Свіжі новини

ГоловнаІнформаціяЩо робити, якщо вологий кашель довго не проходить?

Що робити, якщо вологий кашель довго не проходить?

Вологий кашель є симптомом, що часто супроводжує різні захворювання дихальних шляхів. Коли кашель триває довгий час, це може додавати особливого занепокоєння та дискомфорту. Виснажливий кашель послаблює організм та знижує його здатність опиратися іншим хворобам, тому важливо потурбуватися про відповідне лікування та звернутися до лікаря.

Що таке довготривалий кашель?

Кашель, що триває понад три тижні та може супроводжуватися виділенням мокротиння, називається довготривалим. Він може бути періодичним або постійним, та викликатися різними причинами. Довготривалий кашель з мокротинням потребує звернення до лікаря, оскільки такий стан може свідчити про наявність хронічного запалення.

Причини вологого кашлю

Вологий кашель може виникати внаслідок гострих респіраторних інфекцій вірусної, бактеріальної або грибкової природи. Також запалення дихальних шляхів може бути спричинене алергією або подразливим впливом забрудненого повітря. До важких захворювань, що супроводжуються тривалим кашлем з мокротинням належать:

    • кашльовий синдром верхніх дихальних шляхів;
    • хронічний бронхіт;
    • хронічна обструктивна хвороба легень;
    • пневмонія;
    • бронхіальна астма;
    • туберкульоз;
    • гастроезофагеальною рефлюксною хворобою, що характеризується потраплянням шлункового соку у дихальні шляхи.

Іншими можливими причинами волого кашлю можуть бути куріння, як активної, так і пасивної форми. Так званий «кашель курця» зазвичай пов\’язаний з хронічним бронхітом або хронічним обструктивним захворюванням легень.

Як лікувати довготривалий вологий кашель?

У разі виявлення хронічного кашлю з мокротинням необхідно звернутися до лікаря та пройти медичне обстеження. Діагностика може включати аналіз крові, рентгенографію органів грудної клітки та дослідження мокротиння. На основі результатів обстеження спеціаліст зможе визначити причину кашлю та призначити відповідне лікування. Виконуйте призначення лікаря та дотримуйтесь наступних простих підходів, щоб полегшити кашель:

    1. Провітрюйте кімнату та зволожуйте повітря. Використання зволожувача повітря може допомогти полегшити дихання та зменшити подразнення дихальних шляхів.
    1. Проведіть вологе прибирання у квартирі або попросіть близьких про допомогу.
    1. Пийте багато рідини. Вода, трав\’яні чаї та бульйони допомагають розріджувати мокротиння і полегшують його відходження.
    1. Уникайте зайвих подразників. Сигаретний дим, пил та інші забруднення можуть погіршити стан дихальної системи. Намагайтеся уникати таких факторів.
    1. Інгаляції з додаванням ефірних олій та сольові розчини допомагають полегшити симптоми. Такі процедури при тривалому, виснажливому кашлі допомагають зволожити дихальні шляхи, зменшити в’язкість мокроти, сприяючи її відхаркуванню та очищенню слизової.
    1. Комплексні рослинні препарати, що зменшують біль при кашлі та додають сил дихальній системі.

Довготривалий кашель з мокротинням може бути ознакою серйозних захворювань, тому важливо не ігнорувати цей симптом. Дотримуйтеся схеми лікування, призначеної лікарем, щоб швидше впоратися з проблемою та повернутися до звичного способу життя.

Міністерство охорони здоров’я. Настанова 00115. Хронічний кашель у дорослих.

Honkanen PO, Rautakorpi UM, Huovinen P, et al; MIKSTRA Collaborative Study Group. Diagnostic tools in respiratory tract infections: use and comparison with Finnish guidelines. Scand J Infect Dis 2002; 34(11): 827-30.

Yaniv Dotan, Jennifer Y. So, and Victor Kim. Chronic Bronchitis: Where Are We Now? Chronic Obstr Pulm Dis. 2019; 6(2): 178–192.

Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img