Свіжі новини
ГоловнаРозмоваЯкі нові їстівні гриби з'явилися на Поліссі і які можна збирати взимку?

Які нові їстівні гриби з’явилися на Поліссі і які можна збирати взимку?

Через неймовірну спеку та посуху цьогорічного літа в лісах немає грибів, але грибники дуже сподіваються, що після дощів все ж таки ситуація зміниться на краще. Зі зміною клімату асортимент грибів у нашому регіоні дещо змінився — з’явилися нові види, яких раніше не було. Крім того, їстівні гриби тепер можна збирати навіть узимку…

Про зміни, які відбуваються у грибній сфері, обласній газеті “Субота” розповіла Тетяна Коткова — доцент кафедри геодезії та землеустрою Поліського національного університету.

Тетяна Коткова

Через посуху частина грибниці могла загинути?

– Чи можна сподіватися на те, що цієї осені ми все ж таки будемо з грибами?

– Якщо пройдуть рясні дощі, є імовірність того, що гриби з’являться у наших лісах, тому що тепла поки що достатньо. Але є певний ризик того, що частина грибниці могла загинути через дуже суху погоду. У цьому році опадів не було так довго, як ніколи.

– У соцмережах з’явилась інформація про те, що в лісі під Житомиром люди знайшли невідомі гриби, схожі на маслюки…

– Так, у нас з’явився боровик золотистий або американський білий гриб, якого раніше не було. Це хороший їстівний гриб, його можна збирати. Взагалі на Поліссі росте півтори тисячі різних видів шапкових грибів: їстівних, неїстівних і отруйних. Особисто я збираю більше 200 видів їстівних грибів…

– Напевно, ніхто із пересічних громадян не збирає і половини цих видів грибів, тому що просто їх не знають і сприймають як екзотику. Мабуть, ви не раз шокували людей своїми знахідками?

– Бувало, я знаходила неймовірно яскравий фіолетовий гриб, який має наукову назву кортинаріус ліловий, а по народному — гриб-павутинник. Коли його відварюєш, він стає чорним, немов вугілля, але їстівний. Бабусі у лісі, які бачили цей гриб у моєму кошику, були дійсно шоковані і переконували мене в тому, що я неодмінно отруюся. Вони просто не знають, що це хороший їстівний гриб. Взагалі у нас є багато смачних грибів, про існування яких люди навіть не здогадуються. Наприклад, летіпор сірчано-жовтий, який росте на дереві і візуально нагадує пишний омлет. Особисто для мене він смачніший навіть за білого гриба, його смак мало відрізняється від курячого м’яса. Він може бути дуже великий — до 40 і більше кілограмів. Гриб зустрічається в Житомирі, наприклад, я його збирала у житловій забудові на вулиці Короленка.

Люди повинні знати, що серед грибів, які ростуть на деревах, немає жодного отруйного виду. Серед них є їстівні і неїстівні. Якщо звичайний трутовик не їстівний навіть у молодому віці, тому що одразу стає твердим і несмачним, то трутовики лускатий, зонтичний і вже згаданий сірчано-жовтий трутовик або летіпор можна спокійно їсти.

Так виглядає летіпор сірчано-жовтий

– Чи правда, що деякі їстівні гриби можна збирати і на Новий рік?

– Я у січні і лютому збирала вздовж Кам’янки на Богунії такий гриб, як фламуліна, по народному — опеньок зимовий. Дві зими поспіль цих грибів було дуже багато. Вони на смак як звичайні опеньки. Невеликі, помаранчево-коричневого кольору, мають під шляпкою пластиночки. Буває, що стовбури дерев просто обліплені цими грибами. Раніше про фламуліну взагалі нічого не знали, тому що ці гриби у нас не росли, адже зими були холодними і сніжними. А зараз клімат змінився, взимку для цього гриба достатньо і тепла, і вологи. Наш грибний сезон потихеньку переходить з осені на зиму.

Гриби і містика

– Що означає вираз: “відьмині кільця?”

– Найбільший організм у світі — це грибниця. Так, саме грибниця, а не кит чи кашалот. В одному із штатів США грибниця займає понад 40 гектарів. За рік вона може поширюватися на десятки метрів. Деякі гриби ростуть кільцями, тобто по колу. У цьому люди бачать щось містичне. Мікологи називають це явище відьминими кільцями. Так ростуть більшість пластинчастих грибів, наприклад, рядовки, лепісти, червоні мухомори та інші…

– Є люди, які роблять різні відвари із червоного мухомору і навіть їдять. Невже червоний мухомор можна їсти?

– Червоні мухомори — отруйні гриби. В них міститься речовина мускарин і в невеликих кількостях мікоатропін. Але потрібно з’їсти доволі значну кількість цих грибів, щоб настала смерть. Це не бліда поганка, якої потрібно лише два грами, щоб доросла людина померла, тому що крім мускарину бліда поганка містить цілий букет різних отрут, серед них вже згаданий мускарин, а також аманітини (γ, α, β), фалоїдини і навіть синильну кислоту. Їсти червоний мухомор не можна, але настоянку цього гриба люди використовують для лікування хворих суглобів. Для цього потрібно зібрати червоні шапочки грибів (не дуже молоді і не старі), щільно набити ними баночку, залити горілкою і настояти кілька тижнів. Потім гриби викинути, а настоянку не пити, а мастити хворі суглоби.

Існують різні види мухоморів. У нас на Поліссі зустрічається 15 видів. Наприклад, є мухомор пантерний. У нього сіро-коричнева шапочка та білі цяточки. Якщо наїстися отруйного мухомора, він почне діяти як галюциноген. Саме тому людині, яка несе нісенітницю, часто кажуть: “У тебе пантериновий синдром!”. Однак серед мухоморових є їстівні. У наших лісах багато таких грибів, як мухомор червоніючий (по народному моремуха). На його зрізах виступає червоний пігмент. Виглядає не дуже естетично, але він їстівний і смачний.

– Що робити грибнику, який знайшов шикарний білий гриб, а впритул до нього — бліду поганку? Чи можна зірвати білий в такому випадку? Чимало людей вважають, що це не страшно, адже гриби все одно будуть варити…

– Не раджу збирати їстівні гриби, які ростуть поряд із блідою поганкою, принаймні на відстані менше ніж 30 сантиметрів один від одного. Отруйні спори блідої поганки потрапляють на хороший гриб. Ці спори не побачиш, вони мікроскопічні, знаходяться на нижній частині гриба і розносяться повітрям. Тому збирати гриби, які ростуть поряд з блідою поганкою, ніколи не можна. Ніяке кип’ятіння не вб’є її смертельну отруту.

– Чи правда, що шкідники не їдять лисичок. На що це вказує?

– Лисичку не їдять черв’яки, тобто личинки різних мух, тому що бояться речовини хіноманнози, яка в них міститься. Але лисички їдять личинки жуків коваликів — дротяники. Лисичка має лікувальні властивості, із них роблять креми. Я сама родом із Олевського району, і коли у 2000 році у нас почали скуповувати лисички, я була шокована, адже у грибах наших країв підвищений вміст радіоцезію після Чорнобильської катастрофи. Тоді мені пояснили, що лисички скуповують не для споживання, а для виготовлення кремів.

– Деякі люди стверджують, що піддубники можна споживати, якщо добре вимочити у воді. Яка Ваша думка з цього приводу?

– Піддубники (піддубці), а по науковому свинуха тонка або паксил тонкий, їсти не можна, тому що ці гриби шалено накопичують радіонукліди, важкі метали та канцерогенні речовини, особливо якщо ростуть вдовж автомобільних доріг. Саме ці гриби накопичували більше всього радіонуклідів після Чорнобильської катастрофи. Але це ще не все. Під час поїдання піддубників (свинушок тонких) в організм потрапляє антиген, який не виводиться. Протягом життя того, хто з’їв, зростає концентрація цього антигену в крові. В результаті розвивається недокрів’я, ниркова та печінкова недостатність, що призводять до смерті. Тому однозначно піддубники їсти не можна, навіть якщо вони ростуть у чистих лісах.

– А рядовки? Вони такі ароматні…

– Існує багато видів рядовок. Наприклад, рядовка землиста і рядовка штрихувата. У першої нижня форма пластинок (гіменофор) зі світло-сірим відтінком, а у другої — з зеленуватим. Обидві рядовки — їстівні. Але є сіра рядовка, яка дуже схожа на землисту, називається рядовка загострена, тому що посередині шапочки є конічне загострення. Цей гриб отруйний. Ще один вид отруйної рядовки — мильна рядовка. Вона виглядає більш м’ясистою, порівняно з іншими, але має сіро-бірюзовий відтінок, а ще має запах господарського мила. Коли цей гриб вариш, він починає наче милитися… Тому з рядовками потрібно бути уважним.

– Існує народна прикмета: якщо подивитися на маленький гриб, він більше рости не буде. Це так?

– Думаю, що ні. У моїй практиці був такий випадок. Я знайшла дуже маленькі рядовки зелені (зелениці) і вирішила прийти за ними через кілька днів. Прийшла і побачила, що вони значно виросли. Тобто мій погляд ніяк не вплинув на їх розвиток…

До речі, Тетяна Миколаївна організовує в Житомирі, в університеті, виставки живих грибів. Вона сама збирає напередодні у лісі більше сотні видів грибів. Для любителів грибів — це справжнє свято, адже цікаво і корисно послухати досвідчену людину та дізнатися щось нове.

 *    *    *

Збирання грибів приносить велике задоволення, і діє на людину як заспокійлива терапія. Крім того, гриби містять білки і вуглеводи, амінокислоти, антиоксиданти, вітаміни групи В, С, Е, РР, провітамін D, фосфор, калій, цинк, залізо, кальцій, йод. Вони низькокалорійні, тому використовуються у дієтичному харчуванні. Головне – збирати тільки ті гриби, які ви добре знаєте. 

Сніжана Смирнова, народний тижневик “Субота”

Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img