Свіжі новини
ГоловнаПодіїУ Житомирі думають, що робити з кінотеатром "Космос"

У Житомирі думають, що робити з кінотеатром “Космос”

У Житомирі стартував Urban Forum, метою якого є переосмислення і трансформація території навколо кінотеатру “Космос”. Подія зібрала місцевих мешканців, архітекторів, урбаністів, активістів, митців, студентів архітектури, а також міжнародних експертів з Естонії. Головним завданням форуму стало створення нової концепції розвитку простору навколо цієї історичної будівлі, розташованої в районі Польова.

«Я рада вітати містян, архітекторів, фахівців різних сфер, які сьогодні працюватимуть над зміною простору кінотеатру “Космос”. Ми віримо, що отримаємо нові ідеї для розвитку. Сьогодні тут працюють спеціалісти з Естонії, і ми вдячні їм за співпрацю та підтримку. Ми креативимо у самому центрі міста, де зароджувалася історія Житомира. Це місце сили багатьох житомирян, де переплітаються історія та сучасність, традиції та релігії, що надихає нас на створення чогось нового», – говорить перша заступниця міського голови Світлана Ольшанська.

Головна архітекторка міста Ольга Бронштейн пояснила, що захід проходить у форматі воркшопу. «Мета цього заходу — знайти нові ідеї та рішення для території, над якою ми працюємо. Це унікальна можливість зберегти автентичність місця та додати сучасних рішень для його розвитку. Ми обрали для дослідження територію навколо кінотеатру “Космос”, оскільки вона є важливою історичною частиною міста та має великий потенціал», – зазначила вона.

Форум триватиме два дні, протягом яких учасники працюватимуть у п’яти групах, що включатимуть міжнародних експертів та місцевих мешканців. Кожна група представить свою концепцію розвитку території, а напрацьовані ідеї стануть основою для подальших дій.

«Ми знаємо, що українці сьогодні борються за свої території, а наша задача — готувати міста України до відновлення після закінчення війни. Ми проводимо відкриті діалоги з містянами щодо історичної, культурної спадщини, ідентичності міст. Саме у співпраці з житомирянами ми хочемо віднайти рішення щодо трансформації території навколо кінотеатру “Космос”», – говорить Фулько Трефферс, архітектор, представник урбаністичної коаліція Ро3квіт.

Організатори урбан-форуму: Асоціація архітекторів Естонії та урбаністична коаліція Ро3квіт (Ro3kvit Urban Coalition for Ukraine) у співпраці з містом Житомир. Форуми фінансуються Європейським Союзом у рамках міжнародного культурного проекту “UREHERIT: Архітектори для спадщини України”.

Фото: Андрій Ткаченко

Ваша стаття
Читайте також
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img