Свіжі новини
ГоловнаДумка"Ми нарешті маємо розуміння, як керівництво країни бачить прийнятні для нас результати...

“Ми нарешті маємо розуміння, як керівництво країни бачить прийнятні для нас результати війни”

Найважливіше, на мою думку, у «плані перемоги» або чому починаючи з позавчора ми воюємо в новій системі координат.

Підозрюю, що автори «плану перемоги» мислили його як певну піар конструкцію (хтось каже «стартові переговорні умови» і тп) і навряд чи задумувались, що формують… не смійтесь… те що у проектному менеджменті називається індикаторами досягнення певної мети. (колеги з проектного менеджменту – давайте не будемо про SMART, майте совість). Але саме таке прикладне значення цей перелік набуде вже за кілька місяців.

І це багато що змінює. Чому?

Тому що у заданій нарешті системі індикаторів можна буде визначити, перемогла Україна у війні, чи – ні. Наприклад, якщо ми не отримаємо запрошення до НАТО, то, як мінімум, перемогу не можна буде назвати повною, а якщо не виконано більшість індикаторів – це означатиме, що ми таки зазнали поразки. І це буде не якась оціночна фантазія окремо взятого індивідуума (хтось, наприклад, може вважати перемогою приєднання Кубані і не менше), а просто технічна оцінка результатів війни відповідно до індикаторів наперед (хоч і в процесі війни) визначених нашим військово-політичним керівництвом. Крапка.

І добре, що ми нарешті маємо розуміння, як керівництво країни бачить прийнятні для нас результати війни. Іншими словами, за що ми воюємо.

Тепер трохи по суті.

Якщо відштовхуватись від запропонованих індикаторів, то нашу мету у цій війні можна сформулювати приблизно так: «Збереження України як суверенної держави, яка має необхідні для захисту власного суверенітету механізми та засоби».

З моєї точки зору, як індикатори, так і підігнана мною (вибачте) під них мета є абсолютно адекватними і вартими того, аби за це воювати.

Інший важливий момент – те, чого в переліку немає, а саме кордонів 91-го чи якогось іншого року. Добре, що цей фетіш нарешті сховали десь подалі. Ще краще було б прямим текстом проговорити, що немає особливого значення, де пройде лінія розмежування/кордон, якщо ми не матимемо засобів і механізмів для утримання своїх позицій у майбутньому. Так чи інакше, це питання нікуди не подінеться, але добре, що запропонований перелік не обіцяє якихось вологих фантазій з цього приводу.

Ну і останнє – бракує інформації, що саме МИ будемо робити для досягнення тих чи інших індикаторів, а без цього озвучений список більше нагадує список бажань, які ми посилаємо у Всесвіт в надії, що Всесвіт нас почує.

Але це вже хоч щось.

Євген Побережний

Залиште свій коментар
Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img