Свіжі новини
ГоловнаПодіїЖитомирські поліцейські застерігають від безумовного виконання прохань друзів у соцмережах

Житомирські поліцейські застерігають від безумовного виконання прохань друзів у соцмережах

«Маю проблеми. Негайно потрібні кошти.. Перекажи на карту» – отримали подібне повідомлення від товариша у месенджері? Таким чином з вами можуть спілкуватися шахраї. Тож будьте розсудливими та перевіряйте доступними способами надіслану інформацію. Інакше можете втратити власні кошти.

Упродовж вихідних троє жителів Житомирського району одразу не зрозуміли, що спілкуються з шахраями, які отримали доступ до месенджерів їх знайомих. 18-річна жителька Оліївської громади «рятувала» від раптових фінансових проблем свою тітку, а двоє містян, віком 44 та 22 роки, відповідно, своїх куму та товариша. Лише згодом, після переказу коштів, вони зателефонували знайомим, та дізналися, що їх сторінки в соцмережах зламали. Загалом шахраї збагатилися на близько 20 тисяч гривень.

Нині поліцейські Житомирського районного управління встановлюють причетних до цих діянь у межах відкритих за ст. 190 (Шахрайство) КК України кримінальних проваджень.

Тож поліція закликає громадян ретельно перевіряти будь-які прохання про допомогу в соціальних мережах:

– якщо ви отримали подібне повідомлення, не надсилайте одразу гроші, спочатку зателефонуйте позичальнику;

– запитайте друга про те, що можете знати тільки ви, аби переконатися, що спілкуєтеся саме з тією людиною;

– якщо не вдається зв’язатися, напишіть спільним знайомим у соціальних мережах і запитайте, чи не отримували вони подібних повідомлень від людини, яка просить у вас фінансову допомогу;

– якщо ж ви дізналися, що ваш акаунт зламано й може відбутися шахрайське розсилання – всіма доступними способами попередьте про це знайомих;

– захистіть свій акаунт від зламу (встановіть двоетапну автентифікацію, створіть надійний пароль, поновіть коди доступу до власних облікових записів);

– не переходьте за сумнівними посиланнями, навіть якщо вони надходять від друзів або знайомих. За такими повідомленнями може ховатись фішинговий ресурс або вірус.

Будьте уважними та не дайте себе ошукати. Розкажіть про заходи перестороги своїм рідним, сусідам, знайомим, аби позбавити шахраїв заробітку.

Залиште свій коментар
Ваша стаття
Читайте також
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img