Свіжі новини

ГоловнаІнформаціяЯкі ліки не можна приймати перед лазерною епіляцією

Які ліки не можна приймати перед лазерною епіляцією

Лазерна епіляція завойовує дедалі більшу популярність серед людей, які прагнуть бути сучасними, доглянутими та красивими. За допомогою цієї косметологічної послуги можна досягти довготривалих результатів, що перевершують традиційні методи усунення небажаної волосистості (гоління, шугаринг, віск). Вона економить час та зусилля, забезпечуючи більш комфортні та безболісні відчуття. Але перед походом до салону важливо знати, які ліки при лазерній епіляції дозволяються, а які забороняються приймати.

У цьому матеріалі ми спільно зі спеціалістами з «ЕпіЛазер» (https://epilaser.com.ua/ua/) розглянемо це питання детально і дізнаємося, чому потрібно дотримуватися рекомендацій лікарів.

Що таке лазерна епіляція

Це один із самих сучасніших та ефективних способів видалення волосся.

Механізм дії ґрунтується на теорії селективного фототермолізу. І проводиться за допомогою спеціального косметологічного пристрою, що генерує лазерне світло з обмеженою довжиною хвилі. Світловий промінь діє на пігмент меланін, що знаходиться у волосках та його цибулинах. Від чого вони миттєво нагріваються, перегріваються, пошкоджуються і випадають через 3 тижні. Тривалість лазерного курсу становить близько 1 року з періодичністю 1-2 місяці, що залежить від індивідуальних особливостей організму клієнта.

Лазер абсолютно безпечний, оскільки апаратний промінь не проникає глибше за шар епідерми. Проте перед проведенням епіляції слід ознайомитися з переліком протипоказань:

    • психічні, неврологічні захворювання мозку, епілепсія, менінгіт, мієліт, порушення розвитку центральної нервової системи;

    • онкологічні пухлини будь-якої стадії;

    • алкогольна інтоксикація;

    • цукровий діабет у неконтрольованій формі;

    • ендокринні патології;

    • свіжа засмага;

    • туберкульоз;

    • малярія;

    • імунодефіцит;

    • серцево-судинні патології, ішемічна хвороба серця, наявність кардіостимулятора, артеріальна гіпертонія, стенокардія, порушення кровообігу, аритмія, варикоз у тяжкій формі;

    • герпес у стадії загострення (на верхній губі обличчя та у зоні бікіні);

    • великі сталеві імпланти;

    • схильність до келоїдного рубцювання;

    • гострі вірусні та бактеріальні інфекції;

    • фотодерматоз, акне, порфірія;

    • не загоєні операційні шви, гематоми, порізи, подряпини;

  • хронічні запалення нирок та печінки.

Також прийом деяких видів ліків іноді стає причиною того, щоб відкласти епіляцію на деякий час. Певні медикаменти можуть спричинити небажані побічні ефекти або суттєво знизити результативність апаратного впливу.

Які ліки не можна приймати перед лазерною епіляцією

До таких препаратів належать:

    • Системні ретиноїди. Акнетрекс, Роаккутан, Акнетін, Сотрет, Акнекутан, Белоретин – це клас зовнішніх і пероральних ліків, що застосовуються в лікуванні вугрів, іхтіозу, себореї, гіперпігментації, псоріазу. Також використовуються в якості активного компоненту професійної косметики по догляду за шкірою. Вони стоншують роговий шар, але при цьому ущільнюють епідерміс і розташовану під ним дерму. За 6 місяців до лазерної епіляції Ретиноїди треба закінчити приймати, оскільки вони підвищують фоточутливість, а отже, і ймовірність опіку.

    • Спазмолітики та аналгетики. Папаверин, Неоспастил, Спарк, Міотіл, Нурофен, Парацетамол, Спазмалгон, Но-Шпа – спрямовані на ослаблення та повне усунення спазмів, гладкої мускулатури внутрішніх органів, кровоносних судин. Деякі з них викликають побічний вплив – фотосенсибілізацію. Такі ліки з лазерною епіляцією не бажано поєднувати, оскільки підвищується чутливість шкіри до світла. За 1 добу до відвідування косметолога необхідно виключити будь-які спазмолітики, щоб запобігти появі пігментних плям та інших проблем.

    • Нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП). Найбільш відомий Мелоксикам, Ібупрофен, Вольтарен, Диклофенак – використовують для лікування гострих та хронічних хвороб, що супроводжуються болем, запаленням. При одноразовому прийомі НПЗП обмежень до епіляції немає, але якщо їх систематично приймати, то сеанс треба буде перенести на 14 днів.

    • Антидепресанти. Дезипрамін, Амітриптилін, Іміпрамін – психотропні лікарські засоби, що застосовуються насамперед для терапії депресії, що впливають на рівень нейромедіаторів, зокрема норадреналіну, серотоніну та дофаміну. Психотропні ліки з лазерною епіляцією несумісні. Вони збільшують фоточутливість, що іноді призводить до опіків, шкірного пігментування. Тому слід відкласти похід до лазеротерапевта на 14 днів після відміни антидепресантів.

    • Стимулятори росту волосся. Міноксидил, Амінексил, Стемоксидин – знижують чуттєвість волосяного коріння до дигідростерону (надлишок, якого викликає випадіння волосків). Це призводить до зниження ефективності лазеротерапії. Обмеження стимуляторів становить 7 днів.

    • Антибіотики. Тетрациклін, Ципрофлоксацин, Амоксицилін, Сульфадимезин, Міноциклін, Левоміцетин – природні та синтетичні антимікробні речовини, що широко застосовуються проти інфекцій. Антибіотики здатні вбивати мікроорганізми та зупиняти їх розмноження, дозволяючи природним захисним механізмам їх усувати. Тетрациклін, Фторхінолон, Цефалоспорин, Пеніцилін, Цефалоспорин – збільшують світлочутливість. Лише через 2 тижні після закінчення курсу антибіотиків лазерну епіляцію можна робити.

  • Гормональні препарати із андрогенами. Гестрінон, Метандріол -спрямовані на відновлення гормонального балансу. Але через стимуляцію волосяного росту помітно знижують результативність процедури. Тому вона дозволяється через 1 місяць після відміни прийому гормонів.

Дозволені ліки при лазерній епіляції

До них відносять:

    • Вітаміни. Вітамінні комплекси в більшості випадків будуть сумісні з процедурою, у тому числі і вітамін А. Якщо йдеться про вітаміни для волосся, на здоров\’я вони не вплинуть, але можуть позначитися на самому результаті, значно його знизивши.

    • Гормони щитовидної залози. Більшість типів цих ліків, наприклад Еутірокс (L-тироксин), не протипоказано. Але перш, ніж відвідати клініку, необхідно проконсультуватися з лікарем, оскільки загострення захворювань щитовидки є підставою для відмови від лазерної епіляції до нормалізації стану.

    • КОКи. Комбіновані оральні контрацептиви (з двома гормонами – естрогени і прогестини) не є протипоказанням до процедури і негативно не позначаються.

    • Противірусні ліки. Противірусні засоби ніяк не позначаться на здоров\’ї та ефекті. Але важливо пам\’ятати, що якщо їх приймати в момент поганого самопочуття, застуди, нездужання, грипу або підвищеної температури тіла, візит до лазератерапевта потрібно відстрочити до одужання.

  • Місцеві анестетики (крем Емла, гель Лідокаїн, Катеджель). Цими ліками часто користуються безпосередньо у студіях епіляції, при підвищеній чутливості у пацієнтів. Якщо низький больовий поріг, перед відвідуванням салону можна сміливо їх використовувати.

Отже, ми розібрали та з\’ясували, які ліки при епіляції лазером не можна приймати. Але ця інформація представлена узагальнено з метою ознайомлення. Більш детальну інформацію рекомендується отримати на консультації у профільних фахівців, наприклад в ЕпіЛазер.

Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img