Свіжі новини
ГоловнаПодіїРумунія та Болгарія частково увійшли до Шенгенської зони

Румунія та Болгарія частково увійшли до Шенгенської зони

Румунія та Болгарія, що приєдналися до ЄС у 2007 році, увійшли до Шенгенської зони, проте лише частково. Про приєднання країн до Шенгену з 31 березня в неділю нагадала президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у своєму акаунті в соцмережі X.

– Сьогодні Болгарія та Румунія приєднуються до Шенгенської родини. Я вітаю скасування внутрішніх повітряних та морських прикордонних перевірок. Це великий успіх для народів обох країн. Це також приносить користь мільйонам громадян ЄС по всій Європі. Робимо Шенгенську зону ще сильніше, – написала вона.

Єврокомісар із внутрішніх справ Ілва Йоганссон зазначила у своєму відеозверненні, що внутрішній прикордонний контроль скасовано в аеропортах та морських портах. Наступний крок – зняття перевірок на сухопутних кордонах.

Вето на повне приєднання Румунії та Болгарії до Шенгенської зони наклала Австрія, мотивуючи це побоюваннями притоку біженців. Рада ЄС схвалила часткове приєднання Румунії та Болгарії до Шенгену у грудні 2023 року. У Бухаресті та Софії сподіваються, що повне приєднання відбудеться до кінця 2024 року.

2011 року Європейська комісія підтвердила, що Болгарія та Румунія виконали всі вимоги, щоб стати повноправними членами Шенгенської зони. У листопаді 2022 року Єврокомісія закликала Раду ЄС включити до Шенгену Болгарію, Румунію та Хорватію. Хорватія приєдналася до Шенгенської зони з 2023 року.

Шенгенська зона – найбільша у світі загальна територія без внутрішнього прикордонного контролю. В основу Шенгену ліг міжурядовий проєкт між Бельгією, Францією, Німеччиною, Люксембургом та Нідерландами у 1985 році. Крім полегшення вільного пересування людей без внутрішнього прикордонного контролю, Шенген приносить значну користь економіці Європи, стверджують у Євросоюзі.

Ваша стаття
Читайте також
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img