують недорого. Проте легко займаються і виділяють токсичні випари, а в утеплених будівлях повинна бути якісна вентиляція.

Органічні: природні матеріали – тирса, корок, солома, вата з целюлози. Серед переваг – добре поглинають вологу і не виділяють токсичних елементів. Проте такі утеплювачі недовговічні та легкозаймисті. Їх не бажано застосовувати при температурі вище 90 °С і обов’язково треба застосовувати захист з негорючого облицювання, наприклад штукатурки.

Види утеплювачів для внутрішньої ізоляції

Тут можна виділити декілька основних видів:

    • рулонні – підходять для стін під шпалерами, кріпляться на клей. Надійно утеплюють та приглушують шум, не пропускають вологу і захищають від цвілі;
    • самоклеючі рулонні і листові – оптимальні для теплоізоляції труб і скляних поверхонь;
    • фольговані – міцні, водопоглинаючі матеріали, паронепроникні, із низькою теплопровідністю;
    • поліуретановий ППУ утеплювач в балонах – зручний і простий у використанні, надійно ізолює будь-які поверхні без додаткових кріплень та захищає поверхні від проникнрення холоду, води і пари, створюючи безшовний шар.

Щоб підібрати теплоізоляцію, визначтесь із типом приміщення, його розташуванням та умовами експлуатації. Також дотримуйтесь технології монтажу, щоб утеплення служило максимально якісно і довго.

Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img