Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
У Житомирі почали продавати черемшу
У Житомирі почали продавати черемшу

На Житньому ринку у Житомирі...

  • У Житомирі почали продавати черемшу
    У Житомирі почали продавати черемшу

    На Житньому ринку у Житомирі...

  • Про складну ситуацію проживання переселенців у “червоній лікарні” Хорошева
    Про складну ситуацію проживання переселенців у “червоній лікарні” Хорошева

    Більшість з нас нещодавно бачила...

  • Помер Геннадій Москаль
    Помер Геннадій Москаль

    Він займав багато державних посад,...

  • У туалеті фан-зони на центральному стадіоні в Житомирі не встановили кабінки
    У туалеті фан-зони на центральному стадіоні в Житомирі не встановили кабінки

    Відкрили там також чудову фан-зону...

Новини
Керівництво ОК ЖБК «Шевченка», який будує житловий комплекс «Шодуар» запевняє, що в них всі документи повністю законні та чинні

Керівництво ОК ЖБК «Шевченка», який будує житловий комплекс «Шодуар» запевняє, що в них всі документи повністю законні та чинні

05-03-2019
Весь Житомир сколихнув конфлікт, який виник між мешканцями прилеглих будинків по вулиці Шевченка та Великої Бердичівської і забудовником житлового комплексу «Шодуар».

Нагадаємо суть конфлікту:

Ранок 8-го січня для Житомирян почався трішечки екстремально. Близько 09:10 мешканці будинків по вулиці Шевченка 14/16 і Великої Бердичівської 48/50 перекрили транспортний рух по Великій Бердичівській в знак протесту проти будівництва житлового комплексу «Шодуар».

Керівництво ОК ЖБК «Шевченка», який будує житловий комплекс «Шодуар» запевняє, що в них всі документи повністю законні та чинні


Учасники протесту розповіли, що жителі вищевказаних будинків не бачать іншого способу вирішення своєї проблеми: «Влада не діє - а незаконне будівництво триває. Якщо почнеться будівництво - наші будинки почнуть руйнуватися. Ми просто втратимо своє житло».

Пройшло досить багато часу, та вже можна робити деякі висновки відносно того, що взагалі діється в районі будівництва житлового комплексу «Шодуар». В різних ЗМІ оприлюднювались коментарі різних сторін та спеціалістів, які розбиралися в цьому питанні. Останнім ми приводили коментар заступника Житомирського міського голови Сергія Кондратюка про підсумки робочої групи щодо будівництва житлового комплексу «Шодуар»: «Робоча група неодноразово збиралася з цього питання. Розглядалося безліч питань, які поставили перед нами жителі прилеглих будинків. Робоча група опрацювала всі ці питання і на сьогоднішній день та перевірка, яку проводила містобудівна інспекція, показала незначні порушення при будівництві. Тобто, на даний час на будівництві був відсутній стенд з інформацію про об'єкт і забудовника, та про те, хто здійснює технічний нагляд за будівництвом. Других порушень містобудівна інспекція не виявила».

В зв'язку з загостренням ситуації, ми поспілкувалися з представником забудовника і ось, що нам повідомила директор будівельної компанії ТОВ «ДРІАДА БУД» Аліса Кулаківська:

- Справа в тому, що в нас є всі дозвільні документи на зведення багатоповерхового житлового будинку. Ми хотіли б довести до відома всіх жителів міста, що всі документи на даний час чинні та ніким не скасовані, тому що деякі засоби масової інформації наводять інші дані без підтверджуючих документів, друкуються статті використовуючи якісь загальні фрази і громадськість міста заводять в оману.

Ми хочемо висвітлити ту проблематику з підтверджуючими документами, які є на сьогоднішній день. Всі дозвільні документи, які ми отримали на будівництво, вони є чинними і на сьогоднішній день. В останні три тижні Житомирська обласна ДАБІ займалася перевіркою виданих містобудівних умов і обмежень архітектурою міста Житомира. Вони знайшли на їхню думку дві помилки: перша помилка те, що висотність будинку була відображена в поверхах, а не в метрах, і другу помилку вони зазначили, що згідно закону про регулювання містобудівної діяльності відсоток забудови мав би бути відображений чітко у відсотках. Містобудівні умови обмеження були призупинені в дії до виправлення зауважень, але не скасовані.


В виданих нам містобудівних умовах та обмеженнях на забудову земельної ділянки, зазначена вимога: проектування будівництва виконати у відповідності до законодавства України про охорону культурної спадщини та вимог Історико-архітектурного опорного плану м. Житомира.
Також мешканці прилеглих будинків вимагають, щоб ми погодили проектну документацію на будівництво в Міністерстві культури.

Але врахувавши вимоги чинного законодавства, де зазначено, що: ( «Стаття 17. Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»)

1. Генеральний план населеного пункту є основним видом містобудівної документації на місцевому рівні, призначеної для обґрунтування довгострокової стратегії планування та забудови території населеного пункту….

3. Для населених пунктів, занесених до Списку історичних населених місць України, в межах визначених історичних ареалів у складі генерального плану населеного пункту визначаються режими регулювання забудови та розробляється історико-архітектурний опорний план, в якому зазначається інформація про об’єкти культурної спадщини.

4. Склад, зміст та порядок розроблення історико-архітектурного опорного плану населеного пункту визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері містобудування». Також те, що згідно «Порядку розроблення історико-архітектурного опорного плану населеного пункту», затвердженого наказом Мінрегіонбуду від 02.06.2011 N 64. пункт 2.3. Оригінал затвердженого історико-архітектурного опорного плану зберігається у відповідному уповноваженому органі містобудування та архітектури та центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини» ми звернулися із відповідними запитами до органів, які реалізують державну політику у сфері охорони культурної спадщини.

Є офіційний лист від Управління культури Обласної Державної адміністрації, де чітко зазначено, що дана земельна ділянка не відноситься до другої зони регулювання забудови і поблизу немає об’єктів культурної спадщини, які встановлюють за собою охорону зону.

На підтвердження цього нами отримано листи Міністерства культури України, як центрального органу державної влади з питань охорони культурної спадщини та який відповідно до статті 5 Закону України «Про охорону культурної спадщини» здійснює погодження програм та містобудівних проектів в історичних ареалах міст, в яких зазначено, що наказом Мінкульту від 21.01.2016 №18 затверджено «Історико-архітектурний опорний план з визначенням історичного ареалу міста Житомира» і, відповідно, до цього плану земельна ділянка по вул. Великій Бердичівській,50-а розташована поза межами історичного ареалу міста, території та зон охорони пам’яток культурної спадщини, і тому отримання погодження Міністерства культури України проектної документації на будівництво не передбачено чинним законодавством. Також в листах підтверджено, що дана земельна ділянка не відноситься до другої зони регулювання забудови.

Крім того, власники квартир у сусідніх будинках переконують, що це їх прибудинкова територія, показуючи схему прибирання території, отриману у ЖЕКу. Відповідно до статті 126 Земельного кодексу України державна реєстрація прав на земельні ділянки здійснюється в порядку передбаченому Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» , де зазначено, що «У Державному реєстрі прав реєструються речові права та їх обтяження на земельні ділянки, а також на об’єкти нерухомого майна, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких неможливе без їх знецінення та зміни призначення, а саме: підприємства як єдині майнові комплекси, житлові будинки, будівлі, споруди, а також їх окремі частини, квартири, житлові та нежитлові приміщення» (стаття 5 зазначеного ЗУ).

Державна реєстрація прав на земельні ділянки здійснюється після проведення державної реєстрації земельної ділянки в публічній кадастровій карті. На сьогоднішній день на публічній кадастровій карті відсутні зареєстровані земельні ділянки по вул. Шевченка,14,16,18 та вул..Великій Бердичівській,48, 50.

Згідно листа ТОВ «Управляюча компанія «Полісся» №184 від 27.02.2019 року в якій знаходяться на управлінні будинки по вул..Шевченка,14,16 та вул..В.Бердичівська,48 та 50, в них відсутня інформація про будь-яку землевпорядну документацію щодо оформлення прав на земельні ділянки під цими будинками . В наявності є лише схема прибирання території.

Активісти, які заперечують проти будівництва, стверджують , що наша ділянка займає частину території школи.. Разом з тим, в національну кадастрову систему внесено інформацію про земельні ділянки Житомирської загально-освітньої школи №33 та земельної ділянки по вул..Великій Бердичівській 50-а, які межують одна з одною і не накладаються. (публічна кадастрова карта).

До речі, хочу звернути увагу, що ділянка по вул. В.Бердичівська,50-а була продана територіальною громадою міста з аукціону в 2007 року для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку. На той час, коли матеріали проведення аукціону були оприлюдненні, ніяких заперечень з боку громади міста не було і кошти, отримані від продажу, були використані на розвиток міста.

Хочу звернути увагу ще на те, що питання законності виданих нам документів, неодноразово розглядалося на засіданнях робочих груп Житомирської міської ради та було винесено рішення, що підстав для зупинення будівництва немає. Хоча згідно статті 158 Земельного кодексу України «виключно судом вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб…». Також згідно Закону України «Про місцеве самоврядування» до компетенції робочих груп не відноситься питання перевірки законності виданих дозвільних документів на будівництво.

Не дивлячись на це жителі сусідніх будинків не бажають вирішувати ситуацію у правовому полі, перешкоджають підприємницькій діяльності блокуванням техніки, пошкоджують майно. На виклики приїжджали наряди поліції, але реакції не було. Нещодавно, коли ми звернулись в правоохоронні органи уточнити інформацію, як іде розслідування наших заяв, щодо пошкодження огорожі, проникнення на територію приватної власності та наміру спалити будівельний вагончик, які подавалися нами 28 грудня 2018 року та 10 січня 2019 року, то виявилося, що їх ніхто не розглядав та взагалі немає зареєстрованими, тобто ці заяви приймалися Національною поліцію, але не були внесені до єдиного реєстру. На сьогоднішній день ми змушені повторно, використовуючи послуги адвоката, подавати ці заяви.

Також нами зібрано матеріали і подано заяви згідно статті 206 Кримінального кодексу про перешкоджання підприємницькій діяльності, перекриття дороги та інші тяжкі наслідки. У нас є декілька укладених угод щодо надання транспортних послуг, які вже не виконанні через перекриття доріг і нами понесені збитки на дуже великі суми. Наприклад, щоб заїхала бурова установка, а це комплекс з декількох транспортних засобів, доставка по місту Житомиру коштує 50 000 гривень, а з іншого міста орієнтовно від 150 000 до 200 000 гривень. Ми вже змушені компенсувати ці затрати. Така ж ситуація з земляними роботами. Ми втрачаємо кожного дня декілька десятків тисяч гривень, в зв’язку з простоєм техніки.

Ми працюємо в правовому полі, та бажаємо зробити гарну справу для Житомира, коли містяни зможуть придбати якісні квартири в місті. Тому й намагаємося довести нашу точку зору зі всіма документами, які є чинними на сьогоднішній час.

Нашим опонентам, якщо вони вважають, що їх права порушено, теж радимо працювати в правовому полі, звертаючись до відповідних органів, а не використовувати нецивільні засоби та методи.

Джерело статті: Житомир-Онлайн

На головну сторінку


Від Єва Гаврищук 6 березня 2019 11:48:
Шановні адміністратори Zhitomir - online. Com!! Негарно видаляти коментарі людей! Не по-людськи Ви поводите себе!!!

Ой, що сталося? Чому коментарі видаляємо? Не подобається журналістам визнавати свою продажність і непрофесіоналізм?
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини