Свіжі новини

ГоловнаКультураБудинок колишнього міського голови у Житомирі. ФОТО

Будинок колишнього міського голови у Житомирі. ФОТО

Привабливим в архітектурному плані є будинок на розі Старого бульвару та Шодуарівського провулка.

Цей особняк побудував житомирський міський голова Іван Оскарович Доманевський на початку ХХ ст., а саме в 1904 році. Іван Доманевський належав до давньої польської дворянської родини.

Народився в 1848 році. Закінчив фізико-математичний факультет київського університету Св. Володимира, згодом поступив в інститут інженерів залізничного транспорту. Після закінчення якого отримав звання інженера з правом проводити будівельні роботи. Працював державним службовцем в міністерстві залізнодорожного транспорту.

Працював над будівництвом Свирського, Сяського та Маріїнсько-Озерського каналів, будівництві Великого Сибірського шляху. Добре відома його робота по шлюзуванню води в Маріїнській системі.

Прибувши в Житомир у 1904 році відразу ж збудував собі будинок на Третьому Бульварі. Був обраний на виборах у 1906 році міським головою Житомира. Цю посаду він з деякими короткими перервами займав до 1916 року. На цій посаді він активно розвивав міське господарство, промисловість та будівництво міста.

Повністю віддавав себе роботі, як зазначалось в тогочасній пресі. Брат Івана був головним лікарем житомирського місцевого комітету Червоного Хреста та гласним повітового земського собранія. Іван Доманевський помер у віці 68 років у київський лікарні від апоплексичного удару (інсульту). Похований на Польському кладовищі в Житомирі.

My Homeland

Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img