Свіжі новини
ГоловнаУ Житомирі люди не змогли потрапити в укриття в ліцеї. ВІДЕО

У Житомирі люди не змогли потрапити в укриття в ліцеї. ВІДЕО

Увечері 26 липня під час повітряної тривоги житомиряни не могли потрапити в укриття в ліцеї №14 у Житомирі. Відео, де люди стукають у вікна і двері навчального закладу, з\’явилося у місцевих Telegram-каналах.

Житомирянка Людмила Нечитайло розповіла, що з вікон свого будинку бачила, що двері в укриття були зачинені.

“Бачу, сидить жіночка з дитиною, качає її, а інші люди стукають у вікна. Не працювало укриття цілий день. Потім вийшла працівниця і дуже обурювалася. А чого обурюватися? Треба, щоб укриття було відчинено, – каже Людмила Нечитайло.

Заступник директора ліцею №14 Сергій Резнiк розповів, що з 18 години у школі чергував сторож Іван Деркач. За словами Сергія, чоловіка ознайомили з інструкцією як діяти під час повітряної тривоги. Окрім того, що він відчиняє двері до укриття, він також реєструє у журналі відвідувачів. Сімдесятилітній чоловік не має смартфона, тому про закінчення тривоги дізнається від відвідувачів укриття.

“З його пояснень, люди почали виходити. Він зрозумів, що закінчилася повітряна тривога. Він закрив приміщення, люди розійшлися, нікого не було. Через певний період прозвучали два вибухи, місцеве населення зреагувало, люди злякалися, почали приходити до підвального приміщення, але зі слів сторожа, він почав виконувати свою роботу з обстеження ліцею: чи закриті вікна у туалетах, чи немає аварійних ситуацій. Чоловік був на третьому поверсі, коли пролунали вибухи. Поки він спустився, вже місцеві жителі стукали у вікна і викладали відео у соціальні мережі”, – каже Сергій Резнiк.

Сергій Резнік додав, що сторож написав заяву на звільнення.

“Адміністрація ліцею порушила розслідування, – розповідає Сергій Резнiк. – Були представники поліції, допитали свідків. Ми, зі свого боку, вимагали, аби він написав пояснювальну. Сторож написав заяву за власним бажанням”.

“Ситуація нестандартна, тому що просто неоперативно спрацював працівник охорони, – каже начальник міського управління цивільного захисту населення Микола Дідківський. – Є чіткий алгоритм, там все пропрацьовано. На рівні департаменту освіти, на рівні міста ми узгодили це питання. Це окремий випадок, який не носить системного характеру”.

27 липня представники міського управління цивільного захисту та житлового господарства перевірили укриття, скарги на які отримали від житомирян.

“Були скарги. Ми об\’їхали і обстежили укриття, аби зрозуміти, чи правомірні ці скарги. На черговій сесії виділили п\’ять мільйонів гривень з місцевого бюджету, у програмі управління житлового господарства є захід: поточний ремонт найпростіших укриттів. На черговому виконкомі ми затвердили порядок, на що можуть бути виділені кошти. Насамперед, кошти виділені на облаштування електромагнітних замків. Є підрядна організація. Обстежили вже 145 будинків, по два укриття на будинок, вже зробили заміри, зокрема, там ще потрібна заміна дверей. Замовляються вже двері. Програмне забезпечення дозволить бачити, яке укриття зачинено, яке відчинено”, – поінформував начальник міського управління житлового господарства Андрій Гуменюк.

Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img