Свіжі новини
ГоловнаПодіїЩо не можна робити у мікрохвильовці

Що не можна робити у мікрохвильовці

Господині, які не уявляють своєї кухні без мікрохвильовки, знають, що в неї не можна ставити металевий посуд і готувати сирі яйця в шкаралупі. А ось про інші «заборонені» речі для цього агрегату відомо набагато менше. Що ще не можна робити за допомогою мікрохвильової печі?

СТЕРИЛІЗАЦІЯ БАНОК

Не можна стерилізувати в мікрохвильовці порожні банки, бо прилад почне перегріватися і може згоріти. Щоб простерилізувати банки, їх спочатку споліскують і заливають в кожну приблизно по 100 мл холодної води. Пропарюють в мікрохвильовці на найвищій потужності 10—12 хв., воду зливають (обережно, банки гарячі!), і в гарячу тару розкладають заготовку. Це швидко і зручно, оскільки можна простерилізувати кілька банок одночасно. Мінус — металеві кришки доведеться стерилізувати окремо.

СУШИТИ СУХАРІ

Мікрохвильовка буде працювати коректно, якщо в продуктах, які ви хочете розігріти, є хоч якась кількість вологи. Тому в ній не варто сушити горіхи, сухарі, насіння, готувати сухофрукти — там практично немає рідини.

Порада: щоб розігріти піцу або будь-яку іншу випічку в мікрохвильовці, поставте поруч склянку з водою. Таким чином волога, що випаровуватиметься, не дасть занадто пересушити корочку.

НЕВІДПОВІДНИЙ ПЛАСТИК

Іноді для розігріву в мікрохвильовій печі посуд визначають «на око» — якщо пластик товстий і щільний, значить можна. Але не весь пластик термостійкий, і при розігріві може виділяти токсичні речовини. Визначити, що ємність підходить для використання, можна за маркуванням із зображенням мікрохвильової печі.

ПОСУД З РИСУНКОМ

Ніхто не ставить в мікрохвильовку металевий посуд, а ось блюдечка зі сріблястим або золотистим обідком чи рисунком намагаються використовувати для розігріву часто. І хоча це всього лише візерунок, фарба, якою він нанесений, містить метал, який проводить електрику. Якщо готувати або розігрівати їжу в такому, то можна помітити іскри. Це може призвести до поломки техніки або короткого замикання.

НЕ ВИКОРИСТОВУЙТЕ ФОЛЬГУ

Фольга — це тонкий алюміній, який блокує надходження електромагнітних хвиль в продукт. Це призводить до перегріву внутрішніх частин мікрохвильовки, а страва, загорнута в фольгу, залишається холодною.

«ПАРОВА БАНЯ» ДЛЯ ЧИСТОТИ

Користуюся мікрохвильовкою часто. На жаль, традиційний спосіб чистки з губкою не завжди ефективний. В такому разі влаштовую агрегату «парову баню».

Половинку лимона кладу в невелику ємність з водою (у мене піалка), не накриваючи, ставлю всередину, вмикаю на режим розігріву (повну потужність) хвилини на три. Якщо краплі на стінках мікрохвильовки свіжі, не застарілі, то цього часу вистачить, щоб вони розм’якшилися.

Після закінчення цього часу залишаю дверцята закритими ще хвилини на 3. Потім обережно (гаряче!) дістаю ємність, а внутрішні поверхні протираю губкою, змоченою в засобі для миття посуду. Не скажу, що все відразу видаляється, як в рекламі, але, тим не менш, всі краплі змиваються ефективно, хоч і з невеликим зусиллям. У мікрохвильовці залишаються чисті поверхні та приємний запах лимона. На всю роботу йде не більше 5—7 хвилин. Лимон розм’якшує жирні краплі на стінках. Ну а запах — як доповнення до екологічної чистки.

Замість лимона в воду можна додати чайну ложку лимонної кислоти.
Оксана ШВЕЦЬ. смт Чабани.

ЗІГРІЄ ВІДРАЗУ ОБИДВІ

Нерідко буває потрібно розігріти дві тарілочки з їжею (для себе та чоловіка). Щоб зробити це одночасно, я будую таку конструкцію: одна тарілочка внизу, друга піднята на чашку (в чашці молочко для чаю підігрівається). Вигода безперечна: витрачається менше енергії, і ми сідаємо їсти одночасно. Ніхто не чекає, коли зігріється друга порція.
Ліна СОЛОШЕНКО. м. Баранівка.

КЕКСИ В ЧАШЦІ

У нас на кухні зараз ремонт, до духовки не підступитися. Спекла кексики в мікрохвильовці — це найшвидший рецепт.

Для форм взяла дві керамічні чашки по 200 мл. Змастила їх олією. Готую з таких продуктів: 1 яйце, 4 столові ложки молока, 3 столові ложки олії, 2 столові ложки какао, 2 столові ложки цукру, 4 столові ложки борошна, 0,5 чайної ложки розпушувача (або чверть чайної ложки гашеної соди).

Змішую сухі інгредієнти: борошно, цукор, розпушувач, какао. Потім додаю в суміш яйце, молоко та олію, перемішую (якщо використовуєте соду, то її додавати на цьому етапі). Тісто виходить не густим, як для оладок, і важко сповзає з ложки. Розкладаю в ємності, з огляду на те, що об’єм кексу в готовому вигляді буде рівно в два рази більший! І на 2—4 хв. — в мікрохвильовку на максимальну потужність! Час залежить від потужності вашої пічки: якщо 900 — то 4 хв., як більше, то відповідно — 3 або 2 хв.

Я іноді прошаровую їх сметаною, збитою з цукром. Виходить майже тортик. А можна зверху змастити вареним згущеним молоком і притрусити горішками.

Ваша стаття
Читайте також
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img