Свіжі новини
ГоловнаПодіїУ громаді на Житомирщині створили дорожній фонд

У громаді на Житомирщині створили дорожній фонд

Розпочали ремонт територіальної дороги за співфінансування об’єднаної громади.

Про це 26 вересня інформує Служба відновлення та розвитку інфраструктури в Житомирській області.

"Радомишльська ОТГ долучилась до фінансування аварійного ямкового ремонту державної дороги територіального значення Т-06-08 Малин – Кочерів. Підрядна організація розпочала підготовку до влаштування суцільних карт з асфальтобетону - фрезерує зношене дорожнє покриття. Ліквідація вибоїн пневмоструменевим методом та ремонт гарячим асфальтобетоном відбуватиметься за рахунок спільних коштів: з державного бюджету та із залученням інвестицій від об’єднаної територіальної громади. Щоб забезпечити безаварійний проїзд ділянкою дороги на території міста, пропозицію Служби відновлення про співфінансування підтримав Радомишльський міський голова Володимир Тетерський", - йдеться в повідомленні.

В загальному свіжим асфальтом за кошти ОТГ буде перекрито близько тисячі квадратних метрів вибоїн в місті Радомишль і до села Лутівка, на це витратять 115 тонн суміші. Робота асфальтоукладальника запланована на кінець тижня.

Служба відновлення оплатить ремонт пневмоструменевим методом дороги від її сполучення з М-06 до села Мала Радча та ремонт картою з гарячої асфальтобетонної суміші над відремонтованою водопропускною трубою поблизу села Поташня.

Витрати розподілені між Службою відновлення та ОТГ практично 50/50.

"Потреба спільно відновлювати дорожнє покриття державних доріг виникла через вкрай обмежене державне фінансування внаслідок повномасштабного вторгнення - всі надходження до Дорожнього фонду спрямовуються на зміцнення армії. Дороги державного значення наразі капітально не ремонтуються, а проводиться лише необхідний мінімум робіт для збереження сталого проїзду в межах експлуатаційного утримання. При цьому, на час воєнного стану, першочергово увага звертається на шляхи І-ІІ рівнів експлуатаційних вимог й на ті дороги, що відіграють важливе значення для захисту держави. Таким чином ремонт доріг територіального значення завдяки співфінансуванню місцевих громад – це не лише чи не єдиний шлях забезпечити нормальне функціонування транспортного сполучення під час воєнного стану між населеними пунктами, а й інвестиції, що одразу повертаються до мешканців громади, які й є постійними користувачами доріг", - зазначають в Службі.

Для інформації: планувати видатки на ремонт доріг державного значення сільська (селищна) рада чи ОТГ може як за рахунок загального, так і за рахунок спеціального фондів. Здебільшого місцеві ради проводять фінансування видатків на ремонт доріг державного значення саме за рахунок загального фонду.

Брати участь у співфінансуванні ремонту певної ділянки дороги, що перебуває у державній власності, можуть районні та обласні ради, а також районні та обласні державні адміністрації. Зокрема, районні та обласні ради можуть розробити та прийняти власні Програми розвитку автомобільних доріг та залучити до їх виконання сільські, селищні та міські ради (за бажанням останніх), а ОМС — власні Програми розвитку автомобільних доріг та залучити для їх виконання кошти створених ними цільових фондів (у разі наявності).

Метою таких програм є забезпечення належних умов для пересування людей, проїзду транспортних засобів вулицями сіл (селища) тощо.

Нагадаємо, що цільовий дорожній фонд сільської (селищної) ради є сукупністю грошових коштів, утворюваних відповідно до законодавства України, у складі спеціального фонду сільського (селищного) бюджету та створений відповідно до вимог Закону України від 18.09.91 р. № 1562-XII «Про джерела фінансування дорожнього господарства України».

Автомобільний шлях територіального значення Т-06-08 Малин – Кочерів пролягає територією Малинської та Радомишльської об’єднаних територіальних громад, з’єднує міста Малин, Радомишль, Кочерів. Загальна протяжність дороги становить – 49,6 км.

Ваша стаття
Читайте також
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img