Свіжі новини
ГоловнаУкраїнаНА ОСТРОВАХ НОВОЇ ЗЕЛАНДІЇ ЗАГИНУЛИ МАЙЖЕ 500 КИТІВ, ЯКІ ВИКИНУЛИСЯ НА МІЛИНУ

НА ОСТРОВАХ НОВОЇ ЗЕЛАНДІЇ ЗАГИНУЛИ МАЙЖЕ 500 КИТІВ, ЯКІ ВИКИНУЛИСЯ НА МІЛИНУ

Віддалене розташування островів та присутність акул у навколишніх водах ускладнили спроби повернути китів у глибокі води.

У Новій Зеландії 477 китів, яких ще називають “чорні дельфіни”, загинули після того, як опинились на мілині на двох віддалених островах. У п\’ятницю, 7 жовтня, на одному з пляжів було виявлено 232 ссавці, а у понеділок, 10 жовтня, на іншому пляжі – ще 245.

Про це пише Sky News.

Кити викинулися на берег на островах Чатем, які розташовані за понад 800 кілометрів на схід від материкової частини країни, де проживає близько 600 людей.

Дарен Гровер, генеральний менеджер Project Jonah, групи, яка допомагає рятувати китів, сказав, що всі вони або померли природним шляхом, або були піддані евтаназії.

За його словами, навколо островів Чатем є багато їжі для китів, і коли вони підпливають ближче до берега, вони швидко виявлять, що переходять з дуже глибокої води на мілководдя.

“Вони покладаються на свою ехолокацію, але вона не говорить їм про занадто малу глибину. Вони все ближче і ближче підходять до берега і дезорієнтуються”, – зауважив Гровер.

Вчені також зазначають, що спроби перетягнути китів на глибину можуть бути небезпечними для людини. Оскільки острови Чатем також відомі як місце проживання білих акул.

“Ми не активно повертаємо китів у воду на островах Чатем через ризик нападу акул на людей і самих китів, тому евтаназія була найкращим варіантом”, – сказав Дейв Лундквіст, технічний морський радник відділу охорони природи.

Офіційні особи також повідомили, що через віддалене розташування пляжів трупи китів не будуть закопувати чи буксирувати в море, як це часто буває, а замість цього залишатимуть розкладатися природним шляхом..

Найбільша масова висадка китів на мілину на островах Чатем відбулася 1918 року, коли загинули приблизно 1000 тварин.

Близько 100 китів і дельфінів також загинули, викинувшись на берег у листопаді 2020 року.

Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img