Свіжі новини
ГоловнаПодіїУ житомирській лікарні запрацювала сонячна електростанція. ФОТО

У житомирській лікарні запрацювала сонячна електростанція. ФОТО

У житомирській лікарні №1 запрацювала сонячна електростанція (СЕС) потужністю 48 кіловат. СЕС працюватиме у парі з генератором, що дозволить підвищити безпеку енергопостачання медзакладу.

Про це повідомляє рівненська громадська організація “Екоклуб”, яка реалізувала проєкт у межах ініціативи “Сонячна допомога Україні”.

Це перший досвід Житомира у встановленні сонячних електростанцій на об\’єктах критичної інфраструктури.

“Лікарня живилася від резервного дизельного генератора, але він не може забезпечити електроенергією все електрообладнання. Під час обстрілів критичної інфраструктури армією РФ робота реанімаційного відділення, де перебували пацієнти у критичному стані, була під загрозою. Сонячна електростанція підвищить енергетичну безпеку, тому ми раді такому проєкту”,
– говорить директор першої міської лікарні Володимир Мордюк.

За попередніми розрахунками, робота СЕС дозволить зекономити до 307 тисяч гривень на електропостачання за діючим тарифом. Зекономлені гроші спрямують на інші енергоефективні заходи.

Обладнання для сонячної електростанції, яке обійшлося у 926 тисяч гривень, передала чеська компанія SOLSOL s.r.o. разом із неурядовою організацією NESEHNUTÍ. Роботи зі встановлення обійшлися у 408 тисяч гривень.

“Наша компанія дізналася про наміри Житомира перейти на використання 100% відновлюваних джерел енергії. І це стало вагомою причиною розпочати співпрацю. Бізнесу важливо долучатися до відбудови України практично та разом втілювати проєкти, які допоможуть у досягненні енергонезалежності громад”, – говорить головний операційний директор SolSol s.r.o. Міхал Грабі.

Експерт “Екоклубу” Дмитро Сакалюк каже, що за сприяння їхньої організації у Звягелі у 2022 році встановили СЕС для місцевої лікарні. А цьогоріч у Звягельській громаді виділили кошти на встановлення СЕС на водоканалі.

Наша мета – показати, що відновлювані джерела енергії доступні та можуть зробити внесок у перемогу. До кінця року плануємо обладнати 10 об’єктів критичної інфраструктури у різних областях України сонячними панелями”, – розповів Дмитро Сакалюк.

У житомирській лікарні запрацювала сонячна електростанція. ФОТО
У житомирській лікарні запрацювала сонячна електростанція. ФОТО
Ваша стаття
Читайте також
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img