Свіжі новини

ГоловнаЖитомирському трамваю — 125 років. ФОТО

Житомирському трамваю — 125 років. ФОТО

Детально про історію виникнення та розвитку трамвайного руху в Житомирі можна прочитати в краєзнавчому нарисі «Трамвай Житомира»22 серпня 1899 року в Житомирі був відкритий рух електричного трамвая — третього на території сучасної України після Києва (1892) та Львова (1894).

Цьому передували певні історичні події. Передусім — побудова у 1896 році вузькоколійної залізниці з Бердичева до Житомира. Міжміське залізничне сполучення наштовхнуло підприємців та місцеву владу на думку забезпечити ефективне транспортне сполучення станції Житомир з тартаком (лісопильнею), який діяв на Богунії, тобто в протилежній частині міста. Адже лісоматеріали потрібно було доставляти до залізниці швидко й економно.

Як результат — у травні 1897 року була введена в експлуатацію вузькоколійна міська залізнична колія (конка) від залізничного вокзалу до тартака на Богунії. Проте пасажирів на трамваях, що рухались за допомогою коней, перевозити так і не розпочали.

Натомість у Житомирі був схвалений проєкт будівництва лінії для руху електричного трамвая. Він був успішно реалізований, і 22 серпня 1899 року о 12-й годині дня на території трамвайного парку, що розміщувався на вулиці Малій Бердичівській, відбулось урочисте відкриття міської електричної залізниці.

У XX столітті трамвайне пасажирське сполучення в місті швидко розвивалося: будувалися нові лінії, відкривалися й діяли нові маршрути. Проте з часом конкуренція з боку інших видів транспорту і специфічний розвиток міста Житомира призвели до того, що різноманіття трамвайних маршрутів зникло, всі трамвайні лінії, крім однієї, були демонтовані, і нині трамвай курсує єдиним маршрутом — від майдану Перемоги до «Льонокомбінату».

Детально про історію виникнення та розвитку трамвайного руху в Житомирі можна прочитати в краєзнавчому нарисі «Трамвай Житомира» відомого краєзнавця Георгія Мокрицького (1952–2021) (Мокрицький Г. П. Трамвай Житомира: Довідково-краєзнавче ілюстроване видання. — Житомир: Вид-во «Волинь», 2019. — 32 с.).

Фото — з архіву

Житомирському трамваю — 125 років. ФОТО
Житомирському трамваю — 125 років. ФОТО
Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img