Свіжі новини
ГоловнаПодіїУ Житомирі говорили про видатного земляка Павла Ельясберга

У Житомирі говорили про видатного земляка Павла Ельясберга

В рамках проекту «Актуальна історія» відбувся науково-просвітницький семінар «Житомирянин Ельясберг: нові архівні знахідки», присвячений особистості Павла Юхимовича Ельясберга (1914-1988) – видатного вченого-балістика, професора, доктора наук, соратника С.П.Корольова, автора розрахунків траєкторій польотів перших штучних супутників та космічних кораблів.

Павло Ельясберг народився і провів дитинство в Житомирі. Але про цей період його життя (як і про родину Ельясбергів загалом) дотепер було дуже мало відомо.

Завдяки дослідницькій роботі молодшого наукового співробітника Сергія Бовкуна, його пошукам у Державному архіві Житомирської області (ДАЖО) та співпраці з краєзнавцями Борисом Дубманом та Богданом Ващенком вдалося встановити місця проживання в Житомирі родини Ельясбергів на початку ХХ століття (вулиці Іларіонівська та Петербурзька); з\’ясувати деталі про місце роботи голови сімейства, банківського службовця Юхима Борисовича Ельясберга; уточнити імена та короткі біографії братів П. Ю. Ельясберга (Бориса, Єремія, Олександра, Симеона, Максима); віднайти в ДАЖО архівні документи щодо народження в Житомирі Павла, Симеона і Максима Ельясбергів.

Результат своїх пошуків Сергій Бовкун представив на розсуд колег. Відбулося плідне обговорення доповіді та отриманих нових історичних даних про родину Ельясбергів. Подальші пошуки у цьому напрямку триватимуть далі – щоби повніше й детальніше вивчити житомирський період життя визначного вченого.

Ваша стаття
Читайте також
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img