Свіжі новини
ГоловнаЯк комарі знаходять людину: нове відкриття вчених

Як комарі знаходять людину: нове відкриття вчених

Комарі орієнтуються на три ключові чинники: запах, візуальний сигнал і теплоАмериканські вчені зробили важливе відкриття про те, як комарі знаходять свою жертву, з\’ясувавши, що вони орієнтуються на три ключові чинники: запах, зоровий образ і тепло.

Як комарі знаходять людину: нове відкриття вчених

Під час експериментів, проведених в аеродинамічній трубі, дослідники спостерігали за поведінкою голодних комарів. Було встановлено, що основним сигналом для комах служить вуглекислий газ, який вони можуть вловити на відстані до 50 метрів. Цей газ нагадує повітря, яке видихає людина, що і приваблює комарів.

Після того як комарі «відчули» вуглекислий газ, вони починають шукати темні плями, на які можуть приземлитися. На близьких відстанях основним орієнтиром для комах стає тепло, що виходить від тіла жертви. Вчені відзначають, що саме запах відіграє вирішальну роль на першому етапі пошуку, оскільки за ним комарі визначають наявність живої істоти поблизу.

У своїх висновках дослідники також підкреслили, що комарі реагують на зорові подразники тільки після того, як відчули запах. Це допомагає їм не витрачати сили на хибні цілі, як-от каміння або рослини. Вчені вибудували теорію про те, як усі органи чуття комара взаємодіють під час пошуку людини: спочатку комарі вловлюють запах вуглекислого газу на великій відстані, потім бачать об\’єкт на відстані до 15 метрів і, нарешті, орієнтуються на тепло, коли перебувають на відстані в один метр.

Особливо комарів приваблюють люди, які виділяють більше вуглекислого газу, наприклад, вагітні жінки, чиє дихання посилене за рахунок плода. Вчені дійшли висновку, що повністю захиститися від комарів вкрай складно, але можна спробувати збити їх зі шляху, замаскувавши запах.

Залиште свій коментар
Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img