Свіжі новини
ГоловнаДумкаТротуари у Житомирі не лише нерівні, але й небезпечні

Тротуари у Житомирі не лише нерівні, але й небезпечні

Мабуть, ми трохи навіть звикли щодня ходити по кривих, ямкуватих, горбатих, кособоких тротуарах. І хоча кожен тротуар — це така ж дорога, тільки пішохідна, все ж вимоги до його облаштування не такі суворі, як до автомагістралі. Тому й ходимо по цих «кривуляках» і «горбуляках», спотикаємося і терпимо…

Ще гірше, якщо тротуари не відмежовані та ніяк не позначені на місцевості, тоді вони ніби «зливаються» з іншими ділянками, і стає не зрозуміло: чи це тротуар, чи узбіччя автотраси, чи частина прибудинкової території.

Вдень та при достатньому освітленні по таких пішохідних доріжках якось пройти ще можна, а взимку або в темну пору року можна легко впасти в ямку, підслизнутись та зламати кінцівки. А ще на тротуарах можуть бути неприкриті люками дірки або валятися роками неприбране гілля дерев та камені. В деяких місцях вони настільки захаращені сміттям і різним непотребом, що по них краще взагалі не ходити.

Пішоходи в обласному центрі майже скрізь відчувають певну дискримінацію, бо, наприклад, у центрі міста всі узбіччя довкола Житнього ринку постійно зайняті вуличними торговцями, а по тротуарах на Хлібній у вихідні взагалі пройти неможливо. Деякі знахабнілі водії безкарно паркуються на пішохідних проходах, також по них часто гасають нестримні велосипедисти.

Лише на декількох локаціях вдалося побачити зовсім нові, майже ідеальні, вимощені бруківкою доріжки, але це радше виняток, та й зроблені вони в рамках приватної ініціативи. А міська влада Житомира, з усього видно, мало переймається впорядкуванням та безпечним станом тротуарів, хоча подекуди і в невеликих обсягах такі впорядкування відбуваються. Не будемо брати до уваги встеляння бруківки, яку так довго і коряво прокладали в центрі міста ще у 2016 році, та ще й з подальшими ремонтами.

Торік, скажімо, 5,3 млн грн було виділено із міського бюджету на капітальний ремонт тротуарів по вул. Шевченка до Східної. Ще було проведено декілька локальних ремонтів тротуарного покриття на невеликих ділянках по вулиці Бердичівській. Та це, як кажуть, крапля в морі. Переважна більшість пішохідних доріжок перебувають у жахливому стані, псуючи й до того непривабливу загальну картину міста.

Володимир Суботенко

Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img