Свіжі новини
ГоловнаІнформаціяБудинок Споживчого товариства у Житомирі. ФОТО

Будинок Споживчого товариства у Житомирі. ФОТО

На розі Михайлівського та Семінарійського провулка (нині проїзд Скорульського) з лівого боку на початку XX століття з’явився цей двоповерховий будинок у стилі модерну  “Житомирського споживчого товариства” , заснованого в 1903 році.

Оздоблений красивим балконом, еркером з куполом, баштами на даху, будинок став окрасою вулиці. На першому поверсі знаходився головний магазин цього товариства, а у підвалі склад товарів.

Також знайшли собі місце в ньому  “Міське Товариство взаємного від вогню страхування”  та  “Міське Кредитне Товариство”.  Під час Другої світової війни будівля постраждала від пожежі.

Відновили його у 1953 році, спростивши конструкцію даху. На першому поверсі відкрили магазин продовольчих товарів № 90. Тепер тут магазин взуття та сумок. У 1911 році до нього з правого боку приєднається двоповерхова будівля Житомирського відділення Імператорського Російського музичного товариства, де тепер обласний театр ляльок.

А праворуч провулка на фотографії видно ще один двоповерховий будинок XIX століття. Це знаменита у Житомирі кондитерська першого класу Карла Шеделя. Запах булочок і тістечок розносився по всій Михайлівській.

У колишній кондитерській тепер центр оперативної поліграфії, фотостудія “Кодак” та магазини.

Борис Дубман

Світлина початку ХХ століття невідомого автора.
Джерело: із колекції Георгія Мокрицького.

Залиште свій коментар
Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img