Свіжі новини

ГоловнаУкраїнаГітлерівський генералкомісаріат у будинку житомирського сільгоспінституту. ФОТО

Гітлерівський генералкомісаріат у будинку житомирського сільгоспінституту. ФОТО

Це німецька поштова листівка часів німецької окупації Житомира 1940-х років. На ній фотографія будівлі колишнього Окружного суду, за радянських часів – Палац праці, з 1922 року – Волинський агротехнікум, з 1930 року – Житомирський сільськогосподарський інститут.

Підпис під фотографією німецькою мовою: «Службова будівля генерального комісара у Житомирі».

Generalkommissariat (генеральний комісаріат) був середньою інстанцією німецької громадянської адміністрації в рейхскомісаріаті України під час Другої світової війни. До складу рейхскомісаріату України входили генеральні округи Дніпропетровська, Києва, Миколаєва, Житомира, Криму та Волині-Поділля. Кожен генеральний округ складався з кількох територій, які управляли регіональні комісари.

Будівля постраждала під час окупації, але вже 12 січня 1944 інститут відновив роботу. Одночасно розпочалося його відновлення. У 2001 році навчальний заклад було перетворено на Житомирський державний агроекологічний університет, у 2008 році – на Житомирський національний агроекологічний університет, у 2020 році – на Поліський національний університет.

Будівля є пам\’яткою архітектури, збудована у 1896 році за проектом відомого українського архітектора Володимира Безсмертного, який у 1886–1893 роках працював у Житомирі у Волинському губернському будівельному відділі.

Борис Дубман

Фото 1941—1943 років на німецькій поштовій листівці.
Автор фотографії – Pieper.

Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img