Свіжі новини

ГоловнаУкраїнаЧому дитина до року плаче: 5 ймовірних причин

Чому дитина до року плаче: 5 ймовірних причин

Досвідчені батьки здатні легко розпізнавати причини плачу дитини, орієнтуючись на характер, тональність звуку. Проте молоді мами і тата переживають справжній стрес, коли новонароджений починає плакати.

Сьогодні ми розберемо найбільш поширені причини плачу малюків до року. А якщо вас щось непокоїть в поведінці дитини, завжди можна використати послугу патронаж новонародженого чи звернутися до педіатра!

Чому дитина до року плаче: 5 ймовірних причин

Основні причини плачу маленької дитини

  1. Голод чи спрага

Дітей на природному вигодовуванні необхідно прикладати до грудей на вимогу, а не за вигаданими графіками. Перші місяці життя малюк отримує необхідну воду з молока і до 3–4 місяців допаювати його взагалі не потрібно, але лікар може порадити вживати трохи води, коли маля зневоднене через хворобу або спеку. Дітям на штучному вигодовуванні дають пити незалежно від віку. Це пов’язано з можливим дефіцитом вологи, який може призвести до закрепів і здуття, що, своєю чергою, викличе плач. Якщо поганий настрій пов’язаний з голодом чи спрагою, задоволення цих потреб моментально розвʼязує проблему.

  1. Втома

Перші місяці життя дитина засинає швидко і непомітно для себе. Однак вже після 5–6 місяців деякі малюки демонструють схильність до перезбудження нервової системи. У цьому випадку дитині важко заснути, вона починає схлипувати і вередувати. Якщо час денного чи нічного сну вже підійшов, а малюк переходить на плач, варто забезпечити йому максимально комфортні умови: закрити штори, вимкнути телевізор тощо. Для посилення ефекту спробуйте заколисати дитину та/або заспівати колискову.

  1. Холод чи спека

Педіатри радять визначати комфорт дитини за температурою потилиці. Гаряча і суха? Терміново знімайте один шар одягу! При цьому малюк може кричати, змахувати ручками. Потилиця, кінцівки і носик прохолодні? Варто одягнути малюка додатково. Плач змерзлої дитини часто переходить на гикавку.

  1. Повний підгузок

Контакт з вологим одягом неприємний сам по собі, а чутлива шкіра новонародженого схильна до попрілостей і подразнень. У цьому випадку плач гучний, а малюк може крутитися, шукаючи більш сухе місце.

  1. Біль

Кишкові кольки і прорізування зубів — неприємний, але неминучий процес. Аби швидко полегшити стан малюка, запасіться охолодженими прорізувачами та безпечними засобами від здуття.

Також зверніть увагу, що плач може бути викликаний менш серйозними причинами. Наприклад, незручним одягом: насунута на очі шапка чи задерта на спині кофтинка спричиняють дискомфорт. Крім того, малюки періодично просто нудьгують і потребують уваги батьків. В обох випадках плач припиняється, як тільки дитина перестає відчувати дискомфорт чи самотність.

Пам’ятайте, що самолікування часто є небезпечним, особливо коли йдеться про немовлят. Тому з усіма питаннями варто звертатися до педіатра.

Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img