Свіжі новини

ГоловнаКаноїстка Анастасія Рибачок, єдина представниця Житомирщини на Олімпіаді в Парижі, здобула з...

Каноїстка Анастасія Рибачок, єдина представниця Житомирщини на Олімпіаді в Парижі, здобула з напарницею \”срібло\”

Анастасія Рибачок — єдина, хто представляла Житомирську область на міжнародних змаганнях у ПарижіГазета “Субота” поспілкувалася з Анастасією по телефону ще під час Олімпіади.

Каноїстка Анастасія Рибачок, єдина представниця Житомирщини на Олімпіаді в Парижі, здобула з напарницею "срібло"

Вся Україна пишається талановитими каноїстками — Анастасією Рибачок та Людмилою Лузан, які гідно виступили на Олімпіаді в Парижі. Анастасія Рибачок — єдина, хто представляє Житомирську область на міжнародних змаганнях.

Каноїстка Анастасія Рибачок, єдина представниця Житомирщини на Олімпіаді в Парижі, здобула з напарницею "срібло"

У Парижі Анастасія Рибачок разом із напарницею Людмилою Лузан отримали срібну медаль у каное-двійці на дистанції 500 метрів, поступившись китаянкам. На останніх 200 метрах дистанції спортсменки зробили ривок та обійшли пари з Іспанії, Польщі, Угорщини та Канади. До речі, на минулій Олімпіаді в Токіо у 2021 році ця пара веслувальниць теж завоювала “срібло”. Вітаємо наших спортсменок з прекрасним результатом, незважаючи на різні складнощі та нервування!

Причин для нервувань на змаганнях було достатньо. Одна з них — несподіваний скандал, який виник безпосередньо перед чвертьфінальними змаганнями на каное-одиночках.

Чому напис на човні Анастасії довелося заклеїти?

Задовго перед Олімпіадою 2024 Анастасія Рибачок спеціально замовила човен з оригінальним дизайном — написом “I am Ukrainian” (“Я — українка”). Однак уже на Олімпіаді Міжнародний олімпійський комітет розцінив цей напис як політичне гасло, а за правилами проведення змагань жодних політичних гасел не повинно бути. Тому перед самими перегонами їй поставили ультиматум: або не виходити на старт, або шукати інший човен. Тоді довелося взяти човен у своєї напарниці Людмили, на якому Анастасія стала переможницею чвертьфінального заїзду на каное-одиночці. Пізніше частину борту свого човна вона заклеїла за допомогою наліпки, залишивши просто “Ukraine”.

Звісно, така ситуація обурила не тільки спортсменів, а й усіх українців. Адже позиція Міжнародного олімпійського комітету не має жодних обґрунтувань з точки зору міжнародного права та засад олімпійського руху. Як наголосив керівник Житомирської ОВА Віталій Бунечко: “Українська символіка на Олімпіаді має таке саме право, як і символи всіх цивілізованих країн та символи Міжнародного олімпійського комітету. Адже його функціонерам ніхто не забороняє називатися представниками МОК. Таке рішення — підігравання агресивній політиці Росії у світі. Але наша Настя ще на етапі підготовки продемонструвала своє прагнення до перемоги попри будь-які перепони”.

Зрозуміло, що цей інцидент коштував спортсменці чимало нервів, але вона змогла зібратися і обігнати конкуренток.

“Раджу спортсменкам не відкладати створення сім\’ї та народження дітей”

Все життя спортсмена високого рівня підкорене постійним виснажливим тренуванням. Але потрібно думати також про сім\’ю і дітей. Анастасія Четверікова (її дівоче прізвище) у 2022 році вийшла заміж за ковельського веслувальника Андрія Рибачка та змінила прізвище. Після Олімпійських ігор у 2021 році каноїстка відчувала серйозну втому від веслування та прагнула відпочинку. Тоді вони з чоловіком вирішили, що буде слушним присвятити перерву народженню дитини. У квітні 2023-го у Насті народився син, а вже у травні наступного року спортсменка приступила до тренувань. Лише за один рік вона зуміла повністю відновитися і знову повернутися до змагань. Це дуже складна і потужна робота. Її результат говорить про цілеспрямованість, організованість та велику силу волі спортсменки.

Настя – з Херсону, але виступає за Житомирщину

Про шлях Анастасії до Олімпіади розповів Сергій Козловець, начальник управління національно-патріотичного виховання, молоді та спорту Житомирської ОВА:

— Анастасія — уродженка Херсона. Саме там вона почала займатися веслуванням. Шість років тому, ще до Олімпіади в Токіо, ми запросили Анастасію в Житомирську обласну школу вищої спортивної майстерності. На той час спортсменка ще не мала титулів чемпіонки Європи та світу, але вважалася перспективною. Ми в неї повірили та підтримали. Тобто становлення Насті як професійної спортсменки відбувалося саме в нашій області. На той час вона була в збірній команді України з веслування на каное. З нею працював головний тренер збірної команди України Юрій Чебан. З того часу Анастасія виступає за Житомирську область.

Каноїстка Анастасія Рибачок, єдина представниця Житомирщини на Олімпіаді в Парижі, здобула з напарницею "срібло"

Сергій Козловець: “Становлення Насті як професійної спортсменки відбувалося саме в Житомирській області”

Хто фінансує спортсменку?

За словами Сергія Козловця, останні роки з фінансуванням спортсменів було дуже складно, адже спочатку вирував коронавірус, а потім почалася війна. Проте знайшлися спонсори та меценати, завдяки яким Настя змогла брати участь у змаганнях високого рівня та перемагати в них. Велику частину витрат взяла на себе інвестиційна компанія BGV Group Management Геннадія Буткевича (президента житомирського футбольного клубу “Полісся” та співвласника компанії “АТБ-Маркет”). Завдяки компанії був придбаний човен, профінансовані спортивні збори, які проводилися за кордоном, та покрито чимало інших витрат. Велика подяка ще одному житомирському меценату – Олександру Ткачуку, який в минулому був веслувальником.

Значну роль в становленні Насті відіграв президент Житомирської обласної федерації веслування на байдарках і каное Кирило Лемкін. Він всі ці роки вів та підтримував Настю в її підготовці до змагань державного і міжнародного рівнів. Кирило був містком між спортсменом і керівниками області. Варто зазначити, що саме Кирило порекомендував Настю нашій області.

Анастасії купили квартиру в Житомирі

— Частина витрат на підготовку спортсменки покривається з обласного бюджету, — продовжує Сергій Козловець. — Крім того, Анастасії виплачується стипендія в розмірі 8 тисяч гривень на місяць. За кошти, виділені з обласного та житомирського міського бюджетів, була придбана двокімнатна квартира для Анастасії в районі Корбутівки. Це гарний стимул для того, щоб спортсменка викладалася на всі сто. Поки що вона частіше перебуває на зборах, ніж у Житомирі, а її сім\’я зараз знаходиться в Західній Україні.

До речі, Анастасія, яка дуже часто їздить на збори за кордон, якось зауважила, що найкраще тренуватися саме у Житомирі на річці Тетерів. Тут тиха вода, сприятлива роза вітрів, словом, є всі умови для якісного тренування.

Навіть травма плеча не завадила перемозі

— Настя вміє постійно і наполегливо працювати, — говорить Сергій Козловець. — Ми взагалі не були впевнені, що після пологів вона так швидко відновиться, адже для великого спорту пропустити кілька місяців тренувань — це дуже серйозно. У неї, як і у всіх спортсменів, є чимало конкурентів, які були впевнені, що вона не зможе поїхати на Олімпіаду. Але вона не тільки виборола цю поїздку, а й прекрасно виступила. Крім того, ще перед Олімпіадою у Токіо вона отримала складну травму плеча. На Олімпіаді вимушена була виступати з травмою, і тільки після міжнародних змагань їй зробили операцію, яка пройшла успішно. Всі ці складнощі і перепони вона здолала. Їй дуже допоміг і підтримав чоловік Андрій. Хочу підкреслити, що у Насті, на відміну від багатьох інших спортсменів, взагалі немає “зіркової хвороби”. Вона дуже проста у спілкуванні, дружелюбна і доброзичлива.

“Тут дуже смачні круасани”

Журналістка газети “Субота” поспілкувалась з Анастасією телефоном. Незважаючи на те, що наступного дня спортсменку очікував чвертьфінал, вона погодилась на розмову.

Настя розповіла, що умови проживання спортсменів у Франції оцінює як 50 на 50. Олімпійське селище дуже гарне, у номерах є гаряча вода, але в кімнатах дуже спекотно через відсутність кондиціонерів.

— Ми ставимо в кімнаті вентилятор, і він ганяє тепле повітря, — говорить Анастасія. — Що стосується харчування, то воно трохи гірше, ніж було на Олімпіаді у Токіо у 2021 році, але головне, що ми не голодні. Тут дуже смачні круасани…

***

Ми пишаємося нашою спортсменкою і бажаємо Анастасії подальших великих досягнень, радості у житті та особистого щастя. До речі, у неї є і фінансовий стимул. Як зауважив Сергій Козловець, за перше місце на Олімпіаді 2024 спортсмен отримує від нашої держави 125 тисяч доларів, за друге — 100 тисяч доларів, а за третє місце — 80 тисяч доларів.

[right]Сніжана Смирнова

, народний тижневик “Субота”[/right]

Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img