Свіжі новини
ГоловнаПодіїНа Житомирщині майже 60 учасників бойових дій цьогоріч скористались програмами з профнавчання...

На Житомирщині майже 60 учасників бойових дій цьогоріч скористались програмами з профнавчання служби зайнятості

Підвищення освітнього рівня – це завжди нові можливості, підвищення заробітної плати, можливість кар’єрного зростання. Розуміючи це, служба зайнятості впроваджує різні програми з профнавчання, орієнтуючись на потреби різних категорій населення – як безробітних, так і працюючих.

Учасники бойових дій наразі можуть скористатись трьома програмами для професійного вдосконалення:

1. Професійне навчання зареєстрованих безробітних.

Якщо учасник бойових дій є зареєстрованим безробітним і для його працевлаштування необхідно пройти професійне навчання (здобути іншу професію або підвищити кваліфікацію) – служба зайнятості направить його до закладів освіти або організує індивідуальне навчання безпосередньо на майбутньому робочому місці.

Цьогоріч 20 учасників бойових дій скористались такою програмою: більшість навчались шляхом стажування у роботодавців на різних посадах, а також на базі Рівненського ЦПТО служби зайнятості за освітніми програмами «Організація праці на робочих місцях відповідно до нормативно-правових вимог», «Засоби підвищення врожайності основних сільськогосподарських культур» та ін..

2. Навчання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни, яке організується за експериментальним проєктом виключно у закладах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості. Таких закладів на сьогодні є вісім: у Рівному, Сумах, Дніпрі, Полтаві, Львові, Одесі, Івано-Франківську та Харкові. Навчання в них терміном до шести місяців може здійснюватися за очною (денною чи вечірньою), дистанційною та дуальною формами за робітничими професіями та освітніми програмами. При цьому для навчання за цією програмою не обов’язково бути клієнтом служби зайнятості, ветеран може працювати чи бути незайнятим.

20 жителів Житомирщини з числа учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни цьогоріч направлені на таке навчання. 17 із них обрали Рівненський центр професійно-технічної освіти, де здобувають професії водія автотранспортних засобів, оператора котельні та опановують освітню програму «Організація власної справи». А три учасники проєкту навчаються в Одеському ЦПТО на кухаря, електрогазозварника та оператора верстатів із програмним керуванням».

3.Навчання за виданим ваучером.

Учасник бойових дій може отримати у службі зайнятості ваучер для оплати свого навчання у будь-якому закладі України, який має необхідні документи на здійснення освітньої діяльності.

Ваучер видається, якщо претендент:

не перебуває на обліку в службі зайнятості як безробітний
має професійно-технічну, фахову передвищу або вищу освіту,
звернеться за ним упродовж 3 років з дня звільнення з військової служби
не проходив упродовж останніх 3 років перепідготовку за направленням служби зайнятості.
Цьогоріч ваучери на навчання отримали 18 учасників бойових дій. Затребуваними у них були такі професії та спеціальності: водій автотранспортних засобів, робітник фермерського господарства, кухар, «Психологія», «Підприємництво та торгівля», «Будівництво та цивільна інженерія». Загалом ваучер надає право пройти навчання за 124-ма освітніми напрямами.

Власники ваучерів найчастіше обирали Поліський національний університет, Державний університет імені Івана Франка, «Житомирську політехніку», «Технічний ліцей», Центр професійно-технічної освіти м.Житомира.

Детальніше ознайомитись з програмами можна на сайті https://www.dcz.gov.ua/profnavch

«Гаряча» лінія служби зайнятості на Житомирщині 0800-600-348

Ваша стаття
Читайте також
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img