Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
У Житомирі поліція затримала жінку за продаж гуманітарних автомобілів для ЗСУ
У Житомирі поліція затримала жінку за продаж гуманітарних автомобілів для ЗСУ

Поліцейські викрили подружжя з Житомирщини,...

  • У Житомирі поліція затримала жінку за продаж гуманітарних автомобілів для ЗСУ
    У Житомирі поліція затримала жінку за продаж гуманітарних автомобілів для ЗСУ

    Поліцейські викрили подружжя з Житомирщини,...

  • Сьогодні свій День народження святкує відома українка Ліна Костенко
    Сьогодні свій День народження святкує відома українка Ліна Костенко

    У Житомирі, Україні та й...

  • У Житомирі почали продавати черемшу
    У Житомирі почали продавати черемшу

    На Житньому ринку у Житомирі...

  • Про складну ситуацію проживання переселенців у “червоній лікарні” Хорошева
    Про складну ситуацію проживання переселенців у “червоній лікарні” Хорошева

    Більшість з нас нещодавно бачила...

Новини
ВСІМ УКРАЇНЦЯМ ЗМІНЯТЬ НОМЕРИ БАНКІВСЬКИХ РАХУНКІВ: НАВІЩО ЦЕ ПОТРІБНО

ВСІМ УКРАЇНЦЯМ ЗМІНЯТЬ НОМЕРИ БАНКІВСЬКИХ РАХУНКІВ: НАВІЩО ЦЕ ПОТРІБНО

21-01-2019
Незабаром номери всіх банківських рахунків українців будуть змінені. Однак фахівці обіцяють, що перехід на нові рахунки не створить незручностей для громадян, що зберігають гроші у вітчизняних банках. Про всі зміни фінустанови зобов’язані інформувати своїх клієнтів.

Що таке міжнародний номер банківського рахунку

Найближчим часом Національний банк введе міжнародний номер банківського рахунку IBAN, що дасть можливість гармонізувати український платіжний простір з європейським. Згідно з рішенням НБУ, з 1 квітня 2019 року банки будуть відкривати клієнтам нові рахунки в стандарті IBAN, а діючі номери рахунків з 1 квітня до 31 жовтня 2019-го вітчизняні банки будуть самостійно змінювати відповідно до вимог даного стандарту зі збереженням діючого номера аналітичного обліку. В результаті діючі номери рахунків клієнтів доповняться кодом країни і кодом банку.

Але що таке IBAN? Абревіатура означає International Bank Account Number і перекладається з англійської як міжнародний номер банківського рахунку. Основою системи стали розробки Міжнародної організації зі стандартизації спільно з Європейським комітетом банківських стандартів. Вже 46 країн перейшли на дану систему ідентифікації. Зокрема, це стандартна система банківського рахунку в державах Євросоюзу. Кожна країна самостійно встановлює структуру номера рахунку IBAN, за стандартом ISO 13 616.

Для України номери рахунків IBAN будуть складатися з 29 букв і цифр. Вони умовно поділяються на дві групи. Перші 10 знаків – код країни, великі червоні літери і код банку. Зокрема, перші дві букви UA вказують на код країни, в даному випадку це Україна. Наступні за кодом країни два символи контрольні, вони призначені для перевірки достовірності рахунку і захищають інформацію від помилок при внесенні даних. Наступні шість цифр – код МФО банку.

Друга група символів, що складається з 19 знаків, – безпосередньо номер рахунку клієнта банку. Причому перші в цій групі чотири нулі, як правило, доповнюють IBAN до 29 знаків. А останні 15 символів є безпосередньо номером рахунку клієнта.

Як буде проходити зміна банківських рахунків українців

«Запровадження Національним банком міжнародного номера банківського рахунку IBAN сприятиме модернізації системи електронних платежів НБУ та гармонізує український платіжний простір з європейським» , – повідомив на офіційній сторінці регулятора в Facebook директор департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Олександр Яблунівський .

За його словами, протягом перехідного періоду з 1 квітня по 31 жовтня цього року банки виконають наступні дії:

* Сформують новий номер банківського рахунку (IBAN) для нових рахунків відповідно до вимог стандарту ISO 13 616;

* Самостійно змінять номери діючих рахунків клієнтів відповідно до вимог стандарту IBAN;

* Забезпечать інформування клієнтів про зміну рахунків, при цьому вносити зміни в договори не потрібно;

* Повідомлять в Державну фіскальну службу про змінені і закритих рахунках клієнтів.


Банкір зазначив, що в перехідний період, з 1 квітня до 31 жовтня 2019 го, клієнти банків в реквізити розрахункових документів матимуть можливість вказувати як діючий номер рахунку та код банку, так і номер в стандарті IBAN. Згодом застосування IBAN стане обов’язковим для всіх клієнтів всіх українських банків при здійсненні переказів грошових коштів як в національній, так і в іноземних валютах, в тому числі при транскордонні перекази. Тобто абсолютно всі переклади будуть здійснюватися тільки з використанням IBAN.

Що дасть людям переклад їх банківських рахунків на міжнародний формат

У Нацбанку запевняють, що завдяки новій системі оформлення стане легше ідентифікувати платника і одержувача коштів, а також банк України, який їх обслуговує. Це дозволить уникнути помилок в реквізитах рахунків завдяки скороченню реквізитів в розрахункових документах, а також швидше здійснювати перекази і отримувати кошти. Серед інших переваг для клієнтів банків використання IBAN в майбутньому зробить можливим застосування QR-кодів, які будуть містити інформацію про IBAN, для спрощення оплати рахунків і обміну платіжною інформацією.

Варто нагадати, що вже незабаром (7 лютого) повноцінно вступить в силу новий Закон України «Про валюту і валютні операції». Цей документ істотно змінює правила операцій з валютами.

На головну сторінку

«    Січень 2019    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Новини