Свіжі новини
ГоловнаУкраїнаДва гравці житомирського "Полісся" потрапили у п`ятірку кращих легіонерів-новачків на старті сезону...

Два гравці житомирського \”Полісся\” потрапили у п`ятірку кращих легіонерів-новачків на старті сезону в УПЛ

Відверто кажучи, літом цього року «Полісся» дуже здивувало, коли оформило повноцінний викуп вінгера Бені Макуана у французького «Монпельє». За неофіційною інформацією, за африканського легіонера «поліські вовки» заплатили 250 тисяч євро, і це одразу ж стало рекордною сумою для вхідного трансферу цього клубу. Але здивувало, власне, навіть не це, бо гроші у «Полісся» є, і це ще той секрет Полішинеля, а сам факт підписання гравця, котрий нехай і мав досвід виступів у французькій Лізі 1, проте користувався там достатньо сумнівною репутацією.

Справа в тому, що сильні якості Макуана не підлягали сумнівам навіть у Франції. Це дуже швидкий та технічний виконавець, до того ж із досить непоганою фізичною підготовкою. Саме тому у жовтні 2020 року «Монпельє» й заплатив за Бені 800 тисяч євро, сподіваючись, що згодом африканець додасть і в інших ігрових компонентах. Але за три сезони у Франції Макуана в 34 матчах забив лише 1 м\’яч та віддав 1 результативну передачу за першу команду (причому безпосередньо у Лізі 1 в легіонера не було голів у 31 поєдинку), а це ще ті «досягнення» для гравця атаки. Тому особливого попиту в «Монпельє» на вінгера не було, та й у стані «паладинів» хавбек у другій частині минулого сезону втратив шанси на місце у першій команді, почавши виступати за резервістів.

Однак у нинішній УПЛ швидкість та техніка Макуана поки що виявляються для легіонера, з точки зору успішності його виступів, вирішальним чинником. І нехай африканець заявляє, що не бачить різниці між нинішніми УПЛ та Лігою 1, проте в тому вона і полягає, що сам Макуана поки не показав суттєвого прогресу в інших компонентах гри, ніж ті, які були для нього унікальними і раніше, але виділяється на тлі багатьох опонентів у чемпіонаті, й нарешті почав забивати.

Прямо зараз Макуана – кращий дріблер УПЛ. У його активі 60 спроб обведень, із яких 62% виявилися успішними, що дійсно є визначним показником (за півроку в минулому розіграші чемпіонату Михайло Мудрик мав 92 обведення в активі, з яких 66% були успішними). Ряд інших статистичних показників також свідчать про ефективність Макуана для «Полісся»: він 10-й в УПЛ за очікуваними голами (2,46xG), 11-й – за ударами (18), 6-й – за дотиками у штрафному майданчику (36) і 3-й – за ривками із просуванням (35).

З іншого боку, Макуана немає навіть у топ-30 рейтингу УПЛ за розумними передачами, передачами у розріз або ключовими передачами, а це чітко демонструє, що із розумінням футболу та почуттям команди в Бені так само виникають проблеми, як це було для нього характерно ще у «Монпельє». І тут дуже важливо, щоб коли зникне фактор несподіванки, і багато суперників пристосуються до ривків та швидкісних спуртів конголезця, одному з лідерів нинішнього «Полісся» було що запропонувати опонентам й надалі. Якщо це вдасться, то клуб із Житомира, безумовно, слідом за переписуванням власного рекорду щодо вхідного трансферу, зможе зробити те ж саме із Макуана вже й для вихідного.

П\’ять кращих легіонерів-новачків на старті сезону в УПЛ:

1. Бені Макуана
Вік: 21 рік
Громадянство: Конго
Клуб: «Полісся»
Показники в УПЛ-2023/24: 10 матчів, 2 голи

2. Джордан
Вік: 24 роки
Громадянство: Бразилія
Клуб: «Зоря»
Показники в УПЛ-2023/24: 7 матчів, 1 гол

3. Йон Шпорн
Вік: 26 років
Громадянство: Словенія
Клуб: «Чорноморець»
Показники в УПЛ-2023/24: 9 матчів, 1 гол, 1 асист

4. Аріельсон
Вік: 19 років
Громадянство: Бразилія
Клуб: «Полісся»
Показники в УПЛ-2023/24: 7 матчів, 1 гол, 1 асист

5. Самсон Ієде
Вік: 25 років
Громадянство: Нігерія
Клуб: «Чорноморець»
Показники в УПЛ-2023/24: 10 матчів, 2 голи

За матеріалами sport.ua
Два гравці житомирського "Полісся" потрапили у п`ятірку кращих легіонерів-новачків на старті сезону в УПЛ
Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img