Свіжі новини
ГоловнаПодіїБудівля для губернських Дворянських зборів у Житомирі по вулиці Карла Маркса. ФОТО

Будівля для губернських Дворянських зборів у Житомирі по вулиці Карла Маркса. ФОТО

На фотографії по вулиці Карла Маркса (Велика Бердичівська) в центрі триповерхова будівля, збудована у другій половині XIX століття для губернських Дворянських зборів у Житомирі.

На фотографії в центрі триповерхова будівля, збудована у другій половині XIX століття для губернських Дворянських зборів – органу дворянського самоврядування в Російській імперії, що існував з 1766 по 1917 рік. Будівля була двоповерховою. Під час звільнення Житомира від німецьких окупантів у 1943 році воно постраждало від пожежі. Його реконструювали у післявоєнні роки під поліклініку з надбудовою третього поверху, прибравши з фасаду балкон та усі архітектурні прикраси. На фасаді три пам’ятні дошки: «На цьому місці знаходився будинок Дворянського збору, в якому у лютому – березні 1918р. працювала Мала Рада Української народної республіки на чолі з М.С. Грушевським» , «Тут стояв будинок, у якому на початку 1918 р. та у 1919 р. діяла Житомирська Рада робітничих, селянських та солдатських депутатів» та «У цьому будинку 30 листопада 1893 р. було засновано перше спортивне товариство велосипедистів Житомира та Волині» . 9 січня 1918 року з балкона цієї будівлі було проголошено Радянську владу у місті. У 1920-х роках тут знаходився Незалежний театр, у якому працювали визначні українські актори Степан Корнійович Бондарчук, Зоя Михайлівна Гайдай, Амвросій Максиміліанович Бучма. Тепер тут поліклініка №1 Королівського району Житомира. 


Ліворуч — майже у первісній красі одноповерховий будинок ХІХ століття статського радника Павши. Не дожили до наших днів парапет та башти на даху. Нині тут рентген-кабінети поліклініки. 
Справа, де тепер дев’ятиповерховий будинок, одноповерхова будівля колишньої Волинської фельдшерської школи, відкритої 1875 року. У 1880-х роках директором закладу був доктор медицини Григорій Федорович Брунс. Спочатку це була чоловіча школа. Потім почали приймати дівчат. У “Пам’ятній книжці Волинської губернії на 1917 рік” її назва стала: «Земська школа фельдшерів і фельдшеріц-акушерок». Витоки колишнього Житомирського інституту медсестринства, реорганізованого у 2017 році до Житомирського медичного інституту, беруть свій початок від цієї школи фельдшера. 

Інформацією поділився Борис Дубман.

Фотографія невідомого автора приблизно 1970-х років. 
Джерело: особистий архів С. Сьоміна.

Ваша стаття
Читайте також
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img