Свіжі новини
ГоловнаПодіїЯк вибрати кухонну плиту за 5 критеріями

Як вибрати кухонну плиту за 5 критеріями

Плита – королева сучасної кухні. Не впевнені, віддати перевагу електриці чи газу? Не розумієте, у чому різниця між покриттям склокерамікою та індукційним пристроєм? Вам цікаво, які функції може мати сучасна плита? У цій статті ви зможете одержати відповіді на ці та деякі інші питання.

Основні критерії вибору

Сучасні плити – не найдешевший вид техніки. Тому їх вибору необхідно приділяти велику увагу. Якщо заздалегідь прояснити для себе кілька основних речей, це полегшить завдання. Те, наскільки велика родина, для якої ви готуватимете їжу, допоможе зрозуміти необхідну кількість конфорок на плиті або те, яка духова шафа вам ідеально підійде. Деякі моделі мають широкий спектр корисних функцій та аксесуарів. Саме в них досить складно зорієнтуватися. Перш ніж розглядати той чи інший товар, проаналізуйте, що ви очікуєте від покупки: які функції використовуєте найчастіше, що найкраще допоможе вам у приготуванні їжі. Завдяки такому аналізу ви не будете даремно витрачатися на ті опції, якими навіть не користуватиметеся.

Також пропонуємо враховувати наступні критерії вибору:

Виробник

На просторах сучасного ринку є безліч різноманітних моделей з чудовими опціями та привабливими цінниками. Відповідальна фірма-виробник навіть найпростішу техніку робить ефективною та якісною, тож при купівлі кухонного пристрою слід довіряти відомим брендам, що зарекомендували себе гідним чином. Відзначимо: електричні чи газові, вбудовані чи окремі кухонні плити якісно виробляють такі бренди, як Gorenje, Electrolux, Beko, Indesit, Zanussi, Ariston, Bosch, Samsung, Siemens та деякі інші. Непогано зарекомендували себе кухонні агрегати від Deluxe і Greta, Cameron і Gefest.

Тип плити

Сучасні кухонні плити можна розділити на декілька основних груп за способом нагрівання та місцезнаходженням в приміщенні.

Спосіб нагрівання

Ви можете вибрати один із трьох варіантів: електро плиту, газовий агрегат та їх комбінації.

·        В електричних плитах і варильна поверхня, і духовка працюють від електромережі.

·        Газові плити мають газ як джерело нагрівання і для духовки, і для варильної поверхні. Купити газову плиту має сенс, коли у домі підведена газова мережа.

·        Комбіновані: на думку багатьох користувачів, газ є найкращим джерелом для плити, а електрика – для духовки.

Чому? Тому що газ легше регулювати і пальники одразу ж нагріваються, в той час як електричні конфорки потребують певного очікування. Проте електрична духовка має кілька плавних варіантів регулювання температури та відповідні програми. І саме поєднання газової плити та електричної духовки пропонують комбіновані агрегати.

Вибір відповідноі плити, звичайно, в першу чергу залежить від того, до якого джерела енергії ви можете підключитись.

Окрема чи вбудована?

Якщо говорити про вбудований тип, то це окрема варильна поверхня та окрема духовка. Але часто вони пропонуються в одному наборі. При ухваленні рішення про вибір окремого або вбудованого варіанта пристрою є важливими:

·        фінансові можливості;

·        доступний простір;

·        дизайн приміщення.

У підготовлений гарнітур зазвичай встановлюються вбудовані кухонні плити, вони ідеально вписуються, тож інтер\’єр при цьому виглядає цільним. Проте вони дорожчі, ніж окремі моделі плит.

Плита, що окремо стоїть, також має перевагу: її можна легко переміщати, наприклад, під час ремонту кухні, і використовувати незалежно від того, як спроектована ваша нова кухня.

Наявність духовки

Сучасні духовки поділяються на газові та електричні.

У разі газових пальник розташовується в нижній частині плити, тому нагрівання ведеться тільки звідтіля. Температуру при цьому трохи складніше регулювати, і газові духовки зазвичай забезпечують її в діапазоні 150-260 °C. У них не так багато зручних та корисних функцій, а вогонь іноді сушить їжу. Однак вони дешевші.

Набагато популярнішими є електричні духовки, які пропонують цілий спектр програм і функцій для різних способів приготування їжі. Регулювання температури в них є дуже простим, її вибір становить від 30 до 350 °C. Електричні духовки звичайно мають верхнє і нижнє нагрівання, що позитивно впливає на швидке досягнення бажаної температури та на якість приготування їжі.

Духовки з обдувом гарячим повітрям – це особливий тип електричних духовок. Вони мають вентилятори, які забезпечують рівномірний розподіл тепла, і в них можна випікати кілька страв одночасно.

Можна виділити два види таких духовок:

·        тільки з вентилятором;

·        з вентилятором і круглим нагрівальним елементом.

Духовки, які мають нижнє та верхнє нагрівання повітря в поєднанні з вентилятором, створюють так зване «штучне» гаряче повітря. Справжній ефект створюють ті моделі, в яких вентилятор доповнений круглим нагрівальним елементом. Вони трохи дорожчі, але завдяки цьому нагрівальному елементу забезпечується ідеально рівномірний розподіл тепла по всій духовці, тож можна одержати ідеально приготовані страви. Випікання в конвекційній печі тільки з вентилятором трохи повільніше.

У якісніших і дорожчих моделях плит можна зустріти функцію грилю або навіть запікання на пару. Цей спосіб приготування їжі дуже корисний та смачний і стає все популярнішим.

Кількість конфорок

Залежить від розмірів плити. Враховуйте звички харчування сім’ї та площу приміщення кухні. Стандарт gorenje плита – поверхні шириною 60 сантиметрів, які обладнані 4 конфорками. Якщо місця ненабагато, треба розглянути варіант поверхні шириною 30 сантиметрів, яка обладнана 2 конфорками (наприклад, плита електрична настільна чи газова плита настільна). Існують компактні пристрої до 50 сантиметрів. Зменшені варіанти підходять тим, хто готує нечасто або живе наодинці. Для великої сім\’ї часто обирають плити 90 сантиметрів, які обладнані 6 конфорками.

Ефективна сучасна плита має конфорки різних розмірів та потужності, тому у користувачів не виникає проблем із приготуванням різноманітних страв. Є пристрої середньої цінової категорії та стандартної ширини з додатковою п\’ятою конфоркою. Зазвичай, така конфорка має невелику потужність і годиться для страв, що готуються при досить низьких температурах.

Матеріал робочої поверхні

Робочі поверхні газових та електричних плит зазвичай виконується зі скла, кераміки, металу, сталі.

·        Емальована сталь – варіант бюджетний. Раніше більшість кухонних плит виконувалися саме таким чином. Покриття може бути пофарбоване в будь-які відтінки, але витирати з плити забруднення треба відразу, інакше очистити емаль дуже важко. До агресивних засобів вдаватися не слід – отримаєте подряпану поверхню плити. Мінус – погана стійкість до сколів та інших механічних пошкоджень.

·        Нержавіюча сталь, полірована чи матова. Виглядають ці панелі плит цілком в стилі сучасного інтер\’єру. У догляді нескладні, легко очищаються від забруднення. Мінус – той факт, що на металі добре видно всі відбитки пальців, але позбавлятися плям нескладно.

·        Склокерамічна пластина. Цей тип робочої панелі плити швидко нагрівається і остигає. Нагрівальний змійовик розміщується під пластиною і працює на декілька зон. Деякі моделі оснащені спеціальною зоною, що нагрівається за секунди, або склокерамічна плита може мати багатоконтурну зону, де ви можете використовувати навіть дуже широкий посуд.

·        Загартоване скло. Варильна поверхня плити знаходиться під шаром скла. Поводитися з таким пристроєм треба дещо акуратніше, ніж зі склокерамікою, оскільки матеріал відносно легко пошкоджується.

·        Індукційна пластина. Цей сучасний різновид електричної плити стає все популярнішим, незважаючи на досить високу ціну. Низьке енергоспоживання пов\’язане із тим, як працює індукційна плита: у ній використовується індукція між робочою поверхнею та спеціальним посудом із струмопровідного матеріалу з феромагнітним дном. Завдяки цьому електроплити нагріваються тільки в місці зіткнення з посудом, а якщо вони включені, але на них нема посуду, то вимикаються автоматично.

Підсумки

З кухонною плитою в домі не може зрівнятися по важливості ніякий інший пристрій . Приготування і звичайних страв, і шедеврів кулінарії без неї абсолютно неможливе. Кожна розсудлива людина розуміє: від якості плити, її безпечності та ефективності залежить, наскільки успішним стане процес приготування їжі. Тому дуже важливо знати, за якими саме критеріями потрібно вибирати та купити кухонну плиту. Сподіваємося, стаття допомогла з цим розібратися.

Ваша стаття
Читайте також
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img