Свіжі новини
ГоловнаТоп-новиниУ храмі при Житомирській обласній лікарні серед прихожан роблять опитування, коли святкувати...

У храмі при Житомирській обласній лікарні серед прихожан роблять опитування, коли святкувати Різдво

Серед прихожан храму святого Пантелеймона, зведеного на території Житомирської обласної лікарні, почали опитування щодо того, чи варто переносити святкування Різдва з сьомого січня на 25 грудня.

Про це розповів настоятель храму ПЦУ Василь Сорохтей.

За його словами, станом на 26 жовтня свою думку щодо цього питання висловили пів сотні прихожан.

“82% від тих, хто проголосував, підтвердили, що вони хочуть святкувати Різдво 25 грудня. Буде ще голосування і в храмі для всіх прихожан: ми поставимо скриньку, де таємно люди зможуть проголосувати, а потім ми вже будемо визначатися, якого числа будемо святкувати”, – говорить настоятель храму.

“В нас більшість, – здається, 80% прихожан храму – за те, щоб святкувати Різдво 25 грудня. Всі мої близькі і навіть моя бабуся, якій 87 років, яка мала би бути за такий Новий рік і всі такі дати, а вона також за перехід, і ми дуже раді цьому”, – каже прихожанка храму Ірина Сивко.

“Я думаю, що 25 грудня ми гарно відсвяткуємо саме за українською традицією, саме так, як має бути – зі святковою літургією“, – говорить ще одна прихожанка храму Марина Стадник.

Синод православної церкви України дозволив за бажанням людей у 2022 році проводити різдвяні богослужіння 25 грудня. Василь Сорохтей каже, що святкування Різдва в грудні відповідає православній церковній традиції.

“Колись мій духівник подарував мені книжку для користування, видану у 1905 році – ця книжка написана старослов\’янською мовою. В цій книзі вказані всі свята і дні, коли ми їх святкуємо по-церковному. І ось ми відкриваємо сторінку “25 декабря” і бачимо, що цього дня “Різдво Бога спаса нашого Ісуса Христа”. Ми маємо зрозуміти, що церква не святкує дату, вона святкує подію – подію народження Ісуса Христа. А чомусь прив’язка до дат визначає велику роль в нашому християнському житті”, – розповідає настоятель.

Священнослужитель Свято-Юріївського храму ПЦУ Олександр Стахурський показує кореспондентам Суспільного богослужбову книгу, видану в Україні після 2000 року, де, зокрема, 25 грудня теж вказано, як день Різдва

“Православна церква, як і церква Західного обряду, святкує Різдво Христове. Всі богослужбові книги йдуть за 25 грудня. Немає ніяких пересторог, щоб почати святкувати Різдво як більшість православних церков всього світу. Тому що чотири чи п\’ять церков, в тому числі, і українська православна церква, святкує за юліанським календарем, на відміну від тієї ж Греції і всієї іншої спільноти православних церков. Що стосується конкретно мого храму, то такого опитування щодо перенесення дати святкування ще не проводилося. Це буде зроблено ближче до великих свят, щоб було більше людей і була можливість провести таку комунікацію“, – каже Олександр Стахурський

За словами керівника Житомирсько-Овруцької єпархії ПЦУ Володимира Кухарчука (Паїсія), святкувати Різдво сьомого січня чи 25 грудня – має вирішувати кожна окрема парафія. Незалежно від результатів голосування, сьомого січня різдвяне богослужіння в храмі теж проходитиме.

“Звичайно, що ми будемо святкувати Різдво і сьомого січня, бо на сьогодні це є наша основна дата Різдва Христового. Але ми даємо можливість усім побути на богослужінні, бо ті, хто прийде 25 грудня, вони прийдуть і сьомого січня на Різдво. І тут священник має прийняти мудре рішення, дивлячись по стану своє парафії – як сприймають це люди. Він має робити все для того, щоб це було на благо, не на розділення і ні на які чвари”, – розповів Паїсій.

Ваша стаття

Читайте також

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img