Авторизація
Імя користувача :
Пароль :
Відновити пароль!
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич
    Сьогодні святкує день народження відомий овручанин Віталій Юшкевич

    Віталія Юшкевича добре знають, люблять...

  • Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні
    Чоловік, в якого стріляли на Польовій у Житомирі, помер у лікарні

    43-річний житомирянин, замах на вбивство...

  • У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»
    У Житомирі прямо зараз транслюється російська телепрограма «Взгляд Панченко»

    У Житомирі прямо зараз транслюється...

  • Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня
    Погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня

    У Житомирі відтермінують погодинну оплату...

Новини
Юрій Бутусов: Зараз російське командування намагається протиставити нашій піхоті свою. Тобто вибити наш ключовий козир

Юрій Бутусов: Зараз російське командування намагається протиставити нашій піхоті свою. Тобто вибити наш ключовий козир

07-02-2023
Ситуація на сході країни складна: росіяни здійснюють повзучий позиційний наступ і готуються до посилення тиску. Вони намагаються завдати нашим найдосвідченішим підрозділам якомога більше втрат. Росія застосовує стратегію піхотної війни.



- Триває спеціальний ефір на радіо НВ. Мене звати Олексій Тарасов. Наступну годину ми проведемо разом. Зараз до нашого прямого ефіру доєднується Юрій Бутусов, головний редактор Цензор.НЕТ. Пане Юрію, вітаю вас в ефірі. Слава Україні!

- Героям слава!

- Перше, що хочу запитати у вас – звісно, ви дуже щільно стежите за тим, що на сході відбувається. Як би ви охарактеризували ситуацію там? Ви писали із самого початку, коли росіяни почали знову штурмувати Вугледар, що це надважливе місто, надважливий напрямок. Що саме зараз там відбувається?

- Зараз по всьому фронту російські війська проводять такий повзучий позиційний наступ і готуються до посилення цього наступу. Тому обстановка всюди, на всіх ділянках доволі напружена. Тривають дуже важкі бої. Зараз у районі Вугледару просування противника зупинено. Противник перегруповується. Здійснює активне вогневе ураження, завдає ударів. Намагається просунутися. Зблизилися з нашими позиціями. І зробити маневр на охоплення Вугледару, щоб не зайти повністю в міську забудову і обійти Вугледар з флангів. Але ці спроби, які ворог вже не один тиждень проводить, наші війська відбивають. Ідуть запеклі бої.

- Я дивився стрім з вашою аналітикою щодо того, куди рухається російсько-українська війна. Зараз процитую: в принципі нині тактика росіян більш-менш зрозуміла: великою масою людей з втратами, яких вони не рахують, вони хочуть завдати втрат нашим найдосвідченішим підрозділам. Ви пояснюєте це дуже просто. Тому що на сході саме найдосвідченіші українські військові і перебувають. Звісно, поки немає тієї техніки, яку нам пообіцяли наші партнери… Чи є у нас що протиставити цим, як це зараз формулюють, м’ясним атакам з боку нашого ворога? Зараз ми відновлюємо зв'язок з Юрієм Бутусовим, головним редактором Цензор.НЕТ… Є кілька тем, які ми хочемо обговорити. Звісно, тут ітиметься про можливий, всі кажуть, що він невідворотний, наступ з боку Росії і їхню тактику на сході. Пане Юрію, саме з вашої аналітики я побачив, що тактика така: завдати нашим найдосвідченішим підрозділам якомога більше втрат. Чи є нам що протиставити цим атакам? Чи є рішення? Чи ви його бачите?

- Звичайно, рішення завжди є. Так само ворога зупиняють тільки великі втрати. Російська армія кадрова втратила боєздатність і можливість наступати ще в липні 2022 року. Але, звичайно, людей треба міняти. Людям треба давати посилення. Потрібні комплексні заходи. Нам потрібні заходи, які б найперше давали змогу максимально берегти життя людей в першій лінії. Бо атаки противника зводяться до ураження саме позицій на першій лінії. Тобто йдеться про інженерне забезпечення, нам потрібно набагато більше посилити інженерне обладнання, захист, постачання будівельних матеріалів, інженерної техніки, яка б рила і облаштовувала значну кількість захищених позицій, щоб наші війська були надійно захищені на передовій. Саме в першій і другій лінії. Нам потрібні надійні тилові рубежі, де може проводитися ротація, розгортатися резерви і розташовуватися підрозділи підтримки. Друге. Звичайно, нам потрібно покращення організації комплектування. На фронті не потрібні люди, які не підготовлені. Має бути певний стандарт підготовки. Має бути забезпечена якість. Це треба робити з досвідчених військовослужбовців. На фронті потрібні тільки досвідчені люди. Для того, щоб проводити ротацію, що на найкращих, найдосвідченіших воїнах не було додаткового навантаження, яке людей перевантажує, змушує їх необґрунтовано ризикувати. І, звичайно, потрібні зміни в організаційно-штатній структурі. Нам потрібно терміново і обов’язково ввести в структуру усіх підрозділів Збройних сил як мінімум роти батальйону, в усіх Збройних силах підрозділи операторів дронів. Командири мають навчити дивитися за полем бою винятково з дрона. Вони мають з дрона бачити обстановку, дії своїх військ, обов’язково, і керувати своїми військами з дрона. І вести бойові дії з противником теж з дрона. Для цього потрібні штатні посади операторів, які поки що відсутні. Це великий недолік нашої армії, який треба змінювати і дуже швидко.

(обрив запису) Таке очікування дива, про яке ви сказали, з чим ви це пов’язуєте? Звісно, по-перше, війна триває з 2014 року. По-друге, 24 лютого буде рік повномасштабної, великої, дуже страшної війни. І от це диво і його очікування – звідки такі очікування беруться?

- Це походить від сприйняття нашим військово-політичним керівництвом у цілому обстановки на війні. З першого дня, з 24 лютого, наше найвище керівництво живе стратегією одного дня. Тобто на нас напав ворог, який набагато переважає нас за чисельністю, за бойовою технікою, за усіма показниками. І в цей момент вимушено, оскільки підготовки планової до війни не було, то вимушено була така ухвалена доктрина, скажімо так, одного дня: протриматися до вечора. І досі у нас основний наказ: тримайтесь. У лютому і березні 2022 року, в цьому "тримайтесь" була своя логіка. Нічого не було. Люди йшли в бій після отримання зброї і всі розуміли, що зараз ми рятуємо країну і, дійсно, протриматися до вечора – це була ідея, яка всіх єднала. Але зараз ця стратегія неефективна. Стратегія одного дня, стратегія "протримайтесь до вечора" не працює у тривалій війні на виснаження щодо ворога, який розпочав масову мобілізацію. І ми воюємо тепер масово мобілізованою армією, і ворог. Треба розуміти те, про що я казав багато разів і писав з березня: ця війна на роки. Треба готуватися до того, щоб не триматися до вечора, а чітко розуміти, що ми робимо сьогодні ввечері, через місяць, через рік. Яку армію ми будуємо, яким чином ми використовуємо людський ресурс, яким чином ми відновлюємо втрати, забезпечуємо ротацію і, особливо, яким чином ми забезпечуємо якість. Бо наша перевага над Росією може бути суто якісною. Винятково інтелектуальною. Кількістю людей – у Росії більше. Озброєння – більше. Наша перевага – якість. Тож ми використовуємо якість. Ми не можемо діяти дзеркально з росіянами. Ми маємо діяти асиметрично. Більш якісно в усіх компонентах. Ось це має бути основою нашого оборонного планування, щоб перемогти у війні. А час "тримайтеся до вечора" вже минув. Війна змінилась. Це усвідомлення треба змінити і в наших керівників.

- Я хочу з вами поговорити саме про зміни у війні. Ми пам’ятаємо, як заходили росіяни спочатку. Це окремі запитання, як це сталося. Далі ми побачили суперуспішні контрнаступи на Харківщині і на правобережній Херсонщині, коли змушені були російські війська тікати звідси. Тому що в них не було вибору. ЗСУ не залишили їм такого вибору. Зараз ми бачимо, що за допомогою цієї так званої часткової мобілізації вдалося ворогу накопичити великі людські ресурси. Не будемо говорити про якість, але просто людські ресурси. Їх дуже і дуже багато. Як змінився характер війни? Чи справді ми можемо говорити, що те, що було в жовтні, це зовсім інше ніж те, що зараз, у лютому?

- Деякі речі збігаються, деякі змінилися. Якщо подивитися на зміни російської стратегії, то очевидно, що у лютому-березні Росія зробила ставку на бліцкриг: широкомасштабні маневрені дії бронетанкових військ на велику глибину. Починаючи з квітня стратегія змінилася. З квітня по липень це була стратегія артилерійського наступу. Вона була спрямована – якщо початково Росія намагалася цим бліцкригом зірвати українську мобілізацію й унеможливити організований спротив, то починаючи з квітня і до липня оцей артилерійський наступ переслідував мету вибити боєздатність української армії. Знищити боєздатність і захопити великі райони через подавлення вогнем. Але російську армію підірвала криза боєздатності, бо багато місяців одні й ті самі кадрові сили вели бойові дії, перевиснажилися, зазнали значних втрат і стали непридатними для подальших активних дій. Тому після поразок Росія перейшла до стратегічної оборони. У вересні, жовтні, листопаді. І починаючи з листопада, коли Росія розпочала масову мобілізацію, на фронт пішло посилення мобілізованими, зараз Росія реалізовує четверту стратегію. Це стратегія піхотної війни. Тобто повзучого піхотного наступу, де основний рід військ, тобто вони вивчили нашу стратегію, зрозуміли після багатьох поразок, що в нас головний рід військ – піхота, і тепер російське командування намагається протиставити нашій піхоті свою. Тобто вибити наш ключовий козир. Для цього вони створюють чисельну перевагу передусім і посилюють піхоту засобами посилення – високоточною зброєю, авіацією підтримують. Зосереджується велика кількість боєприпасів і засобів розвідки. Ворог змінює тактику застосування військ, щоб у цій піхотній війні здобувати перевагу на багатьох ділянках фронту. Ось цей четвертий етап повзучого піхотного наступу зараз і відбувається на війні.

- Пане Юрію, дякую, що ви аналізуєте дуже докладно те, що відбувається. Звісно, я не можу у розмові з вами оминути нинішні корупційні скандали. Про них говорять уже декілька останніх тижнів, про те, що відбувається в Міноборони. Я кажу про можливу корупцію в Міноборони, тому що мають бути проведені слідчі дії. Це має бути доведено. У мене особисто немає жодних сумнівів, що боротьба з корупцією має вестися, що це дуже важливо. Ця корупція не працює на нашу обороноздатність, а навпаки її тільки зменшує. Але є інша історія. Мені цікава ваша думка щодо цього. Ми бачимо, як ці факти корупції далі, як мінімум в коментарях, які ми можемо побачити – ви під своїми публікаціями, ми під своїми – переходять у таку форму істерики. Зрештою ми починаємо бачити наративи, які розганяють, серед іншого і росіяни, тому що вони в цьому зацікавлені, що все тут у нас корупція, кидаймо воювати, тобто все, хай росіяни нас вже повбивають. Здається, це не той результат, якого ми всі – і громадянське суспільство, і журналісти, і антикорупціонери – хочемо досягти. Як ви оцінюєте цей інформаційний фон, який ми маємо, здається, останні два тижні?

- Я вважаю, що це нормальна ситуація під час війни. Оскільки ми бачимо, що в міністерстві оборони за командою відбулися масові затримання. Велика кількість корупційних скандалів. Це сталося, починаючи фактично з 1 лютого, як за командою, оці затримання пішли. Пов’язувати це треба не розслідуваннями, а скоріше із впливом зовнішніх факторів. Передовсім, зі створенням генеральної інспекції Сполучених Штатів Америки в Україні, яка спрямована на посилення контролю за витратами та контролю за якістю управлінських рішень української влади. Тобто це те саме зовнішнє управління, про яке багато говорилося. Фактично можна сказати, що ми його бачимо. Після цього історичного рішення щодо створення генеральної інспекції українська влада вирішила показати, що вона в боротьбі з корупцією не стоїть осторонь, а теж щось робить. І пішли одразу, як за командою, з першого лютого затримання. На цей момент затримано для пред’явлення підозри згідно з новинами від ДБР, СБУ та Національної поліції як мінімум 6 посадових осіб міністерства оборони. Можливо, це ще не повні дані. Чи потрібно боротися зі зловживаннями і корупцією під час війни? Це ключове. Бо яка може бути довіра на фронті, якщо є брехня в тилу? Те, що це хтось використовує, хтось помічається в коментарях – я не бачу в цьому взагалі ніякої проблеми. Проблема тільки в одному – що наша влада, як завжди, проводить страусову інформаційну політику. Замість того, щоб чесно і відверто вести діалог з людьми, повідомляти із самого початку про проблеми, роз’яснювати людям, що відбувається, навіщо, які зміни будуть – у нас фактично всі роз’яснення ідуть суто від пресслужб правоохоронних органів. Міністр оборони Резніков спочатку сказав, що це треба до журналістів СБУ прислати. Але коли СБУ розібралося, то вони прийшли до міністерства оборони і проводять там розслідування. Тут чомусь міністр Резніков вже перестав так активно це коментувати. Тому я сподіваюсь, що тут влада в цілому, передусім Верховний головнокомандувач, мають вести роз’яснювальну роботу. І для цього саме треба виходити в ефір. Тоді буде менше коментарів і більше логіки в суспільстві.

- Як ви гадаєте, зараз дуже ймовірним є те, що Олексій Резніков може бути знятий з поста міністра оброни. Ми бачили такі новини, посилаються на різні джерела і говорять, що він може очолити міністерство юстиції. Не знаю, чи це правда. Але багато хто говорить, що це дуже ймовірно, - чи це буде хорошою ознакою чи поганою ознакою, зважаючи, що за ці 11, майже 12 місяців широкомасштабної війни, Резніков є обличчям від України для наших західних партнерів, щоб отримувати нове озброєння.

- Олексій Резніков не мав до моменту призначення перед самою війною жодного розуміння про те, що таке міністерство оборони. Сам про це відверто казав. Він, як ми бачимо за рік війни, не розуміє навіть значення дронів в армії. Він навіть не сформував власної позиції. Те, що він веде активну військово-дипломатичну роботу, – це дуже добре, але міністр оборони – це набагато більша відповідальність і набагато більше коло завдань. Це людина, яка не просто їздить за кордон, а яка тут, в Україні, відповідає за організацію спротиву і формування оборонної політики, за оборонне планування, за аналіз того, що відбувається. Цим всім міністр не займається. Він дипломатична фігура. Якщо йому подобається просто їздити за кордон, спілкуватися – це дуже добре. Така людина теж потрібна в державі. Але цю роботу може виконувати дуже багато публічних осіб, дипломатів, політиків. Будь-яку людину від України, якщо вона має повноваження від уряду, будуть запрошувати і в Рамштайн, і куди завгодно. У цьому немає ніякої проблеми. Основна проблема в тому, що міністр Резніков не зрозумів, що його основне завдання – саме в Україні. Питання забезпечення армії. Йому треба було спілкуватися із солдатами і бути на фронті частіше, ніж він їздить за кордон і спілкується з іноземними дипломатами і військовими. Це добре. Це потрібно. Але він має бути на фронті і мислити так, як мислять на війні. А не перекидати відповідальність. Тоді був би порядок. Тому його відсторонення – це абсолютно логічний крок після цієї низки корупційних кримінальних справ, які зараз порушені правоохоронцями. Це нормальна європейська практика. Я думаю, що нас ніхто не зрозуміє, якщо він залишиться після такої низки скандалів і зловживань на посаді.

- Тобто ви не вбачаєте в тому ніякої дестабілізації ситуації, чи не так?

- Я вважаю, що це тільки покращити може ситуацію.

- Останнє, що хочу запитати. Ви багато спілкуєтеся з українськими військовими. Ви багато часу, я знаю, провели саме на сході, у найгарячіших точках. Які б головні тези і перестороги ви б виділили з того, що розповідають саме українські військові?

- Головне – розуміння потрібно, що основна зброя війни – це люди. Це основний ресурс, який є у держави. Це унікальний ресурс. У нас дуже багато міністр оборони, президент говорять про західну зброю, про її важливість. Це дуже добре. Але зброя може працювати, якщо є кому з нею працювати. Якість розрахунків екіпажів, якість командирів, якість застосування – це є основним на війні. Зброю нам колись пришлють. А людей за лендлізом нам не пришлють. Я б хотів, щоб окрім промовляння політичних гасел "Бережімо людей", політики і відповідальні керівники почали системно щось робити для того, щоб берегти людей. Берегти – не означає ховати їх у якийсь підвал. Берегти солдатів на війні – це означає якісно готувати та керувати солдатами. Оце основне. Коли є така відповідальність і таке усвідомлення, то тоді ми йдемо по шляху перемоги. Оце основне – якість застосування людей на війні – це основне, про що на війні всі говорять.

На головну сторінку

«    Лютий 2023    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
Новини