Свіжі новини
ГоловнаПодіїУкраїнський титан разом із Іршанським гірничо-збагачувальним комбінатом придбали росіяни?

Український титан разом із Іршанським гірничо-збагачувальним комбінатом придбали росіяни?

Український титан

Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат знаходиться у Житомирській області.

Російський бізнес продовжує діяти в Україні, приховуючись під іншими брендами. Так, 9 жовтня відбулася приватизація державної компанії «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК) за 3,9 млрд грн. Однак, на перший погляд успішна угода може спричинити скандал і передати під контроль російського військово-промислового комплексу стратегічний сектор української економіки.

Президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар застерігає про можливі ризики, звертаючи увагу на покупця ОГХК — компанію «Цемін Україна», яка володіє мобільним оператором «Vodafone Україна» і є частиною азербайджанської групи NEQSOL Holding.

За словами експерта, компанія пов’язана з Насиром Гасановим, який контролює закордонну власність Азербайджану і працює разом із Бейляром Еюбовим, начальником охорони президента Азербайджану. Гончар зазначає, що в Азербайджані формується альянс між силовиками та олігархами, що створює додаткові ризики для України.

Експерт наголошує, що Азербайджан нині проявляє недружню позицію щодо України, зокрема підтримуючи Євразійський економічний союз і Шанхайську організацію співробітництва, до яких входить Росія. Михайло Гончар наводить приклад, коли під час зустрічі в Мюнхені президент Азербайджану Ільхам Алієв назвав Росію «союзником», тоді як Україна була згадана як «протилежна сторона».

На думку Гончара, придбання ОГХК відбулося фактично в інтересах російської компанії «ВСМВО-АВІСМА», яка виробляє 90% російського титану і є частиною держкорпорації «Ростех», що постачає зброю для агресії проти України.

Експерт також застерігає, що це може бути лише перший крок, за яким слідуватимуть інші угоди, зокрема з «азербайджанським» газом, який фактично може бути російським. Він вважає, що така угода може бути частиною ширшої стратегії, спрямованої на створення умов для переговорів між Україною та Росією.

Джерело

Залиште свій коментар
Ваша стаття
Читайте також
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img