Свіжі новини

ГоловнаУкраїнаПро реальну деолігархізацію в Україні (а не те, що нам продають в...

Про реальну деолігархізацію в Україні (а не те, що нам продають в Єдиному марафоні)

Про реальну деолігархізацію в Україні (а не те, що нам продають в Єдиному марафоні).

Обидва кейси з найбільш дохідного ринку АЗС.

Перший кейс – ПриватБанк ще у 2016 році здав Коломойському в лізинг 245 АЗС. Той припинив платити через чотири місяці. З того часу використовує заправки безкоштовно.

Новина у тому, що Приват не може повернути ці заправки вже протягом ПʼЯТИ РОКІВ (насправді більше). Типова ситуація – щось не виходить в судах. Крокоділ нє ловітся

Причин тут багато. Перш за все, не працює система захисту прав кредитора. Це і корумповані суди, і нечисті на руку правоохоронці, і решта. Але я впевнений, що менеджмент та наглядова рада «Привату» теж не вважають цю справу такою ж нагальною, як отримання відсотків за ОВДП та ДС, а тим більше як отримання премій.

Ну і політика. Можновладці в усій красі. Спочатку домовленості Порошенка з ІВК. Потім можновладці без олігархів. Тільки не кажіть, що президент Зеленський та його офіс тут ні до чого. Це ж не постити новини в Єдиному марафоні про деолігархізацію. Відібрати конкретні активи в цілком конкретного ІВК – це, цитуючи класика, це ан@л табу.

Другий кейс – державний Нафтогаз отримав в оренду заправки Медведчука, але теж не платить за них. Теж якось так вийшло.

«Нафтогаз» – це такий самий олігарх, але з державною формою власності. Він знана «чорна діра» в економіці. За всі роки існування отримав з бюджету набагато більше, ніж туди сплатив. Тіньові потоки не підлягають обрахуванню, та йдуть геть не до бюджету. Типово вважається, що НАК та державні банки – це годівниця поточної влади. Так мабуть буде в надалі. «Нафтогаз» – це справжній олігарх 2.0.

Нехай вас не обманює те, що зараз НАК виконує соціальну місію. Нещодавно «Нафтогаз» рейдернув/справедливо отримав облгази Фірташа, а з ними – увесь ринок газу для населення в Україні. Залишається лише дочекатися закінчення війни, аби підняти тарифи та отримувати ринкову ціну. Так вже було. Продовження попереду.

Висновок: реальна деолігархізацію в Україні відсутня. Просто одні олігархи змінюють інших.

Це треба памʼятати напередодні виборів, які судячи з усього таки наближаються.

Сергей Лямец

Про реальну деолігархізацію в Україні (а не те, що нам продають в Єдиному марафоні)

“Є питання”: АРМА перевірить, як “Нафтогаз” управляє мережею АЗС Glusco, що належала другу Медведчука

Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА) розпочало перевірку ефективності управління мережею АЗС Glusco. Минулого року уряд передав її ТОВ “Нафтогаз Ойл Трейдинг”.

Про це повідомляє пресслужба Агентства.

За словами керівниці АРМА Олени Думи, Нацагентство отримало інформацію про неналежне виконання управителем умов договору управління, зокрема про подачу недостовірних даних щодо витрат і доходів від управлінської діяльності.

“Управитель вже понад рік користується активами “Глуско”, а це фактично 89 автозаправних комплексів, вісім земельних ділянок, дві нафтобази та корпоративні права 35 компаній. При цьому за весь час до Державного бюджету перераховано лише 1,15 млн грн, що викликає цілком обгрунтовані питання щодо ефективності управління”, – зазначила вона.

Також, за даними АРМА, управитель не подає або не оформлює інформацію щодо майже половини отриманих автозаправних комплексів, внаслідок чого бюджет щомісяця недоотримує значну суму коштів.

Перевірка триватиме до 31 липня цього року. Як нагадали у відомстві, установник управління (АРМА) має право достроково в односторонньому порядку відмовитись від договору у разі неналежного виконання управителем визначених умов.

Як повідомлялося, 13 травня 2022 року Кабінет міністрів ухвалив рішення про передачу мережі АЗС Glusco, яку пов’язували з оточенням Віктора Медведчука, в управління НАК “Нафтогаз України”.

Мережа АЗС Glusco сформована на базі роздрібного бізнесу компанії “Роснєфть”, яку у 2016 році викупила швейцарська Proton Energy Group S.A. через споріднену Glusco Energy S.A. ТОВ “Глуско Україна” раніше стало ексклюзивним постачальником зрідженого газу із заводів російської “Роснєфти” та найбільшим імпортером цього палива в Україну.

Glusco Energy S.A., як і Proton Energy S.A., офіційно належали ізраїльському бізнесмену Нісану Моїсеєву, який визнавав, що є другом Віктора Медведчука – кума президента Росії Володимира Путіна. Водночас наявність спільного бізнесу із Медведчуком Моїсеєв заперечував.

biz.censor.net

Ваша стаття
Попередня стаття
Наступна стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img