Свіжі новини

ГоловнаНацбанк хоче змінити назву "копійка" на "шаг"

Нацбанк хоче змінити назву \”копійка\” на \”шаг\”

Для відновлення історичної справедливості, сприяння дерусифікації та відродження національних традицій в українському грошовому обігу, Національний банк України ініціює зміну назви розмінних монет з «копійка» на «шаг»Для відновлення історичної справедливості, сприяння дерусифікації та відродження національних традицій в українському грошовому обігу, Національний банк України ініціює зміну назви розмінних монет з «копійка» на «шаг».

Про це повідомила пресслужба Нацбанку 2 вересня 2024 року.

«Проаналізувавши історію грошового обігу України, ми дійшли висновку, що назва «копійка» є символом московської окупації. Сьогодні українці повертають усе, що було несправедливо вкрадене або спотворене кремлівськими наративами. Настав час відновити справедливість і в грошовій системі, очистивши її від будь-яких зв’язків із московським минулим. Ми маємо своє, автентичне українське слово для дрібних монет – «шаг», – зазначив голова Національного банку України Андрій Пишний.

Підкреслюється, що назва «копійка» має московське, імперське коріння. У контексті масштабної російської агресії заміна копійок на шаги є важливим і необхідним кроком, оскільки нині копійки залишилися в обігу тільки в країнах, ворожих до України.

Національний банк підготував пропозиції щодо необхідних законодавчих змін, які включають:

– внесення змін до статті 32 Закону України «Про Національний банк України»;
– скасування двох постанов Президії Верховної Ради України від 1992 року щодо назви та характеристик розмінної монети;
– внесення змін до низки законів для узгодження термінології.

Пропонується встановити співвідношення між «копійкою» та «шагом» 1:1. Нацбанк розроблятиме дизайн і визначатиме порядок введення «шагів» в обіг, а також строки вилучення «копійок».

«Після узгодження з відповідними державними органами, Нацбанк надішле законопроєкти до Верховної Ради для розгляду та затвердження. Якщо вони будуть ухвалені, Нацбанк зможе розпочати карбування та введення в обіг монет, номінованих у шагах. Водночас копійки не будуть вилучатися з обігу спеціально через зміну назви, вони співіснуватимуть із шагами. Це дозволить уникнути зайвих витрат на утилізацію копійок та виготовлення шагів», – йдеться в повідомленні.

За інформацією НБУ, монета «шаг» використовувалася на території України від часів Гетьманщини до Української Революції 1917-1921 років. 1 березня 1918 року Центральна Рада ухвалила закон про гривню як грошову одиницю УНР, який передбачав випуск монет у 1, 2, 5, 20 та 50 шагів. Однак через економічні та технічні труднощі карбування монет не було здійснено, натомість було випущено розмінні марки Державної скарбниці номіналом 10, 20, 30, 40 і 50 шагів. Вони перебували в обігу до березня 1919 року, коли були скасовані радянською владою. Із здобуттям незалежності України у 1991 році постало питання запровадження власної грошової одиниці. Виникла дискусія щодо назви монет, серед варіантів був і «шаг» (зразки таких монет були виготовлені у 1992 році). Проте 2 березня 1992 року постановою Верховної Ради було затверджено назву «копійка».

Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img