Свіжі новини

ГоловнаУкраїнаІсторія житомирського будинка, який знають усі

Історія житомирського будинка, який знають усі

Жив у губернському місті Житомирі багатий купець Ушер Готтесман. У самому центрі міста на розі вулиць Михайлівської та Великої Бердичівської збудував собі прибутковий будинок у модному тоді в архітектурі стилі еклектики. Будівля в плані має складну конфігурацію і складається з трьох частин заввишки один, два і три поверхи. Триповерхова частина зовні не видно. Вона у дворі.

1907 року купець здав у найм приміщення другого поверху першому у місті приватному восьмикласному Житомирському комерційному училищу Ніни Леонідівни Ремезової. Спочатку училище давало середню загальну та спеціальну комерційну освіту, а 1911 року воно розширилося і почало готувати широке коло фахівців: бухгалтерів, конторників і навіть торгових кореспондентів для роботи за кордоном. З 1911 року директором училища та викладачем історії був Микола Лятошинський, відомий історик, краєзнавець, громадський діяч, батько видатного українського композитора Бориса Лятошинського. У цьому навчальному закладі навчався український письменник (репресований) Гордій Брасюк, а в одній із квартир мешкав український композитор Віктор Косенко.

На першому поверсі розмістилися магазини, в тому числі і “Склад всіх фотографічних приналежностей” Генріха Лейбенгарца, який міг забезпечити, судячи з реклами в газеті, “житомирян, мешканців губернії, а також гостей міста чудовою оптикою – фотоапаратами Цейса, Герца та іншим”. А ще в нього можна було купити музичні інструменти та поштові листівки із видами Житомира.

У роки радянської влади на другому поверсі були різні радянські установи, а під час фашистської окупації гебітскомісаріат. У червні 1943 року групою співробітників держбезпеки під керівництвом Євгена Івановича Мірковського було влаштовано вибух у приміщенні гебітскомісаріату. Гебітскомісар був тяжко поранений, а його заступник убитий. Ось фотографія цієї будівлі, знята радянським військовим фотографом П. Трошкіним 1 січня 1944 року, де вивіску “Gebietskommissar” ще не встигли зняти (третє фото зліва).

Тепер у цій будівлі Бюро технічної інформації та Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку. На першому поверсі донедавна знаходився центральний гастроном, а сьогодні магазини “Квартал” та “Модерн”.

Борис Дубман
Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img