Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі
    Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Житомирі

    У дворі однієї з багатоповерхівок...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

Новини
Виплата субсидій грішми дозволить людям контролювати своє енергоспоживання і покращить добробут родин

Виплата субсидій грішми дозволить людям контролювати своє енергоспоживання і покращить добробут родин

26-02-2019
Вже у березні люди отримають субсидії грошима!

Таким чином держава забрала мільярди гривень у монополістів-постачальників житлово-комунальних послуг і передала їх у розпорядження людей! Дотепер споживачі бачили лише захмарні нарахування у платіжках за комунпослуги і уявне повідомлення, що частину суми оплачує держава. Гроші йшли кампаніям-постачальникам послуг. При цьому, якщо люди економили і споживали газу, світла, тепла чи води менше так званої норми, то гроші, які виділяла держава на їх сплату, повертались у бюджет. Тепер людина отримає всю суму своєї субсидії «живими грошима». А якщо зекономить на воді чи енергоносіях, то залишок коштів субсидії залишить собі і витратить їх на власний розсуд.

"Після того як отримувач субсидій розрахується за спожиті послуги, кошти готівкові - залишаються в його розпорядженні. Ми довіряємо людям. Це є ключовий меседж, в тому числі монетизація субсидій спрямована і на подолання бідності, боротьбу з бідністю. Коли гроші, які зекономлені залишаються в розпорядженні малозабезпечених і підвищують рівень їх соціального захисту", - наголосив Петро Порошенко, Президент України під час наради з питань запровадження монетизації субсидій.

Отже, монетизована субсидія стає адресною соціальною виплатою. Це дасть людям можливість самостійно контролювати свої витрати на енергоспоживання, а також покращить добробут родин. Це послідовна позиція профільного Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка. А також кінцевий етап реформування системи субсидій, над яким Мінрегіон спільно з профільними урядовими міністерствами працював впродовж трьох років. Це обдуманий крок покращення соціального захисту людей. Результат: соціальну виплату адресно отримає конкретна людина, а не монополіст.

По суті оголошено війну монополістам-олігархам. І тепер у боротьбі за пониження сум у платіжках за послуги ЖКГ влада хоче зробити кожну людину своїм спільником. Як? Дуже просто. Щоб зменшити платіжки, треба об’єднатися і діяти спільно. Для цього потрібно:

1. Економити газ, світло, воду, тепло.
2. Вимагати з монополістів-постачальників комунпослуг надання ЯКІСНОЇ послуги і в повному об’ємі.
3. Запровадити 100-відсотковий облік. Це означає встановити лічильники.
4. Платити лише за реально спожите по лічильнику. За втрати в дірявих мережах людина платити не повинна!
5. Перевіряти платіжки на правильність нарахувань. У разі зловживань - вимагати перерахунку.
6. Якщо живете в багатоповерхівці, почати треба із створення ОСББ. Далі лічильники, утеплення, контроль…


Саме ці дії знищать монополію у постачанні послуг і корупцію у цій сфері!

«Три роки субсидії, які надходили у вигляді клірингових розрахунків, не стимулювали українців до зменшення енергоспоживання і впровадження енергоефективних заходів. Віртуальні кошти держава сплачувала за незрозумілі обсяги і відповідно неякісні комунальні послуги, що постачались компаніями-монополістами (водоканалами, ТКЕ, облгазами). Чому важлива субсидія «живими» коштами? Це реальна можливість для людей управляти якістю послуг і обсягом споживанням. Як результат, отримати «живі» кошти від держави на сплату комунальних послуг. У той же час, зекономлені кошти, які залишаться після оплати комуналки, люди зможуть використати на свій розсуд - придбати продукти, ліки, одяг», — наголошує Геннадій Зубко і додає, що з часом та із зростанням доходів, люди усвідомлять, що найкраще вкладення зекономлених на комуналці грошей – це утеплення і модернізація житла.

Монетизація субсидій, з одного боку, змусить комунальні підприємства налагодити діалог зі споживачами, а отже, відповідати за якість наданих послуг. З іншого – відновить платіжну дисципліну громадян за спожиті послуги.
"Ми не можемо говорити про можливість зменшення вартості газу у 2-4 рази, як це дехто популістично заявляє. Але ми можемо говорити про можливості зменшення удвічі або утричі енергоспоживання. А це означає, що ми можемо зменшити рахунки. І для цього необхідно мати "живі кошти", - наполягає віце-прем'єр.

Механізм отримання субсидій «живими грішми» простий і справедливий.

На сьогодні додаткових заяв і довідок подавати непотрібно. Ні в соцслужби, ні в пенсійний фонд, ні в банк звертатись непотрібно. Всю турботу на себе вперше взяла держава. Тепер реально громадяни України відчують, що в центрі реформи людина. 4,2 млн домогосподарств України сьогодні мають можливість отримати субсидію, з яких 70% – це пенсіонери. 1,2 млн субсидіантів – це працездатні люди, але вони наразі потребують допомоги від держави.
Вже у березні пенсіонери отримають суму нарахованої субсидії в день отримання пенсії (це з 4 по 25 число) на існуючі пенсійні картки або готівкою за окремою відомістю через поштові відділення чи кур’єром Укрпошти додому.

Громадяни не пенсійного віку з 12 березня отримуватимуть першу субсидію грошовим переказом через платіжну систему «Швидка копійка». Для цього необхідно звернутись до будь-якого відділення Ощадбанку з паспортом та ідентифікаційним кодом. Також всім субсидіантам надішлють на адресу проживання персональне повідомлення з роз’ясненням про розмір субсидії, за що нарахована субсидія та як її отримати "живими коштами".

Правила призначення допомоги у сплаті комунальних платежів залишаються незмінними. Змінюється лише алгоритм її виплати.

Виплата субсидій грішми дозволить людям контролювати своє енергоспоживання і покращить добробут родин



У держбюджеті на цей рік на субсидії закладено 55 млрд грн.. Наразі субсидію розраховують на основі соціальних норм споживання, тарифів та доходу домогосподарства. Під монетизацію так само підпадає 150 кВт електроенергії, яка використовувалась для опалення чи 100 куб. м газу. При цьому поняття “обов’язковий платіж” скасовується. Люди, отримавши субсидію готівкою, повинні самостійно розрахуватися за комунальні послуги, а кошти, які залишаться після оплати комуналки, можуть використати на свій розсуд.

«Раніше рахунки для субсидіантів формувалися поза їхніми очима, і ніхто не міг проконтролювати справжній обсяг наданих послуг і споживання. Монетизації субсидій – це «живі гроші». Тепер держава не просто допомагає людям сплатити комунпослуги, а дає можливість за рахунок економії споживання газу, тепла, світла, води мати додаткові кошти на інші потреби», – говорить Г.Зубко.

Треба розуміти, що у березні сума зекономлених коштів буде невелика, адже у лютому ще були морози і суттєво заощадити на опаленні навряд чи в когось вийшло. Проте, економія в наступному місяці реально може бути значною!

Оплата комунальних платежів після 20 березня не впливатиме на субсидію наступного місяця. Але варто мати на увазі – так було щороку, в травні відбувається перепризначення субсидій на новий рік. Тому отримувачам субсидій потрібно обов’язково подати заяву і декларацію про доходи в управління соцзахисту населення. Автоматично допомогу перепризначать тим, хто звернувся по субсидію вперше у 2019 році. Держава віддає людям субсидію на сплату комун послуг готівкою. Це прояв довіри до відповідальності людей, що вони оплатять комунальні послуги. Проте, якщо станом на травень 2019 року в домогосподарства буде прострочена понад місяць заборгованість за послуги понад 340 гривень, субсидію на новий період не призначатимуть.

Перед Україною стоїть важливе завдання, яке окреслив Президент Петро Порошенко - за 5 років відмовитись від споживання імпортного газу.

З 2014 року держава скорочує споживання імпортного газу та зменшує енергоспоживання в цілому. Працює над збільшенням видобутку українського газу, над вдосконаленням законодавчої бази, прискоренням роботи створеного Фонду енергоефективності. Все це підвищує енергетичну незалежність України.

«Сьогодні енергоспоживання в Україні - 200 кВт на 1м2, тоді як в європейських країнах цей показник на рівні 50-80. Біля 18 млрд кубів газу щорічно споживає житловий сектор! Тож ще три роки тому ми розробили маршрутну карту щодо монетизації субсидій, яка передбачала два етапи. Шлях був складним. У минулому році ми перейшли на монетизацію на рівні підприємств-постачальників послуг. На цей рік було заплановано монетизацію на рівні домогосподарств, яка зараз стартувала незважаючи на критику і супротив. Чому? Тому що для нас є дуже важливим, щоб споживач сам управляв своїми коштами і управляв своєю енергоефективністю! Щоб подолати монополію і корупцію в галузі. Щоб країна була енергонезалежною, а люди мали достатньо коштів для життя», - зазначає Геннадій Зубко і підсумовує: «відтепер держава дає людині «живі гроші» на комунальні послуги, а людина сама вирішує на чому можна зекономити і як раціонально скористатись грішми. А наші люди мудрі і хазяйновиті – приймуть вірне рішення і розпорядяться правильно».

На головну сторінку

«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Новини