Свіжі новини
ГоловнаУкраїнаЧим зараз займається "Лікарняна каса" на Житомирщині?

Чим зараз займається \”Лікарняна каса\” на Житомирщині?

Восьмий місяць масштабної війни, зумовленої зухвалою агресією путінської росії, спричинив значні зміни всередині українського суспільства. Те, що у лютому – березні 2022 року видавалося болючим і малоймовірним прогнозом, сьогодні стає суворою і тривожною реальністю. Ми, українці, ведемо смертельний бій за своє життя, за можливість існування нашої держави і при цьому налаштовані лише на перемогу. І справді, попри трагічність і драматизм подій, які нам доводиться переживати, в Україні очевидним фактом чи, навіть явищем суспільного життя, стали моральне піднесення і громадянська зрілість значної частини населення країни. Як завжди, у найскладніші часи, і особливо – у період ворожого нашестя, українці шукають ( і знаходять) додаткові джерела своєї могутності у консолідації своїх сил і ресурсів. Солідарність та взаємодопомога здавна були і залишаються донині основними інструментами згуртування українців задля захисту своєї землі, родини, держави. Неодмінним атрибутом нинішнього життя в умовах воєнного стану, коли ледь не щодня виникає потреба мобілізувати сили, кошти та ресурси, залишається благодійність. Одна із найбільших громадських структур Житомирщини «Благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області», сьогодні разом із усією громадою полісян переживає складні часи і вже вкотре здає екзамен на витримку і на стійкість. Про її роботу в умовах військового стану упродовж вже майже восьми місяців ми розмовляємо із виконавчим директором БО «Лікарняна каса Житомирської області» ( далі «Лікарняна каса…») Володимиром Мишківським.

– Отже, Володимире Станіславовичу, коротко про головне – наскільки складними для діяльності «Лікарняної каси» виявилися місяці після початку масованого вторгнення російського агресора в Україну?

– Усім відомо, і тут я нічого нового не скажу, як важко ми відреагували на зухвалу агресію з боку росії. Вторгнення виявилося несподіванкою, війна стала потрясінням для всього населення України і досить швидко стало зрозуміло, що одним із найпотужніших чинників нашої стійкості є солідарність і взаємодопомога. Це якраз ті принципи, на яких ґрунтується діяльність благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» упродовж усіх, 22-х років її існування. Так, війна докорінно змінює весь уклад нашого життя, але вона жодним чином не позбавляє нас щоденних побутових, повсякчасних проблем. У тому числі і проблеми щодо збереження здоров’я кожної людини. Ба більше, війна відчутно підсилює гостроту певних проблем і особливо тоді, якщо вона затягується на невизначений термін. Адже короткочасний збройний конфлікт тривалістю, скажімо, місяць – два часу, люди здатні і можуть пережити за рахунок емоційного піднесення, граничної мобілізації своїх душевних сил і т.п. Однак, коли війна триває більше, як півроку, люди відчувають втому, надмірні напруги та стреси неодмінно впливають на самопочуття і здоров’я людей. При цьому, знову ж таки, не забуваймо, що орієнтація на першочерговість вирішення проблем ЗСУ, залишається головним і щоденним правилом нашого життя. А здоров’я і самопочуття людей слід поліпшувати за допомогою додаткових резервів. І найкращий такий резерв, як засвідчує багатолітня практика – солідарність і взаємодопомога. Це не високопарні слова, а реальні шанси та можливості підтримувати задовільний стан власного здоров’я і зберігати життя людей.

Якщо конкретно про складнощі, то вони в основному зумовлені загальновідомими процесами. Це припинення роботи певних підприємств, бізнесових структур. Ще більшою мірою вплинула на загальний стан економіки і всього життя країни евакуація людей у західні регіони України, а тим паче – за кордон. Не секрет, що й до сьогодні за межами нашої області перебуває майже третина її постійних мешканців. Частина їх і до 24 лютого 2022-го року (початку російської масштабної агресії) перебувала на заробітках, але у березні- квітні цей процес набув набагато більших масштабів. Безумовно, ми також це відчуваємо, як найбільша громадська благодійна організація на Житомирщині. Скажімо, якщо за дев’ять місяців 2021-го року членами «Лікарняної каси» стали 3 тис.494 особи, то за такий же самий період нинішнього року ми прийняли до складу нашої організації лише 2 тисячі 397 осіб. А загалом загальна чисельність БО «Лікарняна каса Житомирської об ласті» і сьогодні становить майже 200 тисяч членів (точна кількість 199 тис.619), що становить 16,7% чисельності населення Житомирщини. Що варто сказати, або на чому наголосити? Люди продовжують вступати до «Лікарняної каси», розуміючи, наскільки помічною стає її підтримка у випадку захворювання чи навіть необхідності обстеження людини в умовах лікарняного закладу. Як завжди, у нас діють певні акції щодо стимулювання і заохочення людей до такого вступу. Тим паче, якщо людина, наприклад, переїхала на проживання до Житомирської області чи повернулася додому в силу життєвих обставин, існує потреба у пришвидшенні отримання повноправного членства у «Лікарняній касі». Для цього варто сплатити річну вартість благодійних внесків (60 гривень х 12 місяців = 720 гривень) і вже за місяць новачок отримує усі права і можливості скористатися підтримкою та допомогою «Лікарняної каси»(протягом періоду дії пільгової пропозиції щодо вступу). У поточному році такою можливістю скористалися 323 мешканці Житомирщини. Вони сплатили під час вступу 246 тисяч гривень. Так от, із таких новачків, які вступили до «Лікарняної каси» на умовах вище зазначеної акції, вже 128 осіб змогли отримати допомогу під час звернення до лікувальних закладів у ході обстеження, амбулаторного чи стаціонарного лікування. І витратила «Лікарняна каса» на це понад 278 тисяч гривень. Неважко порахувати і переконатися у тому, що людина, тільки що ставши членом благодійної організації, сплативши річний благодійний внесок розміром 720 гривень, отримала куди більшу (вдвічі чи втричі більшу за розмір річного благодійного внеску) допомогу.

– А загалом ситуація із надходженнями від благодійних внесків наскільки дозволяє «Лікарняній касі» успішно виконувати свої статутні завдання?

– Одразу зазначу, що вище згадані труднощі і складнощі життя в умовах військового стану, міграційні процеси, які й досі продовжуються, однозначно вплинули на ситуацію із фінансовим ресурсом нашої благодійної організації. Ми очікували упродовж 9-ти місяців своєї діяльності отримати 54 мільйони 238 тисяч гривень від благодійних внесків. Однак ситуація внесла свої корективи і насправді сума отриманих внесків становила 47 млн.805 тис. грн. Якщо врахувати, що витрати на допомогу та підтримку членів «Лікарняної каси» за цей же девятимісячний період 2022-го року становили 49 млн.581 тисячу гривень, то неважко замітити, що витрати перевершили надходження на 1,7 млн.грн.

– Звісно ж, доводиться шукати резерви?

– Так, мусимо миттєво і негайно реагувати на подібну ситуацію. Щонайперше, економимо на адміністративно – управлінській діяльності. Але при всіх форс-мажорних обставинах, попри складнощі військового стану, мусимо вдосконалювати свою роботу. Адже не секрет, інфляція, девальвація гривні душе швидко вносять корективи у показники вартості ліків та виробів медичного призначення. І ми оперативно реагуємо на такі зміни. «Лікарняна каса» у цьому році також розширила благодійні програми та покращила їх доступність. Так, збільшено перелік ліків, за які «Лікарняна каса» відшкодовує кошти на лікування свого пацієнта в амбулаторних умовах, на 42 найменування препаратів (всього їх стало майже 300). В умовах стаціонару ми також додали найменування 28-ми препаратів, які раніше «Лікарняна каса» не закуповувала (тепер їх стало майже 600). Зауважу, що із липня 2022-го року «Лікарняна каса» збільшила відшкодування коштів для своїх членів, які змушені проводити КТ-обстеження. Раніше ми відшкодовували 250 гривень, а тепер -350. Таке ж збільшення вартості відшкодування на 100 гривень «Лікарняна каса» запровадила і для тих своїх членів, які отримали направлення на МРТ-обстеження (з 300 до 400 грн за одну зону) . Якщо ж член «Лікарняної каси» змушений був звертатися ( за направленням сімейного лікаря) до приватного медичного закладу, то частину вартості оперативного лікування у такому разі відшкодовує «Лікарняна каса», а розмір такого відшкодування становить до 6 тисяч гривень (до 1 липня 2022-го року гранична сума такого відшкодування становила 3 тис. 500 грн.). Можу зазначити для прикладу, що із 1-го липня поточного року члени «Лікарняної каси», які лікувалися у закладах приватної медицини, отримали 641 тисячу гривень коштів на відшкодування витрат на таке лікування.

– Володимире Станіславовичу, ви уважно стежите за всіма без винятку процесами життєдіяльності «Лікарняної каси». От наскільки змінилися показники кількості звернень членів «Лікарняної каси» до лікарняних закладів та медичних установ і наскільки змінилися показники витрат благодійної організації на такі звернення її членів?

– Неважко передбачити, що в умовах пандемії COVID-19, яка, щоправда, на початку 2022-го року відчутно «згасла», кількість звернень громадян до лікарняних закладів відчутно зменшилася. А масштабне вторгнення рашистів в Україну цю тенденцію не послабило, а навпаки – посилило. Сьогодні ситуація дещо вирівнюється, люди повертаються із- за кордону і відповідним чином частіше звертаються до лікарів. Але загалом кількість членів «Лікарняної каси», які лікувалися в умовах цілодобового стаціонару за 9 місяців 2022-го року зменшилася у порівнянні із аналогічним періодом минулого року аж на 2 тисячі 292 осіб. Відповідним чином зменшилися і витрати «Лікарняної каси» на таких пацієнтів із 18,7 млн.грн (у 2021-му році) до 14,7 млн.грн (у 2022-му році). Але вартість лікування, яке «Лікарняна каса» компенсувала своїм членам за перебування в умовах денного стаціонару, а також в умовах амбулаторного лікування, навпаки – суттєво зросла. Наприклад, якщо за 9 місяців 2021-го року «Лікарняна каса» відшкодувала аптекам вартість ліків, відпущених для членів ЛК у амбулаторних умовах на рівні 9,6 млн грн, то за такий же період нинішнього року аналогічні відшкодування становили вже 12, 3 млн грн. Знову ж таки, кількість обстежень для членів «Лікарняної каси» у нинішньому році значно зменшилося ( у 2021-му році -108 тисяч осіб, а у нинішньому році – 59 тисяч ), але вартість відшкодованих «Лікарняною касою» коштів на такі обстеження, тим не менше, зросла відповідно із 9,6 млн.грн. (у 2021-му році) до 9,8 млн.грн. (станом на 1 жовтня нинішнього року). Це відбулося через подорожчання препаратів та виробів медичного призначення і процедур.

– Сьогодні благодійність, волонтерство, солідарна взаємодопомога набули і набувають в Україні дедалі більшого розмаху. Багаторічний досвід діяльності «Лікарняної каси» став гарним і переконливим прикладом для суспільства загалом..

– Як ми вже зазначали, надзвичайні події, війни чи катастрофи завжди спонукають людей до взаємодії, до солідарної допомоги. Наш досвід для когось однозначно стане у нагоді, але можу сказати, що в умовах військового стану «Лікарняна каса» за кошти від благодійних внесків провадить масштабну благодійну діяльність. Ми продовжуємо шефство над 328 дітьми-сиротами і у поточному році 15 діток були проліковані за рахунок коштів «Лікарняної каси». Для військових госпіталів, а також – для потреб медичних підрозділів ЗСУ «Лікарняна каса Житомирської області» закупила і передала ліків та виробів медичного призначення на суму 263 тисяч гривень. Окрім того, упродовж 2022-го року «Лікарняна каса» надала благодійну допомогу обсягом у 579 тисяч гривень для 1740 травмованих, поранених та внутрішньо переміщених осіб, які опинилися на території Житомирщини і змушені були лікуватися у лікарняних закладах нашої області. Зауважу, для благодійної організації це досить суттєві кошти.

– Володимире Станіславовичу, як би там не було, життя триває і діяльність «Лікарняної каси» продовжується за тими ж алгоритмами, які напрацьовані і випробувані 22- річним досвідом. Яким, з огляду на нинішню ситуацію в Україні, ви бачите майбутнє «Лікарняної каси»?

– У нинішніх умовах, які без перебільшення можна назвати надзвичайними чи форс – мажорними, ми чітко бачимо той контингент населення нашої області, який потребує періодичної підтримки у процесі своєї життєдіяльності, що особливо актуально в разі погіршення здоров’я. Тоді потрібні кошти , які часто неспівмірні із тими доходами, які сьогодні отримують більшість наших громадян. До речі, люди стали чіткіше усвідомлювати те, що держава сьогодні просто не має належних ресурсів для покращення бюджетного фінансування так званих «захищених» статей свого бюджету. Усім зрозуміло – нам понад усе потрібна перемога, а тому усі сили, кошти та ресурси насамперед направляються і зосереджуються на посиленні оборонно-безпекового потенціалу України. Про своє самопочуття громадяни нашої країни мають дбати у той же солідарний спосіб, допомагаючи один одному і підтримуючи один одного. Це також –шлях до перемоги. Ну, і, відповідаючи на ваше конкретне запитання, мушу знову і знову повторити: «Вступайте до рядів «Лікарняної каси». І, повірте – ви не пожалкуєте!»

Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img