Свіжі новини
ГоловнаПодіїЯкі платні та безоплатні медичні послуги можуть отримати пацієнти дитячої поліклініки та...

Які платні та безоплатні медичні послуги можуть отримати пацієнти дитячої поліклініки та лікарні у Житомирі. ВІДЕО

Міська дитяча лікарня імені Башека у Житомирі уклала договір з Національною службою здоров\’я України на надання медичних послуг дітям за Програмою медичних гарантій.

Про це розповіла медична директорка дитячої міської лікарні Світлана Довгаль.

За її словами, у пакеті медичних послуг, які фінансує Національна служба здоров\’я України, прописаний перелік послуг, які надаються пацієнту безоплатно, і тих, за які потрібно платити.

“Якщо пацієнт звертається до вузького спеціаліста за електронним направленням сімейного лікаря, то консультацію вузького спеціаліста та всю допомогу він отримає безплатно. Якщо пацієнт не звернувся до сімейного лікаря, не взяв електронне направлення, а ця послуга не входить до переліку тих, які покриваються програмою медичних гарантій 2023, то така послуга буде платною. В обсяг медичних послуг входить офтальмологічне дослідження, але не входить лікування та процедури на органи зору. Відповідно, офтальмологічні дослідження пацієнту надаються безоплатно, а лікування та процедури на органах зору пацієнт отримує на платній основі”, – пояснює Світлана Довгаль.

Понад 30 дітей в місяць проходять лікування в платному кабінеті зору у міській дитячій поліклініці. У житомирянки Наталії донька лікує косоокість за допомогою апаратного лікування протягом шести років.

“Перші чотири роки ми ходили безоплатно, а два роки платимо гроші. Нас влаштовує, ми ходимо, стараємося ходити. Без цих апаратів ми не зможемо вилікувати нашу косоокість. Ходимо два рази на рік лікуватися. Дитина вже на цей момент може сама регулювати свої очі”, – розповідає Наталія.

Завідувачка офтальмологічного відділення Лариса Левченко каже, що завдяки апаратурі, яка є в кабінеті, косоокість виліковується без оперативних хірургічних втручань.

“Без цієї апаратури практичне лікування косоокості неможливе і не буде достатньо ефективним, – каже Лариса Левченко. – Жоден метод апаратного лікування не оплачується НСЗУ. Лікарня просто не може утримувати кабінет охорони зору за кошти, які ми отримуємо від НСЗУ через консультації, через стаціонарне лікування”.

Виконуюча обов\’язки завідувачки поліклініки №1 Ірина Шрамко розповіла, що п\’ятого липня виконком Житомирської міської ради прийняв рішення про платні медичні послуги в дитячій лікарні.

“Перший раз ці рішення були прийняті у 2021 році. Є тарифікація: скільки коштує кожна послуга. Враховуючи те, що йде час, йдуть зміни, ми мали можливість отримати новий апарат. Є доповнення за рахунок нових апаратів. Є тарифікація, є сума“, – каже Ірина Шрамко.

Медична директорка Світлана Довгаль додає, що вся інформація про надання медичних послуг дітям за Програмою медичних гарантій є на сайті Національної служби здоров\’я України.

“Кожна мама, кожен дорослий пацієнт можуть відкрити вимоги Програми медичних гарантій 2023 і визначити своє право на отримання безоплатної медичної допомоги. І якщо є платна послуга і прописаний тариф, а пацієнт хоче отримати цю послугу, але вона не входить до переліку тих, які покриває державний бюджет, то це можна перевірити на сайті НСЗУ. Але наш заклад зобов\’язується і надає всі послуги безоплатно, за винятком тих, які не входять в обсяг послуг, які покриває державний бюджет за Програмою медичних гарантій“, – каже Світлана Довгаль.

Ваша стаття
Читайте також
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img